hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 這些組合既巴士線收費相若,係純粹巧合定係別有用心? ...
開啟左側

[問題] 這些組合既巴士線收費相若,係純粹巧合定係別有用心?

paul2357paul 發表於 2019-12-5 19:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

例子:
68E與68A既收費相差1毫,兩者都能來往元朗市與青衣
33與42C既收費相同,兩者都能來往荃灣與觀塘38與40既收費相差1毫,兩者都能來往葵涌山下與觀塘
40與234X既收費相差1毫,兩者都能來往荃灣西約及荔枝角
40與234X及30X既收費相差1毫,兩者都能來往柴灣角及荔枝角

TR3797 發表於 2019-12-5 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| paul2357paul 發表於 2019-12-5 19:38 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-12-5 19:24
那麼為何33A與234X收費有差別?

不過37與33A既價位差距較大,去到6毫。
GZ4031 發表於 2019-12-5 19:56 | 顯示全部樓層

其實與其你問條答完都冇咩大意思既問題

倒不如討論下點解40去咁遠, 收8個8
30X 234X 去近咁多, 收8個9
再睇下268C 果類線, 40+68M個價竟然同佢差咁少, 某程度上會唔會暗示38 40 40P真係收得太平
而某程度上, 觀荃既價值其實去到234C個價位都唔係話貴, 又如果, 九巴可以將38 40 42C mark up 一蚊, 會唔會其實更有心機做?
例子其實係有
X42C 加班某程度上除左證明夠客, 都證明呢1蚊或多或少推動左老九做好少少 (雖然真係唔算好好)

再推落去, 其實38 40 有冇人諗過呢個價配呢個行車時間, 隨時岩岩收支平衡?
講遠d, 81C 行車時間同38一樣85分鐘, 里數差唔多, 你或許話班次呢, 其實38 呢幾年減幾次班, 同81C都係差唔多
81C見唔見紅? 一早傳過好多年係見紅, 冇錯呀, 兩條線繁時都識頂閘, 但非繁呢? 38好客d 係真既, 不過亦有唔少時間響葵俊苑番葵盛方向見到架得廿個人既38咁lor
仲未計38 要行四座山, 葵盛總站一座青公一座老龍一座平田一座, 維修費?

40仲衰, 行車再慢d, 塞車點多兩個, 一個觀碼一個長沙灣, 講真啦, 趕客都不在話下, 車疏亦係一件事, 咁樣做先收你8個8, 我都好好奇到底點樣可以賺, 其實唔蝕已經好好

同類定位既42C收貴多近1蚊, 行車亦短過40少少, 先叫有番少少信心係搵到d錢

再睇下234X 同30X?
234X 行車不穩定極都一定短過40, 價錢打和, 九龍流水都唔少, 其實計落仲好做
30X 就收啦, 100分鐘一單呢個故事講完大家都唔洗計

再睇埋遠少少41A 同 238X
41A 行車再短好多, 八九成班次都係65分內行完, 客量唔講, 其實淨睇*繁時*滿座百分比我覺得同42C平頭都唔奇
238X 行車再短d, 都係果句, 客量差極都好有限
呢兩條都係成本低價錢貴既特快佳作, 九巴先叫尚算有心做

總結: 38 40 要有利可圖, 一係加價改線執班次, 一係陰乾做大33 234C 290 之類既野
796219M 發表於 2019-12-5 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-12-5 19:56

40多數客坐到美孚,葵涌,東九去荃灣較少,反而有唔少人美孚搭入荃灣,基本上無人麗港城坐到麗城
GZ4031 發表於 2019-12-5 22:34 | 顯示全部樓層
796219M 發表於 2019-12-5 22:07
40多數客坐到美孚,葵涌,東九去荃灣較少,反而有唔少人美孚搭入荃灣,基本上無人麗港城坐到麗城 ...

咁論流水力, 佢又唔會係1 1A 2 6 6C 咁勁
最多都係似40X 果種流水
唔算係流水線, 又部分假特快, 又有區內客做下咁解
40X行車都冇咁長, 都比馬鞍山罵到痴線
40號明明做緊大D既觀荃客流, 都可以做到一舊屎咁
真係有心做? 33號既行車時間就差唔多 (假設埋33係行觀塘道咁樣去計)
40號係冇咩人頭到尾呀, 因為大家都怕左佢嘛....
我要快, 234X美孚追番上一班40轉都仲得呀哈哈....唔計得一兩班既234D咁講

對西約黎講, 40玩下手仲衰過青衣山上對42C既感覺
42C衰到盡哂都係慢左響荃灣果兩個站
40回程係食均哂長沙灣既塞車點, 瞻仰遺容咁行一圈先走, 輕則6 7分鐘, 塞則15分鐘, 42C 比15分鐘都華員邨去到北橋口喇

TR3797 發表於 2019-12-5 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-12-5 23:05 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-12-5 19:56

40 個收費可能係歷史因素
以前冇咁多所謂既貴價特快線
未改線前既 40 又要行埋深水埗、九龍城,咁收費自然就冇咁高

同埋 30X 同 234X 雖然稱唔上咩特快,但姑且都定位為特快線
所以可能收費就偏高一點

要改善 40 個狀況,唯有連埋 38 同 42C 一齊大執
只係睇九巴有冇意重組呢組線,不過加價可能性就應該唔大

GZ4031 發表於 2019-12-5 23:47 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-12-5 23:05
40 個收費可能係歷史因素
以前冇咁多所謂既貴價特快線
未改線前既 40 又要行埋深水埗、九龍城,咁收費自然 ...

我都認同你個觀點不過睇埋38 同42C... 兩條都唔係兜路 (以前黎講), 咁點解38仲要平少少tim呢? 而42C都唔係貴
leo_ku 發表於 2019-12-6 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層