hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有邊d巴士站應該要改站名?
開啟左側

[問題] 有邊d巴士站應該要改站名?

s20131417 發表於 2019-12-28 17:19 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-12-28 17:05
以前仲有深水埗東京街總站果陣36A都要停一停東京街分站;K51總站係大欖, 新界小巴78總係都係大欖
車站於1996年12月16日正式命名為奧運站,向香港運動員在阿特蘭大奧運會取得佳績致敬,並發揚奧運精神。車站內以鋼藍色為主要色調,月台牆壁更印有代表不同體育項目的壁畫,緊扣「奧運」主題。

唔好亂講啦⋯
人哋set呢個名係幾有意義
(仲記唔記得李麗珊?喺1996年奧運滑浪風帆攞過牌㗎)
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
TR3797 發表於 2019-12-28 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-12-28 17:32 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-12-28 17:26
尖東站應該要改返做新世界中心;型點應該要改做元朗站,以免幫SHK賣廣告,同埋屯門醫院應該改做鳳地站 ...

唔幫SHK賣廣告
咁浪翠園、APM之類點改?
另外屯門醫院對區外或不常搭
嘅客有意義過「鳳地站」

聯營線同站唔同名亦係問題
tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-28 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-12-28 17:19
唔好亂講啦⋯
(仲記唔記得李慧詩?喺1996年奧運滑浪風帆攞過牌㗎)

係李麗珊……

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
toby_tl10 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

toby_tl10 發表於 2019-12-28 17:50 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-12-28 15:14
好多好多都要改,要寫真係10頁寫唔完,大概分幾類

街名:幾站一名既街名,應該加返個括號,顯示交界街名

用地鐵站加東南西北唔係一個好嘅解決方法
聯合道「太子道西」站都好有趣
To infinity... and beyond
FY5856 發表於 2019-12-28 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-12-28 15:14
好多好多都要改,要寫真係10頁寫唔完,大概分幾類

街名:幾站一名既街名,應該加返個括號,顯示交界街名

呢堆過有部分已經唔係矯枉過正咁簡單,而係走火入魔左。

牛頭角總站係因為牛頭角邨而得名,咁條邨又係到而唔遠喎,明明呢位置都係牛頭角喎。

西貢總站好地地加市中心咪又係多餘,西貢郊區總站又唔係多,唔駛分到咁細喎。

安基苑個站係正安基商場門口都要改?
沙田圍總站係沙田圍裡面都要改?

不過絕對認同公屋類要改一改,有個站叫秀程樓,有個站叫天晴邨晴雲樓,又個站叫葵興路葵興邨,仲有個站叫何文田(愛民邨)。好心就改改佢啦。分站一律叫乜乜邨或者乜乜邨乜乜樓就算數。

仲有個情況,有時附近街名比最近建築物更多人識既話就不如用番街名?例如柯士甸道對新樂酒店。

仲有要改既站
唐明街公園:雖然屋邨商場無啦啦改名,咁叫尚德邨都得啦,都係成條邨中心點旁邊呀

勞資審裁處 (6C 6F 30X): 明明最近地標應該係拔萃女書院,甚至伊利沙伯醫院都近過佢啦

告士打道維園:我諗改做皇室堡應該唔過份啦可?又唔駛同後面維多利亞公園撞。

不過又咁講,好多時都係取決於個人係理解條既士線同巴士站先定係理解個位置附近地標先嫁姐。
s20131417 發表於 2019-12-28 17:56 | 顯示全部樓層

手民之誤,已更正。
s20131417 發表於 2019-12-28 17:58 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2019-12-28 17:50
用地鐵站加東南西北唔係一個好嘅解決方法
聯合道「太子道西」站都好有趣
...

其實兆康站已經有分「港鐵兆康站 (北)」
同「港鐵兆康站 (南)」,
皆因兩邊都有公共交通交匯處

toby_tl10 發表於 2019-12-28 18:10 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-12-28 17:58
其實兆康站已經有分「港鐵兆康站 (北)」
同「港鐵兆康站 (南)」,
皆因兩邊都有公共交通交匯處

有2個公共運輸交匯處就唔同啦
我主要係講 #7 寫嘅旺角站、油麻地站呢類
To infinity... and beyond
shakugan2005 發表於 2019-12-28 18:53 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-12-28 17:19
唔好亂講啦⋯
(仲記唔記得李麗珊?喺1996年奧運滑浪風帆攞過牌㗎)

李麗珊係長洲又唔見長洲整個奧運?