hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 天水圍北巴士服務改善建議
開啟左側

天水圍北巴士服務改善建議

David_hk 發表於 2020-1-5 02:13 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

265B迂迴走線一直為人詬病,其中包括兜入天榮路而大幅增加全程行車時間。粗略估計,早繁時段由天恆總站至上公路所需行車時間要20-30分鐘不等。

p.s. 11月壞燈嗰陣我得出嘅數據係19、21同22分鐘。

其理由係要265B去幫廢線69X「執手尾」,過往嘅天瑞區議員為咗保住廢線69X以天瑞為總站,將天水圍西南部分客源,尤其係將天頌苑、天華村、柏慧豪園及翠湖居呢四部分客都推卸比265B,使天北地區無論係區議員同街坊都表達咗長時間嘅不滿。

當然,呢兩條線未來一定要做重組。特別係將上述天南四部分(天頌苑、天華村、柏慧豪園及翠湖居)推返比廢線69X負責。順便製造機會加密班次,幫69X減廢。當然重組嘅同時都決定埋265B要唔要全日負責埋濕地公園路。

但短期有啲咩方法可以做?
就係喺兩繁時間做分拆。
因為就265B嗰班次時間,絕對係有條件做分拆。

早繁方面:
根據官方嘅班次時間:265B市區方向最密係可以做到5-6分鐘一班(0700-0804)。換句話說,如果係早繁分拆咗之後,都係10-12分鐘一班。都係同元朗共和國嘅68X(10分鐘)為同一水平,而且密過條廢線69X唔少。

分拆方法係將北邊跟265M咁出長荔深,南邊由天頌苑做頭站,然後依照原線負責翠湖居,嘉北同天慈。另外要留意返南邊走線係唔會停天晴,實現「南北分家」之餘,亦要預留空間比嘉北同天慈上車。

北邊另外開嗰名,叫65X/65B都得。
早繁單向開往佐敦西九龍站。
收費:$15.1
班次:0700-0804@10-12

天恆總站開
(跟265M走線)
*不經湯國華中學
大欖隧道轉車站
葵涌交匯處
美孚站
(跟廢線69X走線)
佐敦西九龍站

南邊維持叫265B。
頭站為天頌苑,市區方向以旺角(柏景灣)為總站。
班次:0700-0804@10-12

天頌苑
翠湖居
天葵路美湖居
景湖居
天慈村
(跟265B原線)
旺角(柏景灣)

另外早繁新界方向維持原線:旺角(柏景灣)去天恆。

晚繁方面:
根據官方嘅班次時間:265B最密時段係可以做到7-10分鐘一班。平均數為8.5分鐘一班,即每小時約7班。

晚繁嗰「分拆」方式同早繁會唔同,先將原先喺1550-1919呢段時間路面嘅265B班次減至12分鐘一班,並依照原線返回天恆總站(即每小時7班減至5班),合計會減去7班車;然後將剩返嘅班次改做天華路特快,去到大欖之後跟265M直接去天華路,可以幫到265M去清轉車站嘅客。

北邊嗰名同早繁要一致。(即65X/65B之間要統一)
班次:1700、1715、1730、1745、1800、1815、1830
(共7班)

由佐敦西九龍站開
(跟廢線69X走線)
美孚站
葵涌交匯處
大欖隧道
(跟265M走線)
天華路美湖居
天恆總站

65X/65B喺大欖轉車站嗰排隊位跟265M一致就得。

另外條265B跟返原線走線就得。

好處:
早繁時段大幅減少天北人嘅車程出市區。(265M走線:天恆至公里所需時間為9-12分鐘)
晚繁可以「加密265M」幫手清大欖轉車站嘅客。
以及天北可以直達彌敦道。
而天南可以有位坐出市區,下游乘客(景湖及天慈)更容易上到車。

潛在「壞處」
天南人會覺得少咗車搭返去。

反駁觀點:
部分天北人,天頌人,嘉北人會專登等65X/65B返去,因為以車程時間(天北節省10分鐘以上車程;天頌同嘉北可以節省到幾分鐘)對比返班次時間(只相差3分鐘)都係有賺。

歡迎各種意見。
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-5 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
呢個建議幾好。天北線(我建議叫265X)定線甚至可以更進取,跟K76富恩後即上公路。不過遲啲天影路會拆,所以跟265M都冇問題嘅。

講返成個天水圍往返西九嘅巴士,如果天瑞反對69X拉上天中,咁呢個算係最好嘅折衷方案。

唯一美中不足係始終服務唔到濕地公園嗰邊。
 樓主| David_hk 發表於 2020-1-6 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-5 22:57
呢個建議幾好。天北線(我建議叫265X)定線甚至可以更進取,跟K76富恩後即上公路。不過遲啲天影路會拆,所以 ...

對我自己嚟講,有四種方法都接受到,可以滿足自己嘅訴求。其中有一半方法都滿足到閣下嘅。

第一種睇法:
1.直接開條天北旺角特快,做旺油佐/+尖,負責埋濕地公園,透過轉乘解決濕地公園來往長荔深嘅需求。
(因為只要再爭取到69C全日之後,轉乘都足夠方便佢地來往長荔深,而且月票解決到車錢問題,到時比佢地叫兩飛去大欖轉車都就夠。)
2. 天北265B同廢線69X咩都唔使做。
因為我當初用意只係打算要旺角特快,冇諗到咁多。

第二種睇法:
1.直接開條天北旺角特快,做旺油佐/+尖,負責埋濕地公園,透過轉乘解決濕地公園來往長荔深嘅需求。
2.天北265B繼續由天恆開,但直接行天華路,無視翠湖、柏慧同天華村,要佢地逼使廢線69X讓步,服務埋佢地,順便幫天耀班客實現廢線69X加密,非繁班次預料可以由20分鐘加密至15分鐘去「減廢」。

