hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 請問禾輋/沙田IVE附近有什麼食肆?
開啟左側

請問禾輋/沙田IVE附近有什麼食肆?

Trident_10.3m 發表於 2006-7-11 21:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題,
尤其係向果頭讀書/工作或者居住既站友,
請問有冇食肆推介?

謝謝.
bose_hung 發表於 2006-7-12 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident_10.3m 於 2006-7-11 21:57 發表
如題,
尤其係向果頭讀書/工作或者居住既站友,
請問有冇食肆推介?

謝謝.

以小弟呢位讀o左三年沙田 IVE o既人,
有以下介紹:

禾輋商場有一間大酒樓「紫荊」,
附設快餐部;
o係正對面有「美心快餐」,
不過出名難食;
(同其他分店比,
 可參考此文章
有「高級餐廳」「維苑」,
價錢同食物質數唔成比例;
細酒樓「金時」,
八個人叫六碟炒粉麵都可以食到人人都飽;
上海菜「薈江南」,
早前叫「友園」,
齋改名、乜都冇變,
$22 個 lunch 都好大份o下;
日本菜「五十嵐」,
1:30 p.m. 開始 Tea Time ,
唔使捱到 2:00 p.m. 打後先有平價餐;
仲有一間冇乜人幫襯o既齋舖、
一間貴夾唔多乾淨o既茶餐廳,
同埋一間小弟從未幫襯過o既「類上海菜館」,
有魚蛋粗、墨丸河……
呀~~
另外仲有兩間細酒樓,
不過其中一間近呢兩個月「長期裝修」,
但係又唔見開過工……

唔怕冇冷氣的話,
大排檔都係一個好好o既選擇,
平時 Lunch Time 有兩大茶水檔「鬥搶生意」,
一間係食車仔麵為主,
另一間就真係茶水檔喇,
即食麵奄列加塊方飽就一個餐~~

大排檔對面「地面舖」o個間士多,
真係不可不提呀!
每逢中學放學時間,
都會有好多即炸小食賣,
例如即炸雞扒 ($3.5) 、即炸薯條 ($3 / $5) 、咖哩角 ( $2 三件)、魚蛋、腸仔……
抵食呀~~

如果係讀 IVE 的話,
有時亦會行到火炭山尾街大排檔、
或者係第一城 lunch ,
當然去沙市唱 K Lunch 都大有人在啦~~
Crotone 發表於 2006-7-12 10:37 | 顯示全部樓層
順便講埋瀝源啦...thanks
One Door Closes Another Door Opens
bose_hung 發表於 2006-7-12 11:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2006-7-12 10:37 發表
順便講埋瀝源啦...thanks

瀝源就冇乜好食喇,
通常都係娛樂城地下兩間食店:
一間 24 小時營業o既茶餐廳,
Set Lunch 學生價 $20 ,
有湯有飯有熱飲 / 汽水,
都幾大份,
包保熱辣辣!
不過 check 証就 check 得好緊,
Check 相 check 埋張學生証o既到期日子,
小弟就覺得咁做有D「小家」兼「擾民」……
平 $2 / $3 之嘛~~
另一間就當然係「扒王」啦!
不過都唔會貿貿然去食,
因為同禾輋商場「高級餐廳」「維苑」一樣:
價錢同食物質數唔成比例。

有時「窮到燶」又餓過餓狼的話,
沙田鄉事會路側邊o既「敦豪酒樓」地下外賣部有 $10 個單[食送]飯盒,
十幾樣[食送]俾你揀,
買完個飯盒就可以過附近公園「捱」~~
(唔知點解小弟聯想到《幾許瘋語》o既「羅人」……

