hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 橙公司不重視82,2a
開啟左側

[問題] 橙公司不重視82,2a

kitarolo 發表於 2020-1-8 19:50 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-8 19:38
城巴好少比人嘈1,5B,10 唔夠車, 因為可能有大西北的人攝去做非繁

港島問心我唔熟
但有人提及2A/82
至少有路段係電車港鐵
無法競爭,但10銀碼更低。

最大問題就係港島很難
再有大型公屋/居屋,變咗
所謂有增長都係新市鎮往
港島,仲未計沙中線交數就連
九巴都唔夠車,點樣從根源解決
便宜但必要存在,且按客量調整
班次嘅路線? 2A/82,長者客搭嘅
俾巴士攞返$2.3都唔會幫助好大。
053h4 發表於 2020-1-8 19:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-1-8 19:57 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-8 19:52
巴士成本一個鐘大約530蚊計算, (以一日5300, 平均做10個鐘計)

呢D流水線一個鐘有一百個客都唔會蝕

唔明? 2A/82最多都係$430
仲有係唔係每班都拉勻每小時
達100客? 另外你提港島10可能
有西北車嚟攝,九巴做咗港島2A/82
嘅時候又點處理? 假設沙中線唔洗交數
兼批地俾九巴泊港島東,如果本來就好難
喺港島招聘車長(即使現時揸呢兩條線嘅
轉公司,總有退休嘅一日,根本就人口老化)
咁都係嗰句好難因此而變積極。
053h4 發表於 2020-1-8 20:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-1-8 20:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-8 20:00
按政府數字, 新巴城巴乘客總體上而言係上升, 而車隊規模則在減少, 客觀上乘載率唔係差, 而係單位乘客收益 ...

「車隊規模減少」
就真係要睇車長退休/
離職而唔補充,定又係因
港鐵通車政府迫交數所致。

咁少咗車做生意
唔難理解側重做高銀碼
路線,假設政府無巴士配額制,
從商業角度嚟睇,請返足夠車長
嘅薪金是否足以由票價抵償先?

至於港島4是否可考慮俾
968中段嚟做,真心有時規模
唔夠大就真的做唔到責任路線
但我驚變咗73B問題,繁忙時間
肯付貴價都無車/無法避免塞車。

一個社會可以個個做
業主收租但無人做租客嗎?
053h4 發表於 2020-1-8 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-8 20:27 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-8 20:09
近月請人唔困難,因為旅遊巴開工不足,少左旅客連Uber 都難做。

反而引伸出一個問題,車長唔夠係因為福利 ...

啱啱過去嘅聖誕
有3星級酒店連泳池
最經濟客房報價僅100蚊/晚,
便宜過劏房或套房,擺明蝕做希望
捱過寒冬,如果真的旅遊業持續低迷,
咁唔需要整過渡房屋啦……

同理旅遊巴司機
如果有一天回復高峰期
嘅需求又點算? 巴士配額制
我自己成日都建議試辦性質
係要豁免,但其實就係唔想開咗
要用好多手段先至取消到。

至於出勤地點來往住所
需時太長,亦唔係巴士車長
呢個職業獨有,有無合乎普遍
道德觀嘅方式解決?
053h4 發表於 2020-1-8 20:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2020-1-8 22:49 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-1-8 17:50
202係2的輔助線,抽2車有咩問題?

邊個話抽走左的車可以拿回來?

咁8H真係好冤枉明明都係2A輔助路線
2A抽車去8H有咩問題?

啊仲有18X都係18輔助線

不過,呢度個個人都想消滅條2A輔助線,即係8H
點解你好似無咩出聲?

koneotis 發表於 2020-1-8 23:04 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-8 20:33
你可以話車長工時長, 或者遠離居住地點唔係車長獨有

但車長係駕駛其間要更專注, 而且一程車亦難以自行休 ...

一句講曬
比九巴就100%唔會有問題
唔會比人cut quota
唔會比人投訴
唔會脫班?

九巴做就唔會負民意?
唔會用條18X “輔助線” 去輔助條18順勢減班?
我知!可能唔會!因爲九巴果條係218

你立論好多係基於自己對九巴既憧憬
同埋一千零一條皇牌流水線1A
以及一個奇怪邏輯:原來巴士營運商就係唯一一個決定賺與蝕既factor
同一堆線原來比九巴做就賺 比新巴做就蝕
我知你肯定話拉勻其他九巴線計會賺

但你又知道九巴堆金蛋可以補貼到堆流水?
你又知唔知道九巴(載通)玩咗幾多財技先做到呢盤數?