hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 2 改道消息
開啟左側

[服務調整] 九巴 2 改道消息

CRH5 發表於 2019-12-9 10:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

16/12 起,九巴 2 往尖沙咀碼頭將改經直行東京街左轉荔枝角道 (跟 6F 早繁走線),不經青山道及欽州街
新增車站:長沙灣站、麗閣邨、麗蘿樓
取消車站:營盤街、深水埗福榮街 (高登電腦中心, 黃金電腦商場)
Ref: http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201912093491.html

乘客通告
2 Diversion Notice.PNG
HT408 發表於 2019-12-9 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
6號繼續東京街直飛寶血
中間唔使搭車啦
straysheep123 發表於 2019-12-9 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層
黃金客送晒俾黨鐵.......我行得到寶血不如落黨鐵站
MCMoore 發表於 2019-12-9 12:35 | 顯示全部樓層

黃金行去寶血真係好倒米,嗰堆長途線又要收$6.2唔係$5.1
fatpear 發表於 2019-12-9 12:41 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2019-12-9 12:29

黃金去尖咀嘅喺長沙灣道搭35A/234X兩飛一定快過2/6
去旺角到佐敦一段,長沙灣道更加有N條線
駛鬼等唔算密車又要兜落荔枝角道嘅2號,更加唔會行番上去搭6號
JCTK 發表於 2019-12-9 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2019-12-9 12:29

行出長沙灣道大把車啦
fly831 發表於 2019-12-9 13:09 | 顯示全部樓層

我係其中一個以往喺黃金等平車出老尖既客

不過呢排福榮街塞到傻左, 唔保鐵寧願搭貴D等35A/234X, 或者行遠D搭6
最愛猛男
MCMoore 發表於 2019-12-9 13:40 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2019-12-9 13:09
我係其中一個以往喺黃金等平車出老尖既客

不過呢排福榮街塞到傻左, 唔保鐵寧願搭貴D等35A/234X, 或者行遠D ...

呢排係因為支交通燈拖長來整先咁衰啫
EX-TL 發表於 2019-12-9 14:06 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2019-12-9 12:41
黃金去尖咀嘅喺長沙灣道搭35A/234X兩飛一定快過2/6
去旺角到佐敦一段,長沙灣道更加有N條線
駛鬼等唔算密 ...

呢度好多板友認為2停黃金好重要, 唔停=趕走晒班客, 實情黃金一帶賣嘅嘢幾十蚊至過百蚊起跳, 會為左慳$1車錢而唔用其他方案出油尖旺, 真係幾唔make sense.

除非係倒轉, 街客行完深水埗返油尖旺屋企, 或者代福榮街一帶居民行遠左又俾貴左而發聲, 否則睇唔出2唔停福榮街對一般街客影響有幾大.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
fatpear + 1 英雄所見略同

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2019-12-9 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層

一出電腦商場 就有個的士上落客區 好好搵  黃金上2號多人? 排隊位都係俾2F 者。。多人就自然有隊俾你排  既然2號回程都係咁行 去程行返麗閣都好正常