hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴43C路線調整消息
開啟左側

[路線消息] 九巴43C路線調整消息

天空之神 發表於 2019-12-27 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-12-27 15:28
其他線就咁手鬆,但 948 就要吓吓算到盡

條條線都必定有拍蚊時候,即使係大家口中的線王,邊有一條線全日 ...

其實當 673 蝕到訓係度都全日到
936 都蝕到可以加班 934 半賺蝕都做到 2300仲可以開 N 車
就睇到老九蝕都要做既心態

咁你就知道某巴既影響有幾大
如果 948 係獨營既話,相信老九蝕少少都會養大佢,因為有條唔知幾深既深淵 673 墊底

某巴可能對於 694 既慘況都怕怕,將線開左之後都仲係填緊窿
相信而家做親過海線都好審慎,唔會好似 682 系咁發大黎做(但 682B 加時個人不願置評)
KW2523 發表於 2019-12-27 16:19 | 顯示全部樓層

青衣二帝唔需要被害妄想

如果673呢啲情況類似嘅線cut走逆通勤運凳時段 我同樣覺得冇乜問題 (當然既有服務就過得到區佬先)
leo_ku 發表於 2019-12-27 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-12-27 16:27 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-12-27 16:24
唔夠人講就話人被害妄想?你話人帝代表你已無任何論點證明自己正確。

我全程都講緊唔支持加冇客時段個原因喎

情況差唔多嘅681 978一至五中午條數咁差
何必再多一條呢?

未開就未知根本係廢話
全港任何時段任何地方去任意另一個地方嘅線都可以咁講
天空之神 發表於 2019-12-27 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-12-27 15:30
正所謂青衣有原罪,呢D我們真是識條鐵。

其實青衣地理位置靚
但去邊都好唔方便
我尤其青衣南,明明對住三幹八幹,交通都係垃圾成咁

43C 概念係好,如果將來抽埋 42A 車同 242X RDP 尖麼回程,一併砌到條線直遲尖咀,$8.9 都會有人搭

948 限時限刻,交返出黎比老九做非繁 30 都會死車出黎做,反正 好似 41M/43B/243M都係累鬥累

42C/X42C/X42P 直頭係荒謬
對住條呈祥道但走去全日兜荃灣
X42C 回程又係開唔到

不過,其實坑口同青衣都係咁上下,但呢度討論就會過火位,另文討論啦
leo_ku 發表於 2019-12-27 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-12-27 16:43 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-12-27 16:34
其實青衣地理位置靚
但去邊都好唔方便
我尤其青衣南,明明對住三幹八幹,交通都係垃圾成咁

住左廿年好認同你講既觀點...
我住青衣中都冇咁大感覺
青南真係幾慘
不過青衣起碼感覺上冇咁比人抽水, 慢既線都收得平, 44 42A 都係幾好既例子, 就算長線慢得黎都叫車海, 42C 49X就係
貴得黎快既例子有948 41A 之流, 249X都係里數唔長但因為跟49X所以9個1, 但呢3條對青中/青南係的士, 大家都唔會反對

你講到坑口, 坑口其實更加慘, 唔提地鐵, 根本每一條線都係又慢又貴又疏, 98A 貴過296A, 98B更貴亦慢, 98C 唔使討論, 得98D叫做見得下人
要快, 只有102 102B兩條的士線, 再上一級已經係機場A29...
我會話, 青衣係比上不足啫, 坑口直頭真係堆填區既質素...

利申: 來回左青衣坑口3年
leo_ku 發表於 2019-12-27 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-12-27 16:44 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-12-27 16:27
我全程都講緊唔支持加冇客時段個原因喎

情況差唔多嘅681 978一至五中午條數咁差

但每天青衣方向提早到 12 點開車,星期日出銅鑼灣延長至晚七已上 RPP 通過左,應該冇得走數
KW2523 發表於 2019-12-27 16:57 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-12-27 16:43
無得咁比,你數下681馬鞍山做幾多個站先? 就算你話978,但978 一樣執到欖隧轉車客,話好差我又唔覺。

咁 ...

開疏D 咁做乜直接唔開 支援其他更有需要路線先?

681除咗馬市恆耀之外 冇680X/681P時段有做埋利安錦英烏溪沙海皮都係681轉車最快

夾埋20萬人口住宅區 逆通勤班次咪一班幾丁友過海囉

俾你除2乘3都係十零個 啱啱好賺返西隧隧道費