hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵再向青島四方購置新車「已確認係取代東涌/機場快綫 ...
開啟左側

港鐵再向青島四方購置新車「已確認係取代東涌/機場快綫」

groom1002 發表於 2020-4-6 18:16 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2020-4-6 18:06
門位應該一樣?
只不過車頭長少少...

如果真是以青島車取代所有A-train,而車身與現有市區線一樣,北港島線換線方案隨時復活,只要添馬站以西整一條側線,以維持添馬-柴灣2分鐘班次,唔理原有乘客多重轉車/換信號問題,換線成效高過交匯
AlexLee 發表於 2020-4-6 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-4-6 18:16
如果真是以青島車取代所有A-train,而車身與現有市區線一樣,北港島線換線方案隨時復活,只要添馬站以西整一 ...

其實我都覺得換綫好啲
但係咁搞法到東涌綫嘅幕門要改
groom1002 發表於 2020-4-6 19:30 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2020-4-6 18:58
其實我都覺得換綫好啲
但係咁搞法到東涌綫嘅幕門要改

究竟東涌線列車門位是否同市區線一樣?
s20141095 發表於 2020-4-6 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-4-6 19:30

除了駕駛室門至第一隻車廂客車門長度不同之外
其他同市區綫大同小異
s20141095 發表於 2020-4-6 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

還有,東涌綫Q車除了駕駛門至第一個客車門長度、車速、機件性能、功率之外,列車外形、車身塗裝和車廂內龐設計大致與市區綫Q車大同小異。至於機場快綫Q車,預計列車有新設計和新的服務形象branding,與現時CAF車不同。
groom1002 發表於 2020-4-6 20:05 | 顯示全部樓層
s20141095 發表於 2020-4-6 19:52
還有,東涌綫Q車除了駕駛門至第一個客車門長度、車速、機件性能、功率之外,列車外形、車身塗裝和車廂內龐 ...

點解唔學東涌線K-TRAIN?
s20141095 發表於 2020-4-6 21:12 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-4-6 20:05
點解唔學東涌線K-TRAIN?

當時前地鐵因欣澳站和南昌站啟用導致乘客量上升而急住向Rotem買新車,訂購和付運時間緊張,所以按照市區綫作藍本作改良。

不過今次機鐵Q車好大機會按照市區綫Q車採用RV2020塗裝,繼續由法國MBD Design負責,預計車身塗裝依然用黑灰銀「長方形」圖案,到時列車形象較統一。
AlexLee 發表於 2020-4-7 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
s20141095 發表於 2020-4-6 21:12
當時前地鐵因欣澳站和南昌站啟用導致乘客量上升而急住向Rotem買新車,訂購和付運時間緊張,所以按照市區 ...

竟然

仲諗住機鐵唔會用呢個睇到眼花嘅設計

既然新車跟Q車
唔知四抽Rotem車會點樣處理? (FF 改DRL好似唸得過
AlexLee 發表於 2020-4-7 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-4-6 19:30

除咗車頭長啲之外
其他門位一樣
如同上面嘅回覆所述

但係幕門第一隻門都要改
如果行車車頭會改番短
跟番URL嘅設計嘅話
hei9980 發表於 2020-4-8 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2020-4-7 00:24
除咗車頭長啲之外
其他門位一樣
如同上面嘅回覆所述

市區綫嘅門距並唔係完全均等,
原因係M-Train 用自動車勾連接嘅部份,即係同D卡接駁嘅位置係長少少,所以呢個位置嘅門距亦都長啲。
之後安裝幕門、連同K-Train、同埋之後嘅新車都要喺呢啲位置到就番。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AlexLee + 10 竟然係咁 :o

查看全部評分