hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 618 何文田站―柴灣東
返回列表 發新帖
開啟左側

618 何文田站―柴灣東

樓主| EX-TL 發表於 2019-12-25 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-12-24 21:33
杏花邨係人口兩萬鐵方便過巴士 愛秩序灣亦都係人口兩萬鐵方便過巴士 唔係完全冇客但唔好預好多。呢啲地方 ...

啓德18層雙子塔SOGO就在啓德車站廣場東面, 天寰站過去行幾分鐘就到, 呢間SOGO係用地標式設計, 規模比銅鑼灣店還要大.

沐元街南豐商業地會起兩幢商廈, 天寰站落車穿過啓德站就到, 步程同行去SOGO差無幾, 而車站廣場及啓德河本身係一處美化空地, 好適合一家大細玩足一日, 巴士過九展 宏天後就係天寰, 車程絕對吸引.

啓德河西岸近太子道東有數幅未招標的綜合發展用地, 由沐泰街尚•珒溋站過去, 只需沿啓德河或運動場旁邊步行約10分鐘.

118P取消特班, 你係講118 IVE開去旺角? 那是專為IVE而設, 幾乎沒有其他人會呢個時間搭.

叫你睇番1#先再講再問, 你有冇咁做呢?

開文後九小時加入左google版走線圖後, 我已刪去九龍方向漁灣邨一段, 而且你總係聚焦喺啲少客嘅點上, 1#一開文已經介紹過水務署同懲教署總部大樓會在柴灣東落成, 地點係創富道杏花邨巴士總站後面.

無論平日假日兩繁非繁都可以有客, 啓德嗰邊非繁客源連608都未體現到出嚟, 點可以快下定論話東區-啓德會冇客呢, 你仲叫我618應該兜埋啓麗, 咁樣對啓德商業項目客咪唔吸引囉, 你唔會唔知啓祥道全天候有幾慢, 而家就叫我港島改行愛信道, 即係畀個氹我踩, 傻先信你, 愛信道無人地帶有咩客?

杏花邨你又話冇客, 愛蝶灣又話唔會搭, 連筲箕灣道 西灣河站 太康樓都唔停, 咁就真係真冇客啦!

另外, 以近期嘅社會狀況, 確實多左人搭港鐵以外的交通工具, 杏花邨港鐵市佔高係事實, 即使今年多次出現港鐵服務受阻, 港鐵站封閉等情況, 但杏花邨本身欠缺其他公共交通工具, 港鐵市佔仍高實屬正常, 而618服務的地方, 利用港鐵往返實在不算方便.

明華大廈出行情況原來你知道唔係靠晒85嘅, 咁又何需繼續執住618唔兜入阿公岩村道, 班客就唔識由香港東樹木組或海防博物館落車行入去呢, 況且明華大廈唔係我考慮嘅客源, 而本身就有升降機連接筲箕灣街市.
qunow 發表於 2019-12-26 00:04 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-12-25 23:33
啓德18層雙子塔SOGO就在啓德車站廣場東面, 天寰站過去行幾分鐘就到, 呢間SOGO係用地標式設計, 規模比銅鑼 ...

Sogo啟德用我之前提到既608改道去做會比較直接吧
沐元街南豐商業地距離天寰站好似有差唔多500米距離
啓德河西岸近太子道東同上
閣下加入的圖片於HKITALK手機版並沒能顯示
我沒有建議618經啟麗 之前我有提到過608經啟麗之後改經啟德發展區北面 和618分拆 但是也不覺得這樣做可以對618有太大幫助。你知道608入啟麗算兜嘅話咁618入啟德停機坪私樓住宅區算咩?
618做承啟道沐安街以南一段是做不到啟德商業項目,距離相當於前述天寰站到沐元街的距離
愛信道我建議是在筲箕灣到西灣河之間不停站,除了N8P沿途各站之外只在西灣河地鐵站附近加一站。這樣應該比轉出筲箕灣道快而且也是的士走線
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-26 01:47 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-12-26 00:04
Sogo啟德用我之前提到既608改道去做會比較直接吧
沐元街南豐商業地距離天寰站好似有差唔多500米距離
啓德 ...

