hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 618 何文田站―柴灣東
開啟左側

618 何文田站―柴灣東

qunow 發表於 2019-12-20 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-12-20 10:09
說沙中綫範圍, 那只是往中區 灣仔區較為快捷, 而且承啓道旁邊的住宅步行至車站廣場也有距離, 馬頭角步行 ...

這樣說的話 其實馬頭角 沐安街 KITEC 西灣河都是現有608服務範圍 如果覺得608在馬頭角和汝安街之後經啟晴啟業一帶不吸引的話 那比較適合的做法好像是把608拆開 現線經啟業啟晴之後沿協調道伸延 然後建議中新線去到馬頭角。雖然說我不覺得啟德的需求足以這樣拆線…即使不說沙中線和可能存在的EFLS的方便程度,也不說巴士要入區的繞路程度,啟德規劃住宅區是被打散了,這條建議中的新線既做不到跑道區住宅,也做不到啟晴,更加做不到啟德區內近九龍城那邊的住宅發展,實際上能服務的人口規模沒這麼大
而且啟德城中心私樓區如果再要有過海線的話,應該行六幹經西隧過海會比較適合吧。
沙中線的作用不止於直達沙中線範圍 還包括直接連接海底隧道收費廣場轉車過海 以及在灣仔北轉乘四號幹線特快。
至於說為了東隧轉乘網絡以及九龍流水而伸延至何文田…首先東隧轉乘網絡能到的地方都被紅隧覆蓋了還比較快 其次要做流水就不要用過海線來做吧
106...沒意見
mak5052 發表於 2019-12-21 18:47 | 顯示全部樓層
現時 106 路程極長, 在港島極慢, 在已有 608, 及這條 618 下, 不如 618 行埋柴斜, 九龍改為跟先前條 6M 行? 然後 106 直接縮到北角
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-23 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-12-20 21:17
這樣說的話 其實馬頭角 沐安街 KITEC 西灣河都是現有608服務範圍 如果覺得608在馬頭角和汝安街之後經啟晴 ...

本人冇逐項回文的習慣, 但以我理解, 閣下似乎過於聚焦啓德, 而忽略了九龍灣及港島東的需求.

在608開辦前, 大家也只著眼於九龍往港島東上班客, 而忽略左港島東各大屋苑往九龍灣上班的潛在客源, 直至投入服務, 平日早繁往港島的客量明顯被比下去, 起初訂立之來回程班次可能在觀感上有影響, 但客量之急升在在說明港島東直達九龍灣商貿區係有市場, 只係一直被隱藏.

608往九龍途經之九龍灣商貿區段為該區核心路段, 而於放工時間大排長龍的九展站, 早上由港島出發並未有設站, 那為何放工會有候車人潮呢, 即使宏照道有途經觀塘的606, 而606傍晚在九龍灣上車的乘客也不算少.

往九龍經九展的本建議路線618就做到來回程同站, 西灣河-九龍灣你可視為重疊, 但實際重疊的位置可能只有鯉景灣 筲箕灣道 嘉亨灣 逸濤灣 東濤苑, 而618到達西灣河已是尾站, 前面大量屋苑如藍灣半島 富欣 小西灣 翠灣 杏花邨 愛蝶灣, 早繁未出筲箕灣道可能已經頂閘, 西灣河上到車都係企嘅, 西灣河要坐當然係搭番608.

如果我定呢條618只係繁時線, 基本上峻峰花園後就要過海, 唔係掟佢出徇眾要求要608加經的筲箕灣道, 拖慢車程.

東廊特快的重組, 其實又何嘗唔係有條線喺公路出口附近做總站!

例如A12以小西灣做總站, 糖水道出入東廊, A11卻以北角碼頭做總站; 788以小西灣做總站, 永泰道出入東廊, 780卻在柴灣東做總站; 而東行789與8P同樣服務到灣仔與小西灣, 柴灣走線大致相同, 但789灣仔段也會與8P有少許分別.

除左係道路設計問題, 其中一條路線要找引路上公路, 導致與另一路線產生重疊, 也要顧及較遠程的路線係咪有能力將尾站客一個不漏帶上公路, 例如一啲突發時候如打風前後及路面/鐵路事故等, 有「重疊位」畀乘客走盞, 才會有上到車的機會.