瀝源平台有兩間縮埋一角o既「魚蛋檔」,
都係食魚蛋粗、墨丸河……呢D啦!
雖則位置唔同,
但都係唔多起眼,
如果跟住條天橋由禾輋行到沙市就一定見唔到。

如果唔介意「都係快餐店啦!」,
有「 KFC 」同「大家樂」。

其實去得瀝源食,
都不外乎為o左娛樂城地下o個間機舖之嘛~~
既冇錢、又要打機o既,
咪餐餐「羅人」囉……
denniskeung 發表於 2006-7-12 13:58 | 顯示全部樓層
我一年前先o係禾輋讀中學,
平時多數係行去瀝源食「大家樂」或者「美心」,
禾輋商場新開的「維苑餐廳」有學生餐供應,
聽師弟妹講都算唔錯,

另外樓下仲有間7仔,lunch時間都好多中學生去買 cup noodle / 叮野食,
附近街市有粉面/飯盒外賣,價錢都係十幾蚊~
camoran 發表於 2006-7-12 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-7-12 11:37 發表

買完個飯盒就可以過附近公園「捱」~~
(唔知點解小弟聯想到《幾許瘋語》o既「羅人」……)

食飯拎轉面
點解唔講下上次我同你食果間既快餐店?
我覺得呢類屋村街坊快餐店已經買少見少
bose_hung 發表於 2006-7-12 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 camoran 於 2006-7-12 14:18 發表

食飯拎轉面
點解唔講下上次我同你食果間既快餐店?
我覺得呢類屋村街坊快餐店已經買少見少

係喎!
你唔講小弟都唔記得呢間o野o既存在~~

呢間「平民快餐店」唔係連鎖式快餐店,
有D似「美而廉」咁上下咁啦,
所以理論上同一間茶餐廳比,
分別只係「食o野先」定係「俾錢先」……

呢間快餐店至正斗係有鐵板餐,
真係同你去「扒王」一樣,
份量仲多過「扒王」多多聲!
都只係 $26 咋,
邊度搵o丫~~
(乜好似同人賣廣告咁款~~

最抵食o既鐵板餐,
係佢隻「燒春雞」,
原隻上!
都有單鏡相機咁上下大啦~~
(連埋鏡頭喎!)
上年小弟同一位女同學兩個人分呢個「燒春雞鐵板餐」,
係兩個人都飽都差D食唔晒成個餐--
個餐仲包埋一碟意粉……

加埋呢間,
成個禾輋商場o既食肆都應該講晒,
一間都冇漏……

denniskeung 發表於 2006-7-12 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-7-12 14:52 發表

係喎!
你唔講小弟都唔記得呢間o野o既存在~~

呢間「平民快餐店」唔係連鎖式快餐店,
有D似「美而廉」咁上下咁啦,
所以理論上同一間茶餐廳比,
分別只係「食o野先」定係「俾錢先」……

呢間快餐 ...

佢叫「食樂美快餐」,呢間真係唔錯,
外賣都只係 $13,好抵
早幾年舉辦的「五星級食肆」獎項,
佢亦係其中一間~
EV2021 發表於 2006-7-14 01:41 | 顯示全部樓層
論禾輋大排檔當然唔少得陳根記~
冇記錯係午市起供應~夜晚D小菜超正,
件頭OK啦(當然沙角同泰源仲大份),
夠新鮮,叫埋酒水白飯等埋單不用100元。
好多中大人都拉隊去那裡吃架~
chrisappear 發表於 2006-7-14 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 bose_hung 於 2006-7-12 14:52 發表
最抵食o既鐵板餐,
係佢隻「燒春雞」,
原隻上!
都有單鏡相機咁上下大啦~~
(連埋鏡頭喎!)
上年小弟同一位女同學兩個人分呢個「燒春雞鐵板餐」,
係兩個人都飽都差D食唔晒成個餐--
個餐仲包埋一碟意粉……

聽bush兄講得咁吸引,今日去開沙田,跟細妹特地見識一下.
乍看食物份量,已被嚇一跳:鐵板上燒春雞已被一開二,但每件足夠一人份量有餘.
結果我們兩個饑民行入去,頂著肚皮走出來;二人晚餐盛惠$25,確係抵(最近有無減價...?).
睇見隔離枱有人點美式雜扒餐,份量正常,真不知為何與燒春雞餐同價?