hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 計巴士成本/收入,應該用時間計定行車里數計好? ...
開啟左側

[問題] 計巴士成本/收入,應該用時間計定行車里數計好?

Quanta 發表於 2019-12-17 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-12-16 20:36
非常好及詳盡的分析

唯一意見係私牌應按個別路線計算

係。不過好懷疑九巴內部有無計得咁仔細
如果唔係無理由計到U廠咁好搵、
K 廠條數咁差要左cut右cut
s3n370 發表於 2019-12-17 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-12-16 23:36
所以實際上都只係得個"估"字,
因為還有許多影響成本的因素,例如私牌支援其他路線涉及的成本攤銷問題, 不 ...

唔駛咁謙。你個方法除佐D parameters係估,
而巴士公司會有營運數據gen出黎外,
係常用分析營運狀況嘅方法,
相信好接近現實。

咁按時數或里數除,咪又係要on top估出車比率、
revenue 同 non-revenue milage嘅比例去調整。

至於私去其他路線點計,
講到尾都係兩條線嘅分配比例,合理就得。

至於唔同車型耗油量嘅分別,一來燃油開支佔比唔算高。
更重要係架車唔行呢條線,點都會有第二條線硬食。
從大數黎睇毫無幫助。
車輛折舊亦然。
s3n370 發表於 2019-12-17 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-12-17 18:03
K 廠條數咁差要左cut右cut ...

私牌一方面對架車嘅使用率有重大影響,好難唔計。
另一方面,一D得單邊客流嘅時段,
私牌又有效地減少用車數目。又係不得不計
樂仔〞 發表於 2019-12-17 19:29 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-12-17 19:07
私牌一方面對架車嘅使用率有重大影響,好難唔計。
另一方面,一D得單邊客流嘅時段,
私牌又有效地減少用 ...

私牌時間如果直接撥入一單行車時間會唔會好計 D?
不過私牌呢家野市區線一般較少,新界線就多
不過上面最大機會計錯數應該係 934,因為 934 接續車程必定係私牌(私去開 934 936 定 243M 就另外一回事啦)
所以 934 整體上要載多 D 少少客先會維到皮
S3bl430 發表於 2019-12-17 22:20 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-12-17 19:29
私牌時間如果直接撥入一單行車時間會唔會好計 D?
不過私牌呢家野市區線一般較少,新界線就多
不過上面最 ...

同意,是我小考慮了這些實際經營情況,以934為例, 當2小時跑一轉,紅隧私牌回荃灣/出灣仔,總成本833元,平均要46個客才能回本

我也是即興想到同這些方法推算巴士成本,所以內容仍有些粗疏,

不過這個方法勝在可以有系統地快速推算巴士經營成本,
只要知道 行車時間, 車費, 里數, 隧道費 就能大概比較回本效率
錯字連篇
 樓主| AV296 發表於 2019-12-18 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-12-17 18:03
K 廠條數咁差要左cut右cut ...

有啲數計同唔計,會出到唔細分別,例如上述私牌。

不過我諗喺U屯廠比九廠多私牌嘅時候,都可以有更好盤數,私牌或許無大家想像咁重分量