hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905A頭班
開啟左側

[經歷分享/報告] 905A頭班

樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-12-17 20:01
純粹根據已有資料分析

905A 如果只係做得返正線兩成客源,東京街先出返長沙灣道仲要一開波就開五班抽正線 ...

做埋深水埗多客好多. 不過南昌街都係車多慢流.

而家D新線根本好多都係就咁睇地圖劃出嚟... 最低能係202
天空之神 發表於 2019-12-17 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-12-17 19:35
根本應該904歸九,905歸新,914歸九,咁件事就完美解決啦,九新就可達致全面競爭啦。 ...

904/914 大蝕就老九食
905 半賺蝕就新巴食
唔見得係完美解決
除非老九食埋 104 補返蝕果舊錢,當係當年 300 取消既延續
因為 104 同 905 先有條件平衡到

914/W1 直接取消或者陰乾都唔恨
 樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-12-17 20:22
904/914 大蝕就老九食
905 半賺蝕就新巴食
唔見得係完美解決

仲要905九巴食正最多客既時段. 九巴先唔會交佢出嚟食兩條蝕錢線咁低能.
ctb234 發表於 2019-12-17 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2019-12-17 19:26
聽日冇改善應該會倒大量客落地底
唔反對開905A但係唔該905啲班次做返好佢先.

聽日再唔搞返好啲班次,放返啲特車係度,準備報904 後塵。
做左咁多年連905 賣點係邊都唔知,點做巴士公司?
905賣點係車密同埋可以比較快由西營盤去到大角咀,旺角,太子。
你而家咁樣搞法即係趕客!
開新線又唔想放資源邊有咁著數?
朝早905p 已經抽正線905車,夜晚905A 又抽905正線車。
有客睇完你張宣傳單張,佢講又話5-9分鐘,足足等左二十幾分鐘。
都唔知邊條諗呢啲屎橋出黎,搞嬲原本班客,好多客已經好不滿,有啲等等下都已經走埋。
你狗巴再繼續玩落去睇吓條905點樣死法?
果啲所以車海,7點鐘先到西營盤,班客6點放工,唔通等你一個鐘?
 樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
總結一下今晚905到西環情況, 由1723灣北開既頭車至1820開既905A到西環皇后街既時間:
1748 (1723灣北開)
1813 (估計因為冇咗1744班車所以拉後1729開果班到1736, 頂閘飛站留後50人, 有10個左右放棄排)
1821 (估計因為冇咗1744班車所以拉後1736開果班到1744, 上四五十人留後20人)
1825 (1750班905A, 上得幾個客, 留後20人)
1834 (估計係1755果班拉後至1800左右開, 上30人, 留後十幾人)
1840 (1805班905A, 上得幾個客)
1847 (估計係1808果班905, 坐滿飛站)
1847 (估計係1800果班拉後至同1808果班差唔多時間開, 上咗30人清咗條龍)
1853 (估計係1816班905, 皇后街人潮已過上得兩個客)
1858 (1820班905A)

實際上由1720至1820依一個鐘得七班車由灣仔北開出. 問題係最多人時段服務嚴重不足, 有車海黎時人潮已過.
 樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-12-17 21:36
聽日再唔搞返好啲班次,放返啲特車係度,準備報904 後塵。
做左咁多年連905 賣點係邊都唔知,點做巴士公 ...

無錯, 抽車都算仲要連續兩日1750前脫咗班. 編定四班開得三班.

仲有一個大問題係1744後果班係編定開1756, 隔咗12分鐘.

問題係依個時間先係西環最多客嘅時間, 但係啲班次搞成咁
ctb234 發表於 2019-12-17 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2019-12-17 21:54
無錯, 抽車都算仲要連續兩日1750前脫咗班. 編定四班開得三班.

仲有一個大問題係1744後果班係編定開1756, ...

正常西營盤1800~1830,起碼要6班車,仲未計特車。
最多人搭就係果段時間,而且熟客會專登等1815,1830特車。
你一聲唔出抽走晒兩班特車,另外仲有三班常規班次。
我估905A 今日打回原形,應該連座椅都坐唔滿就過海。
好多客問經唔經大角咀,深水埗(東京街之前), 之後就繼續等905.
905A 唔知做唔做到905一乘客量。
其實905 最多客就係大角咀-太子,而家同自奄905無分別。
 樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-12-17 22:08
正常西營盤1800~1830,起碼要6班車,仲未計特車。
最多人搭就係果段時間,而且熟客會專登等1815,1830特車 ...

其實未有905A前905灣北係開 1722 1733 1739 1750 1800 1805 1810 1822 1828 1834 1840

前段都唔夠密不過有1800 1815 1830西環特車打救. 車海到西環時都係過曬西環人潮時段. 不過有特車救所以唔多覺.

睇死老九有班低能見數據以為905可以減班. 鬼咩後段先咁密車都唔滿, 前段西環特如果撞正同正線前後腳又係唔滿.

結果攪到依兩日咁既死樣.

Ps. 而家905灣北開 1723 1729 1736 1744 1756 1800 1808 1816 1824 1832 1840, 同之前一樣都係正線11班. 問題係脫咗班. 同埋理論上係有個車海班次1756 1800 1805 1808 但係去到西環已經太夜.
neoplan720p 發表於 2019-12-17 22:30 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-12-17 19:04
灣北塞車你知唔知架?

食屎啦你。

正正巴士公司都知灣北唔可靠,
所以一直都有西環起載特車,就算灣北點塞,都有特車救亡。

而家無哂905特車,你俾架905A我都無用架,
結果905咪死哂囉。
明未?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
leo_ku 發表於 2019-12-17 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層