hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 924P 澤安邨>灣仔消防局 (經白田,海壇街) ...
開啟左側

924P 澤安邨>灣仔消防局 (經白田,海壇街)

tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-30 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1. 澤安、白田、石硤尾沒車特快直達上環、中環。
2. 深水埗、南昌沒車特快直達港島。
3. 白田邨、石硤尾邨重建;愛海頌、海柏匯、南昌一號等落成,衍生通勤需求。

建議:開辦九新924P,替代104澤安特班,924P由澤安邨往灣仔消防局,經白田(白雲街)、石硤尾、深水埗(南昌街、海壇街)、南昌、上環、中環、金鐘、灣仔,平日上繁兩班。

924P(澤安邨>灣仔消防局)

去程:
澤安邨 10.4
(南昌街直達)
白田邨昌田樓
白田邨第9座
白田邨麗田樓
石硤尾邨美映樓
石硤尾商場
福華街
基隆街
南昌街
桂林街
通州街公園
(連翔道、西九龍公路、西區海底隧道、干諾道西不停站特快)
港澳碼頭 6.1
(985原線)
灣仔消防局

班次:平日 07.45、08.05

用車:2輛(原104澤安特班)

104(白田邨<>堅尼地城)

·取消澤安特班。

好處:
1. 澤安、白田、石硤尾有車特快直達上環、中環。
2. 深水埗、南昌有車特快直達港島。
3. 白田邨、石硤尾邨、愛海頌、海柏匯、南昌一號等交通配套更完善。
流星☆雨 發表於 2019-12-30 01:42 | 顯示全部樓層
通州街公園尾站似乎太進取
建議停多個V Walk先上公路
趕客路上 理_得你
kitarolo 發表於 2019-12-30 07:22 | 顯示全部樓層

通州街公園已可
惠及南昌邨居民使用
港鐵有份嘅私宅最好
用返東涌線,我自己認為E11A
唔應該serve映灣園等,理由同上。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-30 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2019-12-30 01:42
通州街公園尾站似乎太進取
建議停多個V Walk先上公路

其實依924P走線,去到通州街公園都已經要約21分鐘,一啲都唔快。

認同樓上所講,匯璽居民都係保鐵,停嚟都冇用。
I20091157 發表於 2019-12-30 10:42 | 顯示全部樓層
叫904P會唔會好啲?
joesiu27 發表於 2019-12-30 14:39 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-30 09:57
其實依924P走線,去到通州街公園都已經要約21分鐘,一啲都唔快。

認同樓上所講,匯璽居民都係保鐵,停嚟 ...

值得考慮
但不如更進取
澤安邨後南昌街只停瑞田樓/石硤尾商場兩站(消防局站有冇人上車呢? 黃棣珊紀念中學冇需要吧...)
然後照702行,右轉元州街(首選)
或右轉汝州街、左轉欽州街
(次選,停站跟86C,入欽州街後跟番702)
至通州街公園後入西隧
用車直接用702A上繁兩架(如果時間足夠的話...)
港島尾站改灣仔北
以便改做905

andy92 發表於 2019-12-30 20:07 | 顯示全部樓層

拉上帝景峰開,私樓應該有唔少中環白領
帝景峰條路又闊,PTI又大,行12米都無問題
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-31 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-12-30 20:07
拉上帝景峰開,私樓應該有唔少中環白領
帝景峰條路又闊,PTI又大,行12米都無問題
...

呢個都可以考慮。不過如果拉咗上帝景峰開,就停唔到澤安總站呢……
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-31 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2019-12-30 14:39
值得考慮
但不如更進取
澤安邨後南昌街只停瑞田樓/石硤尾商場兩站(消防局站有冇人上車呢? 黃棣珊紀念中學 ...

可唔可以解釋下點解要條線改經欽州街,令到佢行唔到海壇街?
joesiu27 發表於 2020-1-2 11:27 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-12-31 11:28
可唔可以解釋下點解要條線改經欽州街,令到佢行唔到海壇街?

行哂成條南昌街先轉入海壇街唔係唔得
始終長沙灣道有大量過海巴+龜鐵
荔枝角道亦都唔少過海巴

但係荔枝角道後的南昌街現時部份地方正在重建
客量未必夠,加上南昌街燈陣

所以先提議行元州/汝州街

不過,樓主又可唔可以解釋下點解行海壇街?