第三種睇法:
1. 直接開條天北旺角特快,做旺油佐/+尖,但由天恆開跟265M走線出市區,唔負責濕地公園,咁樣定線幫到265M喺大欖清客返天水圍。
2. 天恆放走265B,改以天恩/天富做總站,跟276B走線。透過要經過濕地公園呢一點格硬扯甩頌華、翠湖居、柏慧呢堆天南客,令天北無須飽受兜入天榮路之苦,亦逼使嗰4個屋苑去搵廢線69X找數/做天北265B嘅頭站客。
當然最好梗係搵廢線69X找數,否則天北會變咗冇位坐,咁會更加趕客落地底。

第四種睇法
1. 直接開條天北旺角特快,做旺油佐/+尖,負責埋濕地公園。
2. 天恆放走265B,改以天恩/天富做總站,跟276B走線。透過要經過濕地公園呢一點格硬扯甩頌華、翠湖居、柏慧呢堆天南客,令天北無須飽受兜入天榮路之苦,亦逼使嗰4個屋苑去搵廢線69X找數/做天北265B嘅頭站客。
當然最好梗係搵廢線69X找數,否則天北會變咗冇位坐,咁會更加趕客落地底。
3. 比返一條有價值嘅路線以天恆做總站。其中要經元朗嗰幾條就肯定不了。最好就係屯天醫院路線/觀塘區路線/機場區路線裡面其中一樣。

重申多一次,我嘅訴求就係要呢四樣裡面做到其中一樣。否則就會繼續同長時間咁去爭取。

————

私心嚟講,265B跟265M全日咁行出市區對我嚟講一定係最好方案,但呢一點亦係最冇可能實現到嘅事,所以集中返喺兩繁時間就算,可以比街坊快捷咁返到工呢點係最重要。

至於日後亦可以將呢條特別線打造成旺角特快(即上述第三種睇法),呢個亦係我會建議嗰尾站係佐敦西九龍站,而唔係冷場嘅旺角柏景灣總站。可以話係打定嗰底先。

————

題外話,可以嘅話,我希望可以喺天福路加分站,當中淨係要求69X埋站就夠。咁樣可以將265B天慈客送晒比廢線69X,令265B可以直接由天城路直出圍城,仲可以減輕天福路嘅承受能力,話晒每日早繁最密可以有12班265B行過天福路,嗰負擔可想而知。

HG6729 發表於 2020-1-6 10:05 來自手機 | 顯示全部樓層

其實用天東天西去分最好
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-6 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-1-6 00:42
對我自己嚟講,有四種方法都接受到,可以滿足自己嘅訴求。其中有一半方法都滿足到閣下嘅。

第一種睇法: ...

方案3同4好似啦。天恆最有用嘅區內新線可能係天北<>元朗市特快。我主張呢個重組方向,覺得全日分拆而言,呢個方案最好(當然新265B上繁要加天恆起載)。

至於你今份建議,我認為以兩繁拆線嚟講係最好,完美將265B喺天水圍嘅走線一分為二。
 樓主| David_hk 發表於 2020-1-7 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-6 23:05
方案3同4好似啦。天恆最有用嘅區內新線可能係天北元朗市特快。我主張呢個重組方向,覺得全日分拆而言,呢 ...

我唔認爲元天線係天恆總站首選,因為代替品比較多,所以競爭都比較大。如果元天線班次做得唔夠好(15-20一班),咁未必爭得過。
天恆總站有党73,隔離俊宏軒有綠小,而且去形點仲可以揀党76+党鐵。
————
btw 69X就算唔肯放走天瑞總站都得,可以要佢兜上去serve咗嗰4個屋苑先,之後先去serve天耀。
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-9 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-1-7 13:30
我唔認爲元天線係天恆總站首選,因為代替品比較多,所以競爭都比較大。如果元天線班次做得唔夠好(15-20 ...

作為天北人,你覺得有冇迫切有天北<>元朗市特快巴士服務?因為宜家由天北往返元朗大馬路好似好慢咁。
 樓主| David_hk 發表於 2020-1-10 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-9 23:33
作為天北人,你覺得有冇迫切有天北元朗市特快巴士服務?因為宜家由天北往返元朗大馬路好似好慢咁。 ...

我自己排比逼切性嘅話。
屯門>觀塘>油尖旺=長荔深>=元朗
屯門線呼聲最高,69C要趕喺屯馬線二期之前成事。

元朗一日有輕鐵同K73喺度,大部分街坊就會繼續支持,都難說服佢地改搭巴士。
第一,輕鐵同K73嘅班次都穩定,唔使等好耐,除非元天線有車海。
第二係車費,西鐵/輕鐵+K巴嘅優惠有時都吸引到人去搭。例如啲街坊只係短時間內去買餸/買嘢,跟住即走。咁樣做可以「只需要比一程車錢就做到來回」。何況仲有其他手段去減少車費。

tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-10 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-1-10 00:52
我自己排比逼切性嘅話。
屯門>觀塘>油尖旺=長荔深>=元朗
屯門線呼聲最高,69C要趕喺屯馬線二期之前成事。 ...

但你唔會覺得761P往返元朗好慢、迫,K73往返元朗好慢、唔過大坑渠唔方便嗎?

如果有巴士比761P、K73疏,但更快往返元朗大馬路,你會唔會轉搭?
天空之神 發表於 2020-1-10 22:52 | 顯示全部樓層

我寧願分拆全新旺角特快
類似276A 走哂成條天瑞路同屏欣苑上公路

265B 縮天富
69X 改旺角 - 天水圍市中心
理順以上兩線天水圍區內定線,減車比新特快
.