hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議80X,89B削減服務,80,80P半日分拆及開辦89A ...
開啟左側

建議80X,89B削減服務,80,80P半日分拆及開辦89A

樓主| KW2523 發表於 2020-1-11 06:51 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2020-1-10 23:11
沙乙博成最大輸家
半日冇左快車出觀塘
另外半日冇左直車出黃大仙而無補償

80X cut嘅都係而家都冇乜人搭嘅逆向時段
絕大部份沙乙博人正常都唔會搭到
另外順向往返黃大仙已經由89A兜埋
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-11 06:54 | 顯示全部樓層
hy3yg 發表於 2020-1-10 23:45
垃圾建議80x除左做九龍灣觀塘特快線,仲有做全日大老山隧道轉乘,80x同屯馬線速度有得鬥,屯馬線要轉線去九 ...

問題係80X客源太單向,得順向先有人搭,平日9-10點喺博康見過逆向班次往秦石得三四個客,仲不如做返89B

正常人連班馬線都過唔到嘅,會去睇骨科而唔係去東九
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-11 17:10 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2020-1-11 00:24
你咁改條89B變燒錢線。

取代冇人搭嘅80X逆向時段,整體會燒少咗
天空之神 發表於 2020-1-12 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-10 22:53
80X逆通勤運凳 仲不如做返89B
同埋去唔到沙中

其實無左89B 沙乙博同秦石果班自然會上80X
你估 89B 真係好好咩,除左做車公廟真係無用

89B 既資源唔係比你抽去送比市中心
市中心大大條 89 ,雖然擺明唔應該抽
甚至 74A 都可以係其中一個選項,如果你要上慈雲山
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-12 02:46 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-1-12 00:10
其實無左89B 沙乙博同秦石果班自然會上80X
你估 89B 真係好好咩,除左做車公廟真係無用

逆向沙乙博89B都冇客俾你轉投80X,嗰個時段係靠大圍,下繁新翠有條隊特登等

如果去唔到市中心,最有需求嘅地方都要轉車嘅,直接加車俾3D/M落彩虹轉仲吸引過要等幾個字入區轉車
南韓金仔 發表於 2020-1-12 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-1-12 12:16 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-11 06:54
問題係80X客源太單向,得順向先有人搭,平日9-10點喺博康見過逆向班次往秦石得三四個客,仲不如做返89B

正常 ...

朝早 7-8 點逆向都見過有咁上下人係博康邨落

80X 逆向係咪真係差到運凳,呢點有疑問
起碼沙田圍仲有得鬥快,秦石又有總站優勢

89B 站站都貼住屯馬線咁滯,難道又唔會受影響?
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-12 12:23 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-1-12 12:16
朝早 7-8 點逆向都見過有咁上下人係博康邨落

80X 逆向係咪真係差到運凳,呢點有疑問

最繁忙的一小時平均載客率為79%;非繁忙時段的平均載客率為18%,當中更指出非繁忙時段平均每班車只有20-25人次。

而順向班次同係9-10點坐到一邊窗口位滿
逆向相反地幾乎全部都冇乜人
拉落個平均我信佢20-25人

逆向繁時我就未睇過,不過可以變埋80X,只係黃大仙上繁會冇直車入沙乙博 (89A順向都咁兜對慈雲山吸引力都幾低)

至於逆向非繁,屯馬會搶埋89B大圍客,不過條數會好過同時段80X
天空之神 發表於 2020-1-12 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-1-12 02:46
逆向沙乙博89B都冇客俾你轉投80X,嗰個時段係靠大圍,下繁新翠有條隊特登等

如果去唔到市中心,最有需求嘅地 ...

慈雲山要線唔該慈雲山都要拎車出黎
我唔係剩係搵沙乙呢d 無著數既地方交數

沙中延長根本成條 89B 交硬出黎
大把線陪葬
不如做好 2F 3C 205M 接駁先啦
Snowbb 發表於 2020-1-13 23:24 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-1-12 21:47
慈雲山要線唔該慈雲山都要拎車出黎
我唔係剩係搵沙乙呢d 無著數既地方交數

慈雲山拎到車出黎既頂多得 3B 或者 5C 減少少
2F 3C 3D 果堆同屯馬線都唔太關事,而且都難再減班