hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴有冇啲路線客量高但係蝕錢
開啟左側

[問題] 九巴有冇啲路線客量高但係蝕錢

1314 發表於 2019-12-11 23:37 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-12-11 23:31
當 86 去美孚都收到 $8.9 果陣
281A 出到尖沙咀都只係 $7.8 係有D過平

86而家就算收到 $8.9都蝕錢
TR3797 發表於 2019-12-11 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-12-11 23:45 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2019-12-11 23:37
86而家就算收到 $8.9都蝕錢

正常,本身 86 回車一樣係慢但係客量又冇 281A 咁高
基本上成個 86 系都係難賺,不過 286X 就應該有賺
stanleyhss 發表於 2019-12-12 00:57 | 顯示全部樓層

係睇八達通交易量,如果一日過二千交易,多長者及兩蚊人,但派D車牌L字頭做掛牌車,或者K字頭做替車果D,就係呢類了~
Edward_Chan 發表於 2019-12-12 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2019-12-11 21:53
42A應該唔係, 如果係早就畀九巴陰乾, 仲開咁密,仲有成日掛新車牌

42A一程車可以食幾水客
一程分分鐘收到160-180個人錢
TR3797 發表於 2019-12-12 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2019-12-12 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層

stanleyhss 發表於 2019-12-11 23:13
好易睇,好多人坐但係派舊車,即係派14-17年車齡的,就係屬於呢類多客但蝕錢的路線. ...

Kmb 82X ?
stanleyhss 發表於 2019-12-12 01:31 | 顯示全部樓層

佢長者咭/兩蚊客多的話,就算係呢個類別~
GZ4031 發表於 2019-12-12 01:38 | 顯示全部樓層
一直好想答38 同 40
前面大家提既我唔講, 淨係重覆下呢兩條線有幾犀利
兩條行車時間一條85 一條95 分鐘
收既錢就大家都係8個7 8個8
流水有冇呢? 有既, 不過唔係多到會起死回生果種
38既流水得葵芳上葵盛同葵涌華員區內盲點, 仲要上葵盛站位又唔夠37 47X好
40既流水就麗城來回美孚一段, 荃灣市基本上都有其他線補位, 唔係獨家流水亦唔見得一定要等佢

路線唔講啦, 38葵盛山華員山畢架山平田山, 40好彩平路多少少
左睇右睇都唔會點賺, 再睇埋其他版友話舊車掛牌
其實38 40 都唔少舊車行, 話就話龍翔特快實就外表風光內裡唔只陰乾, 回車慢行車都慢, 爬山維修都做死你

我諗如果呢幾年九巴唔再快快手將33 38 38P 40 40A 40P 42C 234C 234D X42C X42P 大重組過, 33 38 40 40A 幫九巴放血真係唔出奇, 又唔會死既, 不過條數只會愈來愈差
Quanta 發表於 2019-12-12 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層

舊車其實又未必代表啲咩。近年大部分車都歐五,變咗唔明顯。但前幾年白板未退晒嘅年代,你睇就算74X咁級數嘅線王 都有好多舊車做掛牌