hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 81c係時候要重組?
開啟左側

[問題] 81c係時候要重組?

drbean7218 發表於 2019-12-23 20:24 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-12-23 19:44
81C 縮短濱景
281X 雙向全日
87D 飛富安第一城

原有方案在2014年5月5日討論。

修訂方案在2014年7月8日討論, 當時已大幅度縮水/撤回方案。
https://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2012_2015/common/committee_meetings_doc/ttc/3926/st_ttc_2014_040_tc.pdf

多年來, 九巴再無攞過其他81C及87D重組方案上區議會, 它有幾大誠意再推81C及87D重組, 大家自行判斷。

Lawliet 發表於 2019-12-23 20:35 | 顯示全部樓層

唔了解馬安山客源無意見
就281B黎講
全日變循環
大圍 > 青沙 > 廣東道 > 尖東 > 公主道 > 窩打佬道(入番維景酒店) > 原線
一黎唔再同287X撞 (而家81C 出油麻地都慢過287X 5分鐘起跳)
二黎可以特快落尖沙咀(吸埋轉船客?雖然九巴未必想咁)
而尖沙咀本身番沙田因為道路關係 就算280X都被逼去到油麻地先屈得番出公路
以尖東客黎講 行公主道1段仔落番油麻地番沙田應該算"特快"左
唔入埋維景酒店既話直去聖佐冶大廈就更快添
而且咁行應該比較少受塞車影響
leo_ku 發表於 2019-12-23 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-12-23 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2019-12-23 20:24
原有方案在2014年5月5日討論。

修訂方案在2014年7月8日討論, 當時已大幅度縮水/撤回方案。

蘇州過後無艇搭
成班人大大力打落去
你點會仲好意思叫人誠意去改善服務?

明明87D 改87X 係絕大部份馬鞍山人樂見到,但偏偏富安果班既得利益者走去反,咩車都要經門口,唔經就反

基本上現有資源下,唔可能全部人都快
用281X 改成87D 咁樣已經絕大部份人都著數
但就到富豪花園果班嘈

其實當年九巴肯讓一步做 81C 30 分一班做七天全日,同時 287X 有開辦,已經無人會反檯

車輛數應該會因為 87D 快一截 同埋 81C(281X) 快一截,足夠打成平手

By the way, 之後直接收車減車就係惡果黎
81C 繼續沙田區慢碌,馬鞍山繼續唔會有人出九龍,繼續蝕錢少客減車

87D 果幾班快車,根本就應該做,甚至要發大黎做,但 980X 981P 開左之後,有人有車都去哂新線,仲同你掉落去盈利無咁高既線咩

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
leo_ku + 1 + 10 精闢見解
RA472 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

AVW28 發表於 2019-12-24 09:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-12-23 13:11
81C 281X 87D 287D 重組當年被否決,到底係邊班人責任?

諗清楚點解個重組要否決先啦!
區佬固然係有責任,但運輸署和巴士公司都有責任。
唔係話想阻住重組,而係當年既建議見得到人咩?
比你係大水坑至大圍81C沿線居民,你會接受全日30分一班81C仲要假日停開嗎?
唔單止咁,仲要87D飛公路、281X全日但班次疏。
乙明至大圍係有287X,但唔到尖咀,
唔好同我講轉車,搭開班次較密既直車落尖咀,
要改去青沙搭班次較疏既280X,
問心你接受到嗎?
如果咁既方案係當年過到,我諗唔少人會地底見啦!

係!自從開左287X後,81C既客量的確少左,因為由乙明至新翠去佐敦/油麻地搭287X係絕對快過81C,
回程則時間差唔多,除左一定要搭平車既人外,d人都係見車就上多;
當然去隆亨81C較就腳(全程地面唔洗過橋),新翠就一半半(因為係唔係都要過橋)。
其實287X既覆蓋面比前身87A大好多,
難聽d講,87A係旺角只係叫掂邊(雖然行去旺角市中心唔係遠,亦唔夠81C掂邊),九龍段同87B大同小異,
287X做埋佐敦至亞皆老街以南既旺角,更接近旺角市中心所在既彌敦道。

如果當年既重組建議唔係諗縮數做埋d小家野,我估過既機會唔細。
(按:唔應該係幾線夾埋用得2X架車、係應該81C全日拆281B和281X而唔係30分一班全日兼假日停開)
LL3850
天空之神 發表於 2019-12-24 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-12-24 09:35
唔係話想阻住重組,而係 ...

其實81c 出九龍沙乙開始有客,但又想抽人 $7.5(加價後 $8.1) 唔合理
但最唔合理點解係紅日停開姐

有幾多服務範圍咪出幾密車
87D 轉 281X 細左咁多,疏車都正常

當日如果係 81C 七天全日+ 281X 全日 + 87X 全日,繁時用車數打和但應該夠過
RyanPun 發表於 2019-12-24 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-12-24 09:35
唔係話想阻住重組,而係 ...

當年九巴/運輸處堆建議簡直世界級,斬681單嘢簡直係哪來的勇氣?......

爭議大嗰堆線一係就不留情面咁大斬班次迫成區人轉車出市區,一係就收車收到痴哂線。

印象中自馬鐵通車巴士線重組之後,唔計加減班次、延長部分線入烏溪沙之外,諗嚟諗去得86C、99/299X、980X/981P叫做成功少少,仲要比人踢足幾廿次先至願意去改善走線問題,其他九巴自己掉出嚟嗰堆建議,幾乎份份都比人鬧到面懵,都唔知九巴真心膠定點。
 樓主| bennyho1004 發表於 2019-12-24 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-12-23 22:01
蘇州過後無艇搭
成班人大大力打落去
你點會仲好意思叫人誠意去改善服務?

其實 87d係時候要縮短去西九站
尖沙咀交俾新線開條馬鞍山版280x
81c就俾281x/281b全日做
87d就每個鐘頭開一班行沙瀝公路特別車進出市區
E500facelift 發表於 2019-12-24 10:51 來自手機 | 顯示全部樓層
281B,281X喺唔修改路線既情況下全日並取代81C仲好la,另外建議中既287D應該要開全日雙向,87D縮短至奧運站
kwn1029 發表於 2019-12-24 10:52 | 顯示全部樓層

即使 281B 281X 做得成全日,今時今日要 87D 飛富安亞公角我覺得都係難
而且濱景唔會咁易放過 87D
加上81C 87D旺角行法唔同又係另一個問題

我寧願 87D 再斬開旺角同尖沙咀做兩條線,返沙田方向開返疏D (我會承認 87D 夜晚返馬鞍山開太密係事實)
尖沙咀返馬鞍山我覺得值得學下 280X 行法,見佢返沙田方向拍得住81C咁多人上車