晴朗商場旁邊就係SOGO, 改行協調道冇站, 亦導致德朗邨 啓德坊居民不便, 行協調道 太子道東偏離啓德發展區內未來人流集中地方, 難道日後每條路線都要分拆太子道東和承啓道版本各一?

南豐項目就喺啓德站西北面出口, 我唔知你用咩工具去量度, 我係用肉眼睇街道圖距離同我平時行呢種距離嘅時間去作出陳述, 何況車站廣場闊落, 10分鐘係預得好鬆, 反方向因618不入沐泰街, 放工行去承啓道搭車會遠啲, 行10分鐘唔奇.

不如你答我, 你由太子道東西行采頤花園巴士站行去下一站譽•港灣駛唔駛10分鐘呢, 呢段路比沐安街天寰巴士站行去沐元街明顯要長.

畀啓德用嘅路線唔兜啓德內街咁不如唔好要, 608來回程都要入沐安街, 5D 24單程兜沐虹街, 20總站本應沐寧街, 目的就係唔需要乘客承啓道上落車行出行入, 建議618往九龍兜入沐泰街, 同5D 24往啓業兜沐虹街一樣道理, 方便乘客唔駛過承啓道先行到返屋企, 呢種走線其實好久以前已經行之有效, 唔係啓德年代先有, 何況入內街去車站廣場近左, 對出入啓德站以北嘅客多一重方便, 所以我唔介意兜內街, 亦冇當何文田過海客係主客源, 有過海客只係bonus.

前面你都識講明華大廈啲人識行去柴灣道 筲箕灣搭車, 但又對618唔停阿公岩村道啲客就唔識由樹木組或海防博物館行入去, 而家又話沐泰街 沐安街做唔到商廈, 你講到返工嘅都係蠢材, 落左車唔識行番公司, 如果有寫字樓喺附近, 住宅區嘅站唔會淨係做住宅居民囉, 太古坊已經係一大例子, 英皇道冇一個站叫做太古坊, 唔通班客喺北角官立小學 新威園 船塢里落車唔識行入自己公司棟大廈, 亦冇可能做到座座大廈都要停正樓下.

流水段的咩士走線, 只停西灣河站附近咁筲箕灣道呢, 度度有機會出到客你就改晒行冇客路段, 應該快時你要改慢, 要慢時你就要快, 叫你睇番1#你唔睇, 然後賴手機睇唔到我出左google路線圖, 如果你係有撳番去1#睇過嘅, 睇第一行已經知修改過, 有冇路線圖唔係重點, 你唔知, 我都有提你睇完1#先再講, 但你再回係回緊四日前已經刪走左嘅內容, 你咁樣算唔算虛心, 我仲應唔應該咁認真去回你嘅問題?
qunow 發表於 2019-12-28 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-12-26 01:47
晴朗商場旁邊就係SOGO, 改行協調道冇站, 亦導致德朗邨 啓德坊居民不便, 行協調道 太子道東偏離啓德發展區 ...

改行全段協調道包括未完成開放路段連接世運道不經太子道東。巴士設站應該會隨發展項目完成而有所改變
采頤花園去譽港灣咪又係大概五百米。行十分鐘去搭車係唔奇,但如果有唔駛行咁遠都搭到嘅車呢?
沒有說過要入阿公岩村道,不用入去也可以做到工業區的客,問題只是那裡沒多少客,即使算上醫院和酒店等項目也是
過海尾站前後做乜流水段丿
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-28 17:14 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-12-28 14:52
改行全段協調道包括未完成開放路段連接世運道不經太子道東。巴士設站應該會隨發展項目完成而有所改變
采 ...

用得「唔奇」即係未行過囉, 五咩百米!

唔通人哋同你問路, 問你點行去目的地, 你同人講條路要行500米, 而唔係話俾人哋知要行幾耐, 做人唔好咁Google Map好唔好!

