hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 X234 青龍頭↔安達
開啟左側

建議開辦 X234 青龍頭↔安達

KelvinSJ743 發表於 2020-1-8 20:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
KW2523 發表於 2020-1-8 21:29 | 顯示全部樓層
冇需要上安達,市中心清客駿業里起載已經得
EX-TL 發表於 2020-1-9 02:07 | 顯示全部樓層
$1.1應該係貴在深井上屯公, 而唔係拉長里數上安達?

如果係純粹避開開源道同藍田站擠塞, 牛頭角道後唔好轉出觀塘道, 繼續跟89停玉蓮臺 物華街 觀塘站, 一樣做到創紀之城 工業中心客, 拉上安達對客量影響有限, 你可以話方便地盤佬, 但青龍頭 深井出地盤客好似窄咗啲喎!

如果係想一心做好觀塘-安達臣, 畀全日線做啦, 11X唔得就諗下拉88落觀塘市中心, 一樣係$7.5,  市中心同協和街一定打唔爆88, 對秀茂坪客影響好細.

講番234D, 其實觀塘站做總站既可有位擺夠鐘開車, 受交通擠塞影響冇碼頭或藍田站咁大, 已經係比較可取嘅總站, 不然, 擺裕民坊1A巴士站前面都可以一試.
JX9097 發表於 2020-1-9 12:55 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-1-9 02:07
$1.1應該係貴在深井上屯公, 而唔係拉長里數上安達?

如果係純粹避開開源道同藍田站擠塞, 牛頭角道後唔好轉 ...

88拉落去觀塘市的話
中秀冇車坐
(斷估唔會好似1A咁入中秀再U-TURN番出嚟上山啩)
EX-TL 發表於 2020-1-9 23:04 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-1-9 12:55
88拉落去觀塘市的話
中秀冇車坐
(斷估唔會好似1A咁入中秀再U-TURN番出嚟上山啩)

秀茂坪商場算中秀啦, 中秀總站得座秀潤樓, 拉走88仲可以騰番中秀啲位擺1A同食飯車.
JX9097 發表於 2020-1-10 07:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-1-9 23:04
秀茂坪商場算中秀啦, 中秀總站得座秀潤樓, 拉走88仲可以騰番中秀啲位擺1A同食飯車.
...

個人估計將88拉落去觀塘市的話最大可能都係曉光街直落祥和苑
經和樂邨入觀塘市

咁改的話, 中秀勉強都仲可以坐電梯落曉麗苑坐
(其實已經唔理想)
秀樂, 秀義, 秀雅樓就要行更遠先去到88新站
建議似乎好難過關

除非好似601走線咁, 行哂三層先上安達臣
但咁樣安達臣又會唔會覺得太兜?
lsc04d11 發表於 2020-1-10 16:02 | 顯示全部樓層

不妨再收貴啲 直達將軍澳隧道轉車站及康城,工業邨  肯定大把轉乘客
EX-TL 發表於 2020-1-10 17:48 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-1-10 07:35
個人估計將88拉落去觀塘市的話最大可能都係曉光街直落祥和苑
經和樂邨入觀塘市

我只係按照現時88走線, 及延長不成的11X去估計, 至少88冇可能飛甩秀明道, 飛左等同唔做半個秀茂坪.

11X拉上安達臣亦係由上秀延長上去, 唔會走甩秀明道同聯合醫院.

如果照你估計的走線上安達臣, 13M延長唔差得遠, 反正現時秀暉樓落得七七八八, 又未有回程落觀塘客上車, 只係九巴唔會用平價綫去咁做.
JX9097 發表於 2020-1-11 11:18 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-1-10 17:48
我只係按照現時88走線, 及延長不成的11X去估計, 至少88冇可能飛甩秀明道, 飛左等同唔做半個秀茂坪.

11X ...

若果好似舊13M咁行(serve番秀明道)88起碼要加2架車先夠拉落觀塘市九巴會唔會加畀88呢?
(而且跟舊13M咁行, 對安達臣而言吸引力亦唔高)

EX-TL 發表於 2020-1-11 13:13 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-1-11 11:18
若果好似舊13M咁行(serve番秀明道)88起碼要加2架車先夠拉落觀塘市九巴會唔會加畀88呢?
(而且跟舊13M咁行, ...

總好過11X拉上安泰, 如果計及客量及延長路段, 加3架車先正路.

早繁11X秀茂坪企人, 和樂邨頂閘落觀塘, 只加兩架只應付延長唔夠載, 秀茂坪多人上車, 仲要塞多班安達臣落觀塘客, 即是冇理會秀茂坪居民需要, 反對屬人之常情.

如拉88落觀塘市中心, 和樂已有89X去大老山 沙田前提下, 祥和 華峰 聯合入沙田客唔會多得去邊, 冇好似11X拉上安泰咁令秀茂坪人上車困難, 88加兩部車應付延長已足夠.

11X由上秀拉上安泰, 同88由中秀拉落觀塘市中心, 里數差唔多.

拉11X對秀茂坪居民出行有不良影響, 而拉88係增加秀茂坪落觀塘班次, 亦不會對入沙田增加上車難度, 兩線全費同樣收$7.5, 安秀道往觀塘唔整分段, 一來一回仲好搵過用11X延長, 符合九巴貴價做短途作風.