跟住講番九龍, 馬頭角一帶618與608去到嘅地方不盡相同, 兩線唔係互相重疊, 而將兩線夾埋一齊睇, 就會明顯睇到同咩線重疊呢, 就係出晒名長程的106.

106無論路程還是車程都一樣係長, 不過老實講句, 本人建議的618有成23-25公里咁長, 以路程計係仲長過106, 但618嘅短程位如啓德 九龍灣 油麗邨-何文田, 比起106的紅磡-黃大仙及銅鑼灣-小西灣, 前者係值得去做, 而又沒有與其他路線重疊(直至目前為止), 而跑得嘅位, 618亦都較多, 即使行車時間長, 唔會有106咁誇張, 除非交通意外封路, 日間正常嚟講60-70分鐘點都行完, 跟一般市區過海線無異.

而所謂馬頭角重疊, 其實只係木廠街一帶, 翔龍灣係唔關事嘅.

另一方面, 608往盛德街因道路不就需要繞到新柳街才返回上路, 九龍灣商貿區 啓德承啓道前往馬頭角道街市一帶, 618就解決到迂迴問題, 再順路上埋常盛街一帶的學校群, 每日來回的莘莘學子就最受惠得到, 家長都可以放心.

講開又講, 其實608每日都在做馬頭角 土瓜灣-啓德 九龍灣短途客, 之前608轉全日有人討論過.

本建議路線係集結左過海特快和區內通勤於一身, 屬一線多用之流, 有少少似北區261 279X的意味, 而618的九龍區內通勤, 又會比上述北區線實用得多, 以解決區內民生基本需要為先.

啓德往返中區都係鼓勵人搭地鐵居多, 買得啓德停機坪就係預左條屯馬綫, 幾年後落成嘅2B1 2B2居屋, 樓下就係宋皇臺站, 行出兩三座樓就係巴士站, 鐵路通車唔cut線, 而又堅持要搭巴士, 101 107 108 111 116任君選擇, 由堅城到鰂魚涌都有車搭, 唔駛開新線, 內陸線行六幹過海, 目的地又係中上環 灣仔一帶嘅, 何不搭鐵路?!

東隧轉乘網絡方面, 其實我睇東區多過睇九龍, 所以你提到為左東隧而「伸延至何文田」, 東隧線轉去何文田嘅需要, 最有需要已經喺618沿線, 而我著重嘅係反方向, 即係有-$5優惠的港島方向, 現時東隧就係欠缺往愛蝶灣 阿公岩 杏花邨及特快往柴灣 小西灣的路線, 除此之外, 與694聯手直達西灣河, 吸引到更多人改搭巴士到東隧轉乘, 增加市佔率, 何樂而不為!
qunow 發表於 2019-12-23 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-12-23 20:38
本人冇逐項回文的習慣, 但以我理解, 閣下似乎過於聚焦啓德, 而忽略了九龍灣及港島東的需求.

在608開辦前 ...

有關港島區走線,Google Maps顯示私家車按這走線從小西灣往返東隧口要北行27南行25分鐘,約相當於694用時,吸引力好像不足。柴灣東應該也是相同比例。杏花邨+愛蝶灣沒這麼多客,亞公岩不繞上去的話就只能做到近海的小型工業區。剩下的就只有筲箕灣道。
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-23 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-12-23 21:50
有關港島區走線,Google Maps顯示私家車按這走線從小西灣往返東隧口要北行27南行25分鐘,約相當於694用時 ...

你要睇淡冇辦法, 阿公岩本身就唔大, 但你有冇睇1#我所寫阿公岩將會有啲咩呢? 新巴都用緊香港東樹木組 海防博物館 峻峰花園做愛蝶灣 東大街 阿公岩客, 呢區唔係要停到正先等於做到, 你試諗下, 明華大廈咁耐以嚟得85行阿公岩道, 你覺得居民出行淨係搭85?

東大街係港島東傳統美食區, 假日人潮如鯽, 有架巴士喺度畀人search到, 非繁都會有客, 惟生客要慢慢建立, 東大街住宅數目少, 客量多與少係值得商榷, 但呢度一直唔係公共交通重點發展區域, 不要執著.

杏花邨五十幾座樓, 兩繁實有客, 邨口有巴士廠, 你唔理班客駛唔駛畀錢搭車, 幾時都會有客, 附近有兩間專上學院, 返放學時間有客, 呢段你有睇1#嘅話理應無需質疑.