又係你話做SOGO客, 改608行協調道嘛, 天寰行去車站廣場有咩唔好, 而要博第時有個站, 冇站咁點算?

若果協調道有站, 係咪代表內陸班居民本應有直車到樓下, 要就晒北面啲商廈而放走條線畀商廈呢?

你覺得行愛信道停近西灣河站就當做晒成個筲箕灣, 係咁唔駛呢度成日有人想608拉去筲箕灣啦, 太康街 太安街都做得晒成個筲箕灣啊, 係咪?

自己係地圖派就無謂同人逐區拗, 每個區入面每個站嘅情況都唔一樣, 有啲要行10分鐘去都係合理, 但有啲位行慢啲停多少少站先係合理, 唔係樣樣嘢都用一個標準都係好, 要切合條線本身想做到嘅功用去設計, 唔係喺地圖畫條線加啲點就話係路線建議㗎!
qunow 發表於 2019-12-28 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-12-28 17:14
用得「唔奇」即係未行過囉, 五咩百米!

唔通人哋同你問路, 問你點行去目的地, 你同人講條路要行500米, 而 ...

行協調道個建議係講緊如果608同618南北拆線,啟麗→啟晴→協調道,然之後618行九展→私樓區內街→承啟道
愛信道近西灣河係做西灣河,筲箕灣係由峻峰花園/愛賢街/樹木組喺愛秩序灣道/東街道站點做
 樓主| EX-TL 發表於 2019-12-28 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-12-28 17:21
行協調道個建議係講緊如果608同618南北拆線,啟麗→啟晴→協調道,然之後618行九展→私樓區內街→承啟道
...

我知你係講緊608 618拆線, 但兩條線港島做嘅地方明顯唔同, 九龍都係想方便啓德坊居民, 然而608做太古 鰂魚涌 北角 megabox 啓麗 晴朗+單向九展, 同618無關, 618做小西灣 柴灣 杏花邨 筲箕灣 九展 何文田, 除非你肯定618係城巴做兼承諾兩線班次均為數分鐘一班及提供免費轉乘優惠, 拆線問題就冇咁大, 但招標都未做就諗拆線, 會唔會太離地!

筲箕灣係一個舊區, 筲箕灣道係做居民生意, 唔係做返工客, 筲箕灣道兩旁及以南搭車都係喺筲箕灣道, 愛信道唔係佢哋日常生活範圍, 行愛信道零收視, even愛秩序灣都係用愛秩序灣道同筲箕灣站出入多, 行愛秩序灣道停愛賢街站唔會冇客, 峻峰花園站位其實都唔算太靚, 勝在唔駛入筲總慳番啲時間, 但愛信道真係冇乜人行, 你擺站喺度幾多年都唔會有客.

情況就等如606往九龍改經耀東邨後, 西灣河得惠亨街一個站, 呢度同筲箕灣道只係隔一個街口, 但係惠亨街一向唔係西灣河居民主要活動範圍, 最盡只到成安街路邊街市, 再過都冇, 造成惠亨街有站都冇乜客上落, 客量同改道前停太康樓 西灣河站天淵之別.

舊區居民生活模式冇得改, 新區就可以靠巴士定線去營造一個新出行秩序, 啓德住宅區未成形就諗拆線, 承啓道居民日後去太古返工要行到協調道先有608, 去啓德站行5分鐘就到, 邊個仲會揀巴士呢, 做返工同去街客就唔同講法, 除非好似九龍灣 觀塘, 觀塘道太多車, 同商貿區之間行人設施不足或超負荷, 咁你開直達商貿區路線, 可以減輕擠迫, 分流非出入商貿區的居民及人士, 絕對係好事, 而啓德車站佔地之廣闊, 預左容納龐大人流, 巴士行沐安街 沐泰街同時做晒居民 返工客同消閒客, 等於觀塘道做到返工客之餘, 繼續便利居民出行.