hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [研討] 18系列重組方案
開啟左側

[研討] 18系列重組方案

miklcct 發表於 2020-1-6 23:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家新巴已經將18系列搞到一堆屎咁(尤其東行),為咗開條18X走去閹條18,通地鐵之後重將18P搞到一塌胡途,而家重開18非繁之後個西行所謂聯合班次又搞到不知所謂,條18P又甩到七彩搞到卑路乍灣成半個鐘無車開,18X客量亦都毫無起色。
所以我建議成條線來個大重組,我嘅大原則係18同18P齊齊復活,而且兩端總站相同,非繁忙時間兩者各自20分鐘一班(聯合10分鐘一班),而18X就要東行上環入繞道,唔好再喺中環碼頭落地。

喺呢個原則之下其實重有唔少想像空間,我諗到起碼有以下大量方案,同現狀相比改動由少至多,唔知邊個比較好,希望可以引起討論:

東行西環段方案A:直接將18拉去卑路乍灣開,停電車廠、中山公園、港澳碼頭之後返回原有路線,18P不變。
變化1:18開車後嘉安街入電車路,正街出甚至行哂成條海味街,換走18P水街出。
變化2:18P拉入西環尾聯邦新樓/爹核士街,同18X聯合班次。

東行西環段方案B:將18P改入西環尾聯邦新樓/爹核士街然後西祥街上路返回原有路線,18總站開車後經西祥街入電車路,正街後出/行哂成條海味街到港澳碼頭返回原有路線。

東行中環段方案A:保留18/18P原有路線,18P行林士街天橋出演藝學院
變化1:將其中一條改入港灣道/灣仔碼頭

東行中環段方案B:保留18原有路線,將18P改行下路,停港澳碼頭、海港政府大樓、大會堂然後上橋去香港演藝學院。
變化1:18過新政總後還原以往路線入港灣道再去灣仔碼頭

東行中環段方案C:保留18原有路線,將18P改入中環灣仔繞道灣仔北出,停博覽道東及灣仔碼頭後去炮台山
變化1:將18P拉落地,中山紀念公園後停港澳碼頭再入繞道
變化2:18P唔行中環灣仔繞道,大致保留現有路線林士街天橋後行龍和道,但之後改行龍合街、港灣道去灣仔碼頭

西行灣仔段方案A:維持不變,大家一齊行港灣道
西行灣仔段方案B:將其一改行告士打道,停舊灣仔警署及分域街

西行中環段方案A:兩者維持不變,18行干諾道中到永和街
西行中環段方案B:還原2013年以前做法,18中環開始已經入電車路
西行中環段方案C:將18改行畢打街隧道,中環頭站租庇利街

西行西環段方案A:18P維持不變,18停皇后街、高樂花園後直衝北街
西行西環段方案B:18P維持不變,18停皇后街、高樂花園、山道然後跟18P返總站
西行西環段方案C:18P維持不變,18經西港城行哂成條電車路返總站

以上各段可以「自由配搭」,究竟點搭先最好呢?
進智公交
boco1211 發表於 2020-1-7 01:57 | 顯示全部樓層
先講西行,基本上大原則就係18+18P北角到中環都係一模一樣,咁就可以夾到聯合班次,是但一架都可以上,最方便北角到灣仔、中環班客。至於告士打道,建議就唔洗點理,除非2仔、25要執,但都係建議25、619做返,始終咁多年嚟港灣道先係主菜。

西行西環段就建議用B方案(18停皇后街、高樂花園、山道然後跟18P返總站),西行停出面都可以做返電車路啲客,吸引力唔差,尤其而家18P高樂花園都落唔少,唔使特登入返去。但唔建議直飛北街,比石塘咀叫兩飛。

東行就棘手好多,建議18P改入西環尾聯邦新樓,水街出,中山紀念公園、港澳碼頭入繞道,停博覽道東及灣仔碼頭後去炮台山;18開車後嘉安街入電車路,行哂成條海味街到港澳碼頭返回原有路線,唔入灣碼(保留中環20分鐘內直飛炮台山嘅優勢)

東行18P同18近乎完全分家,唯一交集係港澳碼頭,建議夾啱時間到港澳碼頭做轉乘。

18 東行主力做西營盤、中上環嘅客,而18P就同18X做聯合班次,西環到港澳碼頭係一樣,18P就去灣仔北、炮台山、北角;18X就去北角以東。但係價錢上嘅分別,令新巴未必咁做?

但咁改,5X取消嘅難度會大咗,東行中環碼頭搵唔到嘢補位,可能要搵到43M,呢個都係要考慮嘅一點
 樓主| miklcct 發表於 2020-1-7 13:08 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-1-7 01:57
先講西行,基本上大原則就係18+18P北角到中環都係一模一樣,咁就可以夾到聯合班次,是但一架都可以上,最方 ...

你所指5X中環碼頭係指上車定落車?落車嘅話,只要重組到18/18P停到港澳碼頭咁就已經可以轉到車去中環碼頭,連43M都唔一定要用,上車嘅話有2同25已經可以覆蓋哂5X去到嘅地方。
進智公交