hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 柴灣中巴廠雜影 (#12: 傍晚情況)
返回列表 發新帖
開啟左側

柴灣中巴廠雜影 (#12: 傍晚情況)

TR3797 發表於 2020-1-11 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層

MJ8352@671 發表於 2020-1-11 19:23
估計應該係
因我曾2001年入過一次
已經唔見有新巴logo

估唔到新記咁惡拆業主嘅logo,搞到中記越做越頹

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
MJ8352@671 + 1 + 9 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| MJ8352@671 發表於 2020-1-11 22:06 | 顯示全部樓層

回覆#1帖子

傍晚收工再入多一次,因為交收文件,順手繼續影
外圍相片請看此帖

派更部門口

貼多一次大堂入口

繼續搭上四樓

四樓升降機口

正面影旗仔標誌

接待處

繼續影埋入面

罕有既唔知咩掣

由洗手間通往辦公室走廊

茶水房內部

影埋洗手間

辦公室天台,開閃燈影

去完4樓,之後坐lift落地下,由於閣樓至三樓係鎖咗,故此只能往地下。

其實係想順手睇埋一至二樓近況,所以我只好沿行車斜路由地下步行往三樓。由於入面好黑暗,需要開閃光燈拍攝,請原諒

先貼地下往一樓車道

一樓門口影落去

一樓入口

一樓內部

上/落二樓斜道

入到二樓,夜晚去更加冷清

已停用的貨運升降機

上/落三樓斜道

三樓內部

加送樓梯

最後都係要喺三樓搭lift走,傍晚用咗近20分鐘參觀停車場樓面已經算係咁,雖然心入面覺得恐佈但小弟無懼嘗試去拍攝,始終日間影會更加清楚
之後去借另一座工廈從高處影

補充:
1. 據員工所述,下星期中巴辦公室搬去港運大廈
2. 重建剪報一則

sa 發表於 2020-1-11 22:34 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2020-1-11 19:28

圖係2017年5月路經時影,雖然個Logo係黑過墨斗,但肉眼睇仍然見到中巴個Logo
即使2018年5月再路經仍然未拆,估計係近日先拆走

hkaiw 發表於 2020-1-11 23:00 | 顯示全部樓層

罕有既唔知咩掣

中央冷氣的溫度控制

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
MJ8352@671 + 1 + 9 多謝分享

查看全部評分

喵...
TR3797 發表於 2020-1-11 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
sa 發表於 2020-1-11 22:34
圖係2017年5月路經時影,雖然個Logo係黑過墨斗,但肉眼睇仍然見到中巴個Logo
即使2018年5月再路經仍然未 ...

多謝指正

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
sa + 1 okok

查看全部評分

slashkennedy 發表於 2020-1-12 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層
個地下金屬標誌係2019年12月13日拆嘅
TR3797 發表於 2020-1-12 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層

搭單問支旗向左向右,邊個方向才係正宗?巴士門位就係一律向左,梯位一律向右,點解?
sancouve 發表於 2020-1-12 17:16 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2020-1-12 16:01
搭單問支旗向左向右,邊個方向才係正宗?巴士門位就係一律向左,梯位一律向右,點解? ...
一般旗杆喺左面
車身上面旗杆永遠向前,支旗喺旗杆後面「隨風飄揚」

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
TR3797 + 1 多謝分享

查看全部評分

Ban我啦ban我啦我冇問題㗎我
da54 發表於 2020-1-13 17:36 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2020-1-11 19:28

新巴從未進駐過柴灣道391號,另外上面有人講咗,個 logo 係上個月先拆
至於你們信不信?反正我信了