hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905A頭班
開啟左側

[經歷分享/報告] 905A頭班

GZ4031 發表於 2019-12-17 11:47 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2019-12-17 09:14
Sorry我上一層quote錯人

905A應該加開1715 同1735, 而家1750去到西環已經1830. 放1730至1800既坐返正線 ...

個重點就係想905A 填哂佢, 可能做得仲好 (如果有車)936唔再不倫不類, 起碼跟935先叫有心做葵涌
佢都唔洗再經華員邨, 點會仲要得登入四小龍食燈呢...
GZ4031 發表於 2019-12-17 11:51 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-12-17 10:48
你都識講要行啦。
咁九巴根加唔需要拆走936,因為有一班人唔想行,同埋936喺銅鑼灣過嚟,905A主要其實係 ...

你口中既「有一班人」有幾多先?
四小龍個市場唔搭地鐵走去搭18蚊既936, 我諗除左巴迷, 淨低既客唔多
反而葵涌北你用18蚊做, 係就係你衰格收得貴, 但係都吹你唔漲, 地鐵轉M車都17蚊起跳....
咁你再用935既走線吸客, 其實仲好過你夾硬做四小龍, 又唔討好兩邊客
加快左回車對九記都係冇壞
fatpear 發表於 2019-12-17 12:32 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-12-16 23:57
睇唔透一樣野
九巴就936天價做四小龍荔枝角
同一時間又有905A平價做四小龍附近(要行既雖然)荔枝角

你睇唔透係因為你搞唔清936同905A對四小龍+海麗客嘅分別
1. 行車時間
呢點係最重要
樓主post 905A由上環到長荔街要45分鍾
但如果搭936,上環上車到碧海藍天落車通常都係20分鐘內
而且碧海藍天落車行番屋企比由長沙灣道行番入去近
自從有936,由中上環番四小龍,936一定係我首選,又快又有位坐又近家門口
2. 服務範圍
905A對四小龍客最大嘅作用唔係灣仔至中上環一段,
佢要入西環同麗閣嗰邊就點都慢936一大截,
905A個優點係由德輔道西番西九終於唔駛再喺大角咀兜圈同塞入旺角太子深水埗

所以905A根本取代唔同936對四小龍嘅作用,
兩條線做緊嘅嘢根本唔同

ctb234 發表於 2019-12-17 12:43 | 顯示全部樓層

16號晚905已經甩到20分鐘一班,6點15分班皇后街特車又無埋.
你架905A(6點25分黎到)好多人問完返轉頭繼續等905.
山道班客最慘,905A又唔啱,905又CUT班.
你狗巴再咁搞落去,即係趕原本905班客搭港鐵.
GU9338 發表於 2019-12-17 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-12-17 12:43
16號晚905已經甩到20分鐘一班,6點15分班皇后街特車又無埋.
你架905A(6點25分黎到)好多人問完返轉頭繼續等90 ...

某人出名曲線幫巴士公司倒客
覺得太平又鬧太密又鬧係都要趕客落地底為止
去到真係客量大跌就話執咗佢
聽佢啲神建議真係幾年內巴士公司執笠不是夢
leo_ku 發表於 2019-12-17 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2019-12-17 12:43
你架905A(6點25分黎到)好多人問完返轉頭繼續等90 ...

905 本身1740-1800 已經甚少開足班次, 仲要抽埋果三部特班返總站開905A又開得唔夠早. 如果咁落去會倒走皇后街客落地底.

不過九巴想山道客過對面坐904.
 樓主| JCTK 發表於 2019-12-17 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-12-17 13:33
905A快905 成四個字,905少左長沙灣客唔影響旺角客wor

但係你要旺角客等接近四個字車呢.
兩條各18分一班點等. 等得黎快唔到幾多
neoplan720p 發表於 2019-12-17 13:51 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-12-17 13:33
905A快905 成四個字,905少左長沙灣客唔影響旺角客wor

傻仔,905A識飛又點?
一直以來,905下繁北行主力都係做大角咀、旺角同太子客,去到SSP已經差唔多清走哂80%-90%客;長沙灣、美孚一段基本上係白行。

而家送五班905A黎,
即只做到以往905既10%-20%客(吸唔吸到新客就後話啦);
但905唔會因為呢10%-20%長沙灣客過左去905A,而騰空左架車俾大角咀至太子客囉。
而家少左5架905西環特車,咁批旺角太子客係咪要企車頂過海?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
leo_ku 發表於 2019-12-17 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層