柴灣東工廠區 小西灣住宅群同694差唔多時間過海呢點, 夠客嘅話好似上回我話如果唔係做全日線, 峻峰上東隧絕對有得做, 因招標不包括特班, 呢啲嘢開左線先算.

另外, 公路線最煞食從來都係公路前後兩三個站, 越近頭站越少客幾乎係定律, 頭站-公路前尾站食到嘅客幫補下, 未至於慘到話無客, 不過講咁耐你先投入到講東區, 然後一堆文字睇淡, 或者我已經冇咩好講, 你睇多次1#先, 消化晒, 諗清楚, 先再問.
SE7378 發表於 2019-12-23 23:01 | 顯示全部樓層
相比 618 何文田 - 東區的吸客能力(似係主要做九龍灣返工客?),
個人比較好奇於 618 開辦之後,師兄打算點處理 106/606/606A/606X/608?
因為如果 618 全日,屆時 606/606X 速度及不上前者,處境衹會更尷尬......

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-23 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-12-20 19:30
有冇諗過回程返何文田站
點樣由聖三一堂去番對面總站?

要解決呢個問題有啲難度, 因1#有提及土拓署大樓 何文田合署及學校, 為保這些地方有站停, 做一做地圖派, 改一改路.

往何文田站, 過常盛街後, 改為右轉培正道, 再經常興街 公主道 忠民街, 左轉忠孝街 佛光街南行, 最後右轉忠孝街, 不停何文田廣場及忠孝街南行各站, 改停醫療輔助隊總部 欣圖軒 常樂街; 往柴灣方向不變.

改路後, 往何文田站將不經愛民邨.
ATSE40 發表於 2019-12-24 11:32 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-12-23 23:11
要解決呢個問題有啲難度, 因1#有提及土拓署大樓 何文田合署及學校, 為保這些地方有站停, 做一做地圖派,  ...

培正道北行唔可以轉入常興街。

雖然就話目標係傾向九龍方面,但係對杏花邨嚟講似乎只係多咗條無用線,除咗九龍灣出面嗰一兩個站之外都係住宅區多。
回力鏢嚟得好快㗎
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-24 11:42 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2019-12-24 11:32
培正道北行唔可以轉入常興街。

雖然就話目標係傾向九龍方面,但係對杏花邨嚟講似乎只係多咗條無用線,除 ...

咁就唯有放棄雙向做忠孝街, 往何文田停番何文田廣場 常樂街去何文田站.
qunow 發表於 2019-12-24 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-12-23 22:52
你要睇淡冇辦法, 阿公岩本身就唔大, 但你有冇睇1#我所寫阿公岩將會有啲咩呢? 新巴都用緊香港東樹木組 海 ...

杏花邨係人口兩萬鐵方便過巴士 愛秩序灣亦都係人口兩萬鐵方便過巴士 唔係完全冇客但唔好預好多。呢啲地方巴士要贏就一係要方便過鐵一係要快過鐵,冇錯呢架車北行去KITEC應該會贏鐵但KITEC嗰邊客量比較向繁時傾斜,然之後入啟德私樓區亦都唔覺得會係非繁由港島住宅區出發會多需求嘅地方
新巴有用港島東樹木組 海防博物館 做阿公岩工廠區等一帶地方 但唔多客 唔少班次都可以飛站
東大街 筲箕灣總站已經有唔少路線
阿公岩明華大廈當然唔止搭85號 但明華大廈嘅選擇係 1. 行出柴灣斜 2.行落筲箕灣總站,東喜道比較遠而且比較少選擇,何況即將重建完成嘅期數位於柴灣道路口。重建項目印象中亦都會改善阿公岩來往東大街嘅行人連接。
至於你話杏花邨專上學院 還記得118P下繁北行要取消嗎
至於繁時峻峰上東廊 對於柴灣 小西灣而言 港島路程用時應該同606X差唔多 因為行觀繞可以比較快到九龍灣所以唔係冇得做 但會係搶緊嗰邊啲客。另外 我唔覺得北行值得繞經柴灣迴旋處,漁灣邨 樂軒臺 距離 富城閣站 翠灣邨站 算係步行距離 唔兜入去比較唔方便嘅只會係環翠邨 興華一邨。再另外 非繁與其做埋筲箕灣道我覺得不如考慮直行愛信道並於近西灣河地鐵站處設站,或者無法設站的話繞經鯉景道 應該還能保持相約的覆蓋而減少對車程的影響