hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為乜觀塘呢排三點幾四點就咁塞車
開啟左側

[問題] 為乜觀塘呢排三點幾四點就咁塞車

WongKinYat_WKY 發表於 2019-12-5 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-12-5 16:28
就黎聖誕,各工業區趕住處理貨物?
觀塘再咁樣塞法,請城巴把成個606系收檔改開608X來往柴灣小西灣真特快吧 ...

606糸取消咗彩雲邊度嚟嘅過海巴士, 客量低唔代表要取消, 更何況606糸需求都唔低
EX-TL 發表於 2019-12-5 17:22 | 顯示全部樓層
HR3878@965 發表於 2019-12-5 17:03
咁塞即係指車龍北至秀茂坪道順利邨道,西至約啟業邨

觀塘區道路在「起動九龍東」前已經唔夠用, 一有咩三長兩短自然全區攬炒.
paul2357paul 發表於 2019-12-5 18:45 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2019-12-5 17:15
606糸取消咗彩雲邊度嚟嘅過海巴士, 客量低唔代表要取消, 更何況606糸需求都唔低
...

淨係留條606A全日,但改經秀茂坪道啟田道skip哂觀塘山下,港島段直接出入耀東接著柴斜柴灣及小西灣,輔助613。
lsc04d11 發表於 2019-12-5 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層

有時真係好想296A左轉藍田站俾人決定繼續轉巴士定係改口搭鐵 (唔知點解次次搭都仲有街坊話 做乜咁塞  早知搭地鐵等) 其實平時將隧都係慢車 但十分鐘都搞得掂 宜家就真係。。。 尤其是停課之後 一到暑假/聖誕假等學校假期又通到痴線 過左油站又唔見佢幾塞 (利申:工作日約1830尚德上車)
T277 發表於 2019-12-5 19:40 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2019-12-5 16:36
因為香港無左警察 只有三萬鎮壓部隊
無人負責抄違例泊車
d路塞死曬

以前間中都有人抄架, 又唔見一腳油門行到尾?
T277 發表於 2019-12-5 19:48 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-12-5 18:50
有時真係好想296A左轉藍田站俾人決定繼續轉巴士定係改口搭鐵 (唔知點解次次搭都仲有街坊話 做乜咁塞  早知 ...

諗諗下又好似Ok, 觀塘道油站倒灌返康華苑真係好大劑, 行車時間完全係Unknown反而慢線落藍田無咁塞, 直接比架車落去鯉魚門道調頭, 一直Keep快線落觀塘道隧道返回原線, 隨時仲Stable。如果厹司幫埋呢個走線買埋保險, 等司機自行選擇, 同樣情況適用於98A/296C, 以及一眾喺興田轉出來既線如16。
EX-TL 發表於 2019-12-5 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2019-12-5 17:09
過少少將軍澳道夜晚塞到落察竇都夠離奇

今晚觀塘道西行塞到而家呢一刻龍尾仍然在將軍澳道天橋同鯉安苑, 但成業街轉出來嘅車大部份轉去繞道方向, 茶果嶺道冇龍尾, 反而因偉發道上繞道(W2走線)太多車, 偉發道龍尾未有消化跡象, 而平時由將隧口塞到落觀塘遊樂場, 今晚冇出現.
T277 發表於 2019-12-5 20:44 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2019-12-5 17:15
...

1. 606在彩雲用來擺車為主, 去程真係無咩客喺彩雲上, 要過海既一早行左落彩虹站坐鐵。九龍灣開始先每個站上幾個到十幾個不等, 一般會半滿過海。

2. 606回程喺彩雲落車既客, 大多係九龍區內客, 因為佢係廉價 & 一程過, 喺megabox一帶都仲有人等佢而棄用垃圾綠Van。而觀市來講, 坐606番彩雲理論上係比23M/26M更實際, 因為606喺觀塘&彩雲的站位都靚過26M, 更貼近返工客。

3. 想606南行好客, Set個雙向分段比九龍灣返工客/Megabox行街囉, 相比Van仔喺翠華屈番入去九龍灣, 606個package好好多

Jacob 發表於 2019-12-5 22:00 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-12-5 19:53
今晚觀塘道西行塞到而家呢一刻龍尾仍然在將軍澳道天橋同鯉安苑, 但成業街轉出來嘅車大部份轉去繞道方向,  ...

今晚碼頭果邊塞到Hihi,開源道完全唔識郁,匯豐出面又有架私家車俾人撞甩咗 Bumper。碼頭車閒閒地等半個鐘先有車埋站,上完車又開始見東行線開始塞。

碼頭車依家放工時間一星期起碼斷一次纜,情況好D既就可以有部份車行偉業街勵業街出返去中載,但今日完全唔得。

近呢一年觀塘塞多咗車,幾時都有可能塞車。
andy1010 發表於 2019-12-5 22:05 | 顯示全部樓層

而家放工時間觀塘道由觀塘塞番轉頭去到得寶
前面彩虹村又勁塞