hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 穗莞深城軌首日通車試伏(多圖注意)
開啟左側

[中國大陸] 穗莞深城軌首日通車試伏(多圖注意)

Colon 發表於 2019-12-15 19:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今日要返廣州,咁啱呢條綫又今日通車,所以就決定試坐,全程iPhone 6S劣圖影得麻麻
小弟由深圳灣出發,百度地圖搵係教我搭巴士再地鐵嘅,但我見到M528係直達所以決定坐巴士。
我建議都係跟百度好D,巴士坐左我一個鐘4個字

終於到,差D影唔切

難得黎到當然要打卡一張

去車站係要先入航站樓再搭Lift落B1地鐵站個層再行地下通道過去

通道真係好長,資料話係300米,但我覺得唔止,最慘係得三分一段有行人輸送帶,老人家應該行的辛苦D

終於到,咦,呢個唔係地鐵站?

懷疑趕住通車,實名認證張檯係臨時放出黎嘅檯,上面部電腦都係一部特製有證件讀取同掃描車票QR code嘅手提電腦,個系統仲要有D問題會彈APP又浪費左成個字

過安檢後,想去個洗手間,問工作人員,原來候車室入邊無洗手間!又要行返出黎去再安檢多次

閘機

月台

唔知點解有D圖上傳之後變左橫圖,睇住先

上車!

終於有時間坐低影下張飛,留意係全車不劃位,上車自己霸位就係
我坐呢班車係最快嘅一班,只停4個站,但其實都要一個鐘17分鐘,如果各停嘅要2個鐘,個人覺得風景無乜特別所以沿途無乜影相

第一個停嘅虎門北站,連車站名都未貼而且樓上就其實係虎門高鐵站

第二個停嘅東莞西站,未來可以轉車坐廣惠城際

中堂動車所

第三個站新塘南站,十字形橫跨左廣深線,開車之後劈個大彎就會入返廣深線去廣州東

但係廣深線上係會用第3,4線嘅普速線,停車月台亦係同其他普速一齊用,無專用月台

謝天謝地可以準時到

整體來講,路線營運時速得140,最高都係行136,37咁,加上走線比較多彎,感覺有D慢,
另外大部分路段都係橋上,有D就地底,車站設計都好似地鐵站,感覺更似係西鐵東涌線咁嘅區域鐵路(大灣區區域

去到廣州東唔知食乜唯有食Papper Lunch,穩穩陣陣
Thanks for your reading

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +18 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
DIH + 1 + 8 多謝分享

查看全部評分

s20131417 發表於 2019-12-15 19:42 | 顯示全部樓層
首先,深圳機場站嗰自動行人道好似尖東站L出口隧道咁長;
其次,新站肯用APG / PSD已經係一件非常好嘅事;
再者,既然新綫要開,點解唔及早整好晒先通車?
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
TR3797 發表於 2019-12-15 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Colon 發表於 2019-12-15 19:53 | 顯示全部樓層

TR3797 發表於 2019-12-15 19:44
佢究竟係屬於機場快線?還是動車?佢同綠皮車同一個站台有D怪

城際動車,其實廣深和諧號去到廣州站都會有同樣情景
吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:26 | 顯示全部樓層
舊廣深線嘅電子支付入閘點解無推廣至呢條線?
定係已經廢除咗?
吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:31 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-12-15 19:42
首先,深圳機場站嗰自動行人道好似尖東站L出口隧道咁長;
其次,新站肯用APG / PSD已經係一件非常好嘅事;
...

個月臺幕門同月台邊緣有一段距離
但係明明得一種門距嘅車
 樓主| Colon 發表於 2019-12-15 20:34 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:26
舊廣深線嘅電子支付入閘點解無推廣至呢條線?
定係已經廢除咗?

有,但只限廣深線,因為廣深線班次密,掃碼入閘之後係可以見車就上,其他線好難做到呢種玩法
TR3797 發表於 2019-12-15 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:38 | 顯示全部樓層
Colon 發表於 2019-12-15 20:34
有,但只限廣深線,因為廣深線班次密,掃碼入閘之後係可以見車就上,其他線好難做到呢種玩法
...

廣深線唔係見車就上,而係系統幫你編配班次同埋座位,再以SMS通知
呢條話係城際動車,但係重係用緊紙飛(即係要事先買),
噉點做到公交化呢?
吳宗錡 發表於 2019-12-15 20:39 | 顯示全部樓層

月臺同埋車廂都無路線圖,點可能做到公交化呢?