hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海路線307B, 307C服務調整
開啟左側

[路線消息] 過海路線307B, 307C服務調整

ky927 發表於 2019-12-10 09:23 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-12-10 07:53
如果307早繁時段全數改為9307即變相令到大埔班人去直出銅鑼灣,灣仔變成慢碌囉;
所以應該要同時存在"307" ...

307出港島有邊班經銅鑼灣呀?咪又係舊警署落,又或者307P天后落。

要方便銅鑼灣客就開多條支線跟603A或者680出港島。
ky927 發表於 2019-12-10 09:42 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2019-12-10 03:06
你知唔知307C載客率先得6成
人哋982X/985/980X/981P星期一至五超過9成
所以我先話307/A/B星期一至六上繁 ...

如果307C得6成,我認為係大埔區走線問題大於少人想行西隧。

同埋宜家907BC走法,一條太和大埔頭開廣福出,另一條廣福開太和出,似乎真係有點兒多此一舉。

其實以307上繁嘅客量同班次,直接係307抽1/4班次做907,大埔走線跟足307大埔原線,應該易打爆好多;至於907B同C就合埋一條算啦,專做大埔頭/太和/運頭塘;相對少一啲班次。
PF2802 發表於 2019-12-10 10:18 | 顯示全部樓層
tommylaihc 發表於 2019-12-9 15:58
完全唔明907B點解要廣福球場起載,廣褔人會唔會坐佢兜運頭塘,太和先出公路,有307上車直出公路唔坐。
...

如果確保有位坐, 實有人唔介意兜
TR5774
南韓金仔 發表於 2019-12-10 10:31 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-12-10 09:42
如果307C得6成,我認為係大埔區走線問題大於少人想行西隧。

同埋宜家907BC走法,一條太和大埔頭開廣福出 ...

初初開307C個陣大埔走線做唔到廣福道班客
讚成307四分之一班次行西隧同埋907B/C合做一條。
wingho_cwh 發表於 2019-12-10 11:03 | 顯示全部樓層
點解係都要「907*」? 「975*」唔得嘅
「90*」同「10*」「 60*」本身係 for 港九過海線,唔入新界
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2019-12-10 11:11 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-12-10 11:03
「90*」同「10*」「 60*」本身係 for 港九過海線,唔入新界  ...

唔計D EXCEPTIONAL CASE
大致上
1行紅隧
6行東隧
9行西隧

不過定NO.既人會諗依家D人只睇NO.搭車,唔會理NO.背後的原理

但由3改做9有需要,起碼比人知唔行東隧先
世界很簡單 人類很複雜
271_N271 發表於 2019-12-10 14:12 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2019-12-10 03:06
你知唔知307C載客率先得6成
人哋982X/985/980X/981P星期一至五超過9成
所以我先話307/A/B星期一至六上繁 ...

咪吹水
其他唔清楚啦
307A灣仔都落咗半車客
過埋金鐘其實得返好少人
尤其尾班
ky927 發表於 2019-12-10 14:22 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-12-10 11:03
「90*」同「10*」「 60*」本身係 for 港九過海線,唔入新界  ...

Agree,用左74/75去咪好囉。橫掂大埔74/75系列都算旺場
307>675/975
307P>674
JCTK 發表於 2019-12-10 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2019-12-10 10:18
如果確保有位坐, 實有人唔介意兜

為咗有位坐所以咁極品咁兜法... 去返吐露港近廣福唔知要兜足幾耐呢
S3bl430 發表於 2019-12-10 18:36 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-12-9 22:08
其實睇680x/681P 過咁多班俾980X/981P,大可大手筆轉多啲307/307A行西隧。就算成條307上環班次行西隧都未為 ...

我覺得唔可以相提並論,馬鞍山西隧線可以避開塞車位上青沙,而大埔西隧線没有這個條件(行邊條路都塞車)
各位要知道大埔公路沙田段是全香港最容易塞車的路段...如果要大埔線兜大圈/落沙田避塞車,觀感上恐怕唔會好,亦唔會快得去邊,倒不如行大隧+東隧,至少隧道費平好多

PS.我覺得下繁反而可以試下開1-2班灣仔入境處經紅隧獅隧直入大埔班次

錯字連篇