hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳、西貢、安達臣、藍田過海隧巴690/P, 692, 601X建 ...
開啟左側

將軍澳、西貢、安達臣、藍田過海隧巴690/P, 692, 601X建議

ViviTse 發表於 2020-4-4 15:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

將軍澳藍田隧道快將通車,故此建議690/P改經將藍隧道以縮短車程,並統一去程與回程的走線及縮短去程的車程。另外,建議690/P於寶順路將軍澳南段增設中途站,以服務尚德、市中心及調景嶺;
參考完隔黎帖各網友嘅建議,建議藍田則由新繁忙時段路線601X服務(但本帖建議收足690個分段)。
因應人口提升,同埋參考咗隔黎帖各網友嘅提議,建議新增上繁692單向由西貢、坑口及康城(康城直出)往中環,
試辦效果良好才考慮下繁增設服務(但本帖建議去西貢而不入科大)。

690/P 往中環(交易廣場)方向:
康盛花園巴士總站 > 康盛花園 > 翠林邨 > 寶林消防局 > 英明苑 > 欣景路 > 景林邨
> 頌明苑* > 常寧遊樂場* > 尚德邨尚美樓* > 將軍澳中心* > 東區海底隧道收費廣場 > ...

班次:不變

690/P 往寶林(康盛花園)方向:
... > 東區海底隧道收費廣場 > 彩明苑彩桃樓* > 將軍澳游泳池* > 景林邨景榕樓*
> 景林邨 > 欣景路 > 英明苑 > 寶林邨寶仁樓 > 翠林邨 > 康盛花園巴士總站
班次:不變

692 往中環(香港站):(設東隧轉乘優惠)
西貢($18) > (792M各站) > 大埔仔坳($15.8) > 大埔仔村 > 銀影路 > (未來加停影業路新屋邨) > 重華路($14.3)
> 煜明苑 > (298E各站) > MegaPlus數據中心 > (將藍隧道) > 東區海底隧道($9.8) > 清風街($5.7) > (673各站) > ...
班次:0650, 0710, 0730, 0750,因應新增人口而空降用車

601X 往中環(交易廣場):(設東隧轉乘優惠)
安泰西($12.6) > (613各站) > 寶達邨 > 秀暉樓 > 藍田分科診所 > (690常規班次各站及各分段收費) > ...
班次:0715, 0730, 0745,因應新增人口而空降用車

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
LauCT + 4 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
LauCT 發表於 2020-4-4 16:16 | 顯示全部樓層
支持!
西貢區居民
li1872903 發表於 2020-4-4 16:41 | 顯示全部樓層
轉車站同啓田道比你拎走條全日過海線又冇任何補償真係好笑
Citcalag 發表於 2020-4-4 19:22 | 顯示全部樓層

呢個建議,690/P好大程度上呢似乎要配合寶順路加站先做到,如果呢個前設唔成立,會好影響客量是否足夠開線。

- 「將軍澳游泳池」:為用處不大,呢個站本身站位距離大部份住宅都比較遠,可以唔停。

- 「景林邨景榕樓」:本身而家要將隧入將軍澳方向,寶順路落橋先停到,現時影線位置到巴士站之間只有幾十米,就算我當你拆左個石壆,重新畫線,要連cut兩線都好危險。不過坦白講我都唔明寶順路果個位北行石壆內線起到咁闊做乜野,又入唔到去……即係起左個將隧落來既泊車場……

- 「頌明苑」:同上,停行人隧道口個站既話,你要停就要上將隧;如果唔係要拆石壆、改劃線;我唔認為政府會比咁樣做,先唔好講cut線危險,仲要錢同時間,諮詢 + 反對 + 重新建議 + 諮詢 + .... + 工程,搞得來你條線幾年都唔會開到;如果停792M個站,站位不佳。(我諗其實而家792M個站應該叫常寧遊樂場?而你意思既頌明苑應該係隔音屏個位?

- 「尚德邨尚美樓」:好彩有堆草,但係前面就已經迴旋處。右邊偷位好似唔太好,左邊偷位下面係單車徑 + 行人路,根本無位,重點係又要拆隔音屏,居民一定反對。

坦白講,我覺得寶順路加站可行性不大,如果停唔到寶順路,就要諗下點改走線令到客量又足夠開線。既然停唔到,又搞到啟田無左690,將北行將藍又唔係快好多,而且站位無咁好,不如都係分返工,將北行返將隧,坑口/將南/康城用將藍。

MP6513 發表於 2020-4-9 04:51 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好傻啦!啟田道無全日車去北角銅記,你話區佬ban唔ban你先?
 樓主| ViviTse 發表於 2020-4-11 17:49 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-4-4 16:41
轉車站同啓田道比你拎走條全日過海線又冇任何補償真係好笑

啟田道已有601X作補償,未來安達臣發展區入伙之後,為啟田道提供嘅過海班次相信可以比原先690提供嘅更密。
另外,其實無咩必要過份吹捧個轉車站,將軍澳區內要搭690嘅其實已經搭咗,唔搭嘅一係搭鐵,一係690改道後都照顧得到;
至於你藍田其實601X已經係補償,等埋安達臣新樓之後繁時更密唔好咩?
非繁其實巴士公司仲想唔想做都成問題啦,行極都無咩客,油錢又唔平。
 樓主| ViviTse 發表於 2020-4-11 18:06 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-4-4 19:22
呢個建議,690/P好大程度上呢似乎要配合寶順路加站先做到,如果呢個前設唔成立,會好影響客量是否足夠開線 ...

690加唔加到站的確好影響客量,我覺得改道嘅底線係景榕樓個站要停得到,否則原本嘅區都做唔到就不如唔好搞啦,至於尚美樓/調景嶺體育館,我會當係bonus,做到就梗係最好,如果做唔到,咁只不過係現時690提速姐。

將軍澳游泳池:的確諗過唔停,但反正都駛過,可能有時無人上飛吓站、有時非繁執吓雞,都未必係壞事嘅。

景榕樓:連cut兩線係會難嘅,但其實同214基順學校cut上安泰邨、又或者113官方果個繞經坑口站建議之中重華路連cut兩線差唔多,
難係難,但應該有可能做得到嘅,唔知果段路會唔會整限速(?),但呢樣可以再諗吓先嘅。

頌明苑:係,我意思常寧遊樂場係792M果個站,但正正係因為果個站遠黎住宅區所以小巴站先會更吸引,
當然諮詢會耐,但我估最大問題都係連cut兩線果樣,所以690可能未必能夠改行將藍(?)而頂多寶順路上將隧。

尚真樓:往尚德迴旋處方向其實右手邊有草,偷少少位我覺得要,
而左邊拆欄杆加樓梯+單車徑過路處我自己覺得問題不大,而且唔使拆隔音屏。
(PS 原來出po果陣我無加到google maps街景link而表達得唔清楚,可能遲吓有機會補返)