hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 求電車資料,希望大家幫手~
開啟左側

求電車資料,希望大家幫手~

慶回歸.VA21 發表於 2006-7-11 13:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.舊版布牌既所有地點 / 資料
例如風球牌咁 ..

2.現時 #1 - #170 中間有邊幾部係隔左 ﹖
只知無 #44 #167 ..
#30 #144 係咪都好似無 ..﹖
同埋原因又係咩呢﹖

資料用黎做攤位展版 .. 萬分感謝各位 !
最後 ..
其實介紹電車應該o係邊幾點開始入手﹖因為小弟要負責連續十幾次既電車介紹
歷史 .. 字軌代號 .. 路線牌演變 ﹖
大家有無咩意見 ﹖
再一次先謝~
*坦克.EH9302 & EU5923.孖寶*
ML29 發表於 2006-7-12 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 慶回歸.VA21 於 2006-7-11 13:30 發表
2.現時 #1 - #170 中間有邊幾部係隔左 ﹖
只知無 #44 #167 ..
#30 #144 係咪都好似無 ..﹖
同埋原因又係咩呢﹖

電車車隊中暫時沒有了#30、#44、#63、#71、#85、#134、#144、
#164、#167。
#44和#144已分別轉為#165和#166;
#164和#167因號碼不吉利,從來沒有出現過;
#30、#63、#71、#85、#134的車身被套到其他車上,取代那些車的舊
車身,所以暫時在電車車隊中「消失」(說是暫時,有些已消失了三年了):
#30 -> #12
#63 -> #5
#71 -> 拆毀
#85 -> #61
#134 -> #124
而以上那些車的底盤部分則被套到新車身上,成為#168-#171。
We're part of The Go-Ahead Group
tramadmirer 發表於 2006-7-15 21:59 | 顯示全部樓層
#71 因為不吉利及意外多既關係而被拆毀
22 50 122 140 158 159
hktramz.fotopic
terence5070 發表於 2006-7-15 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 tramadmirer 於 2006-7-15 21:59 發表
#71 因為不吉利及意外多既關係而被拆毀

真有其事?
到而家我仍然覺得停0係廠個開蓬車車架前身係#71
4437 發表於 2006-7-18 10:31 | 顯示全部樓層
#85同#71都係因同樣原因而被拆毀
ML29 發表於 2006-7-19 18:56 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2006-7-18 10:31 發表

其實#71和#85發生過甚麼事?

那麼#30、#63、#134又是否因為這樣而在電車車隊中
空缺了三年?
我只知#63消失前在堅尼地城衝燈,撞向新巴1139,頭
幅撞毀,結果留廠一段時間後才復出,但復出後不久就
被「易容」為#5。

另外為何電車公司又不拆#89、#107、#113、#136?
以電車公司的角度,它們也應該算是不吉利……
We're part of The Go-Ahead Group
terence5070 發表於 2006-7-20 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2006-7-19 18:56 發表

其實#71和#85發生過甚麼事?

那麼#30、#63、#134又是否因為這樣而在電車車隊中
空缺了三年?
我只知#63消失前在堅尼地城衝燈,撞向新巴1139,頭
幅撞毀,結果留廠一段時間後才復出,但復出後不久就
被「 ...

電車公司就係這樣令人摸不著頭腦
如果純為了退比較舊的幾架車身(#5/#12/#124),點解唔
直接將車身退役﹐然後大可以棄用相關號碼。
而家反而要棄用其他號碼﹐一定有原因。我覺得"唔吉利"
都可以係一個理由﹐因為有#44/#144/#164做先例。
(不過我聽了唔用#167的理由後﹐我覺得好啼笑皆非﹐好stupid!)
不過我覺得電車公司都幾多餘(個人意見),城巴夠有#444啦﹐
又唔見人地跳號碼?
以前幾十年都唔會有這個情況﹐反而時代越進步﹐人
就越迷信。(以上全是我的個人意見)
amtrak 發表於 2006-7-29 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2006-7-18 10:31 發表

被拆毀既唔係#61咩?
#85車身變左#61
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
ATR50 發表於 2006-8-3 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 terence5070 於 2006-7-20 00:00 發表

不過我聽了唔用#167的理由後﹐我覺得好啼笑皆非﹐好stupid

167=一路出(出軌)...
所以咪唔吉利
.........
tramadmirer 發表於 2006-8-3 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 2006-8-3 00:02 發表

167=一路出(出軌)...
所以咪唔吉利

唔係因為似某個粗口咩?
22 50 122 140 158 159
hktramz.fotopic