hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 黃泥頭/運頭塘小巴即將服務(附通告)
開啟左側

[行車路線] 黃泥頭/運頭塘小巴即將服務(附通告)

Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-26 20:39 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-4-26 18:44
但以現時72A/3A/4A服務水平
明顯係重組/取消不成便一野CUT到盡

咁老九往績一向都係唔大幅見紅都唔肯認真做重組

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-26 20:41 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-4-26 19:51
咁你叫九巴點做條73A? 比人食曬無客喎, 埔公又無客, 比曬2000年開既28K / S 小巴食曬, 九巴係無責任要做好 ...

咁多年都唔做下重組
怪邊個?
無28K之前都已經hea做緊

既然無客唔想做既
咁小巴做咪啱囉
你又唔唔得係想點?

iseen 發表於 2020-4-26 23:12 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-26 20:41
咁多年都唔做下重組
怪邊個?
無28K之前都已經hea做緊

如果係咁既話就, 開左小巴就應該比巴士cut左佢, 唔係由得巴士係度唔上唔落
S3bl430 發表於 2020-4-27 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-26 20:39
咁老九往績一向都係唔大幅見紅都唔肯認真做重組

埔公咁既情況,大埔沙田又面對定價進取的東鐵,有沒有小巴肯接手也是一大問題。

我覺得73a有機會有人肯接威院至大埔一段既(屬意 那打素經埔公火炭站去威院),72a就應該無人肯接手
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-27 19:16 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-27 18:14
埔公咁既情況,大埔沙田又面對定價進取的東鐵,有沒有小巴肯接手也是一大問題。

我覺得73a有機會有人肯 ...

但28K/806AB又唔係做唔到成績
當然小巴同巴士唔可以直接比
不過起碼本身埔公/埔沙甚至新東區間唔係無得玩

Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-27 19:22 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-4-26 23:12
如果係咁既話就, 開左小巴就應該比巴士cut左佢, 唔係由得巴士係度唔上唔落
...

咁28K或者806A/B又係唔係同巴士服務完全重疊又唔係bo
再講要退場咁做個重組保留基本服務又唔肯做

andy92 發表於 2020-4-27 21:21 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-27 19:22
咁28K或者806A/B又係唔係同巴士服務完全重疊又唔係bo

其實 28K 或者 806AB 另一個用途係有藉口唔俾沿線開新邨巴

iseen 發表於 2020-4-27 21:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-4-27 19:22

何謂基本服務? 有綠色小巴已經係代表個區有公共交通服務

73A 既客段
大窩西 - 大埔 (可以比73加密代)
大窩西  - 埔公 (可以用轉乘補, 另有紅小)
大窩西 - 城河東 (難做轉乘 e.g. 72A / 74A或大隧反向轉, 但少客)
大埔 - 埔公 (大把車)
大埔 / 埔公 - 火炭工業 (得兩繁, 另外28K 火炭站都係行15分鐘左右)
大埔 - 城河東 (806A) - 主要客源
埔公 - 城河東 (可以72A加密+一次轉乘補, 少客)

73A 無曬獨市位咁濟, 主要客段比806 食曬, 再加埔公係有其他九巴服務. 你開條一個鐘一班既H線同繁時返工特班可能仲有效

053h4 發表於 2020-4-28 13:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccicoltd 發表於 2020-4-28 15:21 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-4-27 21:21
其實 28K 或者 806AB 另一個用途係有藉口唔俾沿線開新邨巴

28K 確是用作阻止埔公沿線開新邨巴往大埔墟。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... p;page=4#pid1654473

有 806 系之後,也是時候該檢討 NR530 / 534 的未來。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2