hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 興建草山隧道是否合乎效益?
開啟左側

興建草山隧道是否合乎效益?

qunow 發表於 2020-1-1 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層

隨着新界東北以及新界北進一步發展,應該有需要
castanopsis 發表於 2020-1-2 10:29 | 顯示全部樓層
關於草山隧道鼓勵汽車使用既問題
其實可以限制使用車輛種類,唔知有無人研究過

首先根據汽車必要性,assign一個數俾架車

例如:

私家車     <<  1
的士        <<  2
客貨車     <<  3
重型貨車  <<  4
貨櫃車     <<  4
小巴        <<  5
巴士        <<  6
緊急車輛  <<  7

然後根據即時道路流量數據,set一個threshold
例如當草山隧道出入口繁忙既時候,3分或以下既車輛不得通行

咁做
一來可以確保草山隧道唔會擠塞
二來可以俾最有需要用條路既車行,唔會鼓勵繁忙時間私家車使用

kitarolo 發表於 2020-1-2 12:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-1-2 10:29

呢個問題同停車場一樣
點樣安置唔准私家車用嘅
空間出嚟? 或者說而家都可以
喺幹線推行喇,一樣落返吐露港,
除咗出私家車貴到喊貴過供蚊型
住宅外,無幾多辦法,唔好再拗來往
公共交通不便嘅地方為理由。
jpoon 發表於 2020-1-3 02:41 | 顯示全部樓層

wln162 發表於 2020-1-1 17:07
本人提出草山隧道路線由元洲仔出發,是為了同時服務大埔和北區往來市區者.大埔區有貨倉,工業村,存在相當貨 ...

唔明點解不少車會逆走,去九龍東一定行返吐公啦,就算係去新界西或九龍西,有草山隧道分流後大埔公路都未必會咁塞啦,行返吐公大埔公路入青沙或城隧都得咖
http://jpoon9394.blogspot.com/
castanopsis 發表於 2020-1-4 19:16 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-2 12:30
呢個問題同停車場一樣
點樣安置唔准私家車用嘅
空間出嚟? 或者說而家都可以

我一直覺得現有既道路網絡應該大幅增加巴士專線數量
俾巴士乘客(佔路面<10%,但佔道路客流70%)避開塞車樽頸位
問題係現有道路網未必有空間容許咁做
例如將軍澳隧道之類,你劃巴士線,車龍就會倒塞入區內

反而興建新路既時候用上面描述既系統控制車流
或者撥新路既部分行車線做巴士/搵食車專線
對現有道路使用者既影響最小,亦可避免新路吸引更多人揸私家車返工

barking 發表於 2020-1-5 13:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-1-2 10:29

亦可以電子道路收費杜絕濫用。以過往15分鐘*平均車速成反比增加隧道收費(只限私家車)。
例如,
70kmh以上,正價
平均車速70kmh以下,每減5kmh,收費增加20%。
例如65kmh,紅隧$20+4。當車速低至45kmh,即雙倍隧道費(+100%),+150%收費封頂。
因最終收費不確定性,可減少私家車使用之誘因。
計算過往15分鐘,可令現正駛過的私家車打消超速、趕跑的念頭。
kitarolo 發表於 2020-1-5 14:55 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2020-1-5 13:40
亦可以電子道路收費杜絕濫用。以過往15分鐘*平均車速成反比增加隧道收費(只限私家車)。
例如,
70kmh以上 ...

概念係好,但真係要實施就阻力
極大,否則我都唔建議一刀切或
以超高出牌照成本嚟限制。

如由而家起強制私家車續牌
安裝RFID(類似現時Autotoll)
或以拍攝車牌結帳? 總有人拗
私隱理由或「真係要去嗰區」
再唔係就賤到要拉埋巴士的士
都要繳交先有得傾。

同時我用沙田嚟講假設
尖山/城隧/獅隧/老隧,係得
老隧較貴,其餘*2.5仲好便宜,
咁唔難想像會谷晒落大埔道,咁又要
喺大埔道設龍門架做非停車式徵費?

仲有,點防止開空殼公司以
商業登記出牌規避「私家車」?

私家車因司機過失,公路炒車
一樣會引致附近車速減慢兼浪費
大眾時間,有無足夠刑罰阻嚇?
吳宗錡 發表於 2020-1-5 15:27 | 顯示全部樓層
我建議減少私家車數量,方法如下:
  • 得個人可以持有私家車,每個單身人士或者每夫婦只限持有一架,而且只可以自用,唔可以營利;政府車輛可以獲得豁免;
  • 所有準車主都要向政府申請許可證,每張許可證有效期為一年;
  • 得年收入同資產都高過特首嘅人先可以申請許可證;
  • 所有唔再符合許可證申請資格嘅人都要無條件向政府交出私家車,等待政府進一步處理(照目前香港環境狀況,我估都係拿去劏,費事浪費空間);及
  • 每架私家車都要由政府制定最低售價(必須為天價先會有用,例如一億蚊),並大幅提高汽車關稅同首次登記稅,減少準車主買車意欲。
總之就係要得返少數嘅有錢人先可以擁有同使用私家車。
kitarolo 發表於 2020-1-6 06:42 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-1-5 15:27
我建議減少私家車數量,方法如下:
得個人可以持有私家車,每個單身人士或者每夫婦只限持有一架,而且 ...

一億就誇咗啲
到時汽車相關行業急劇收縮
(維修/油站/停車場/經紀等)
肯定無法全數轉型及被吸納
每月政府徵費10萬起,豪華車
再上調,不設買斷,路面已即時
暢通,收入也可用嚟加碼PTFSS.
DIH 發表於 2020-1-7 14:52 | 顯示全部樓層

想減少私家車,應該增加的士數量,當然亦要改善的士司機態度。

假設某人駕駛私家車返寫字樓工,架車每24小時可能都係行得4個鐘左右,周末消閒也不會行駛很長時間。

駕車都係想方便、點對點,如果的士availability較高的話應可鼓勵部分人放棄駕車。

粗略計過,假設我每日返放工都搭的士,都仍然平過養架車,即使有車牌都無買車衝動。

至於草山隧道,如果當初大埔公路擴建係加建上層將車輛分流,令每方向至少有四線及將交匯處隔開,問題就已經解決。