hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系列點先行到將軍澳隧道?
開啟左側

[問題] 290系列點先行到將軍澳隧道?

dennis28a 發表於 2020-1-19 00:59 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-19 00:48
觀塘道 RB 如果係塞車原因,咁過左呢個位就唔會再塞,
但個 RB 明顯唔係源頭,因為我未夠 11 點架 98C 已 ...

以前我仲會推薦 W2 依類走線,家陣搭 W2 前又要睇下 Google Map。
結果可能搭返 14、215X 都無咁嬲。

觀繞唔係萬能,依個已經係事實。
惡意回復是不道德的行為。
10598C 發表於 2020-1-19 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-1-19 00:10
八掛望一望 全香港呢一刻又真係得入將軍澳係深紅色 又唔見有交通消息話撞車喎 ...

早少少印象中屯公近深井塞車、大老山北行鑽石山入口塞車等,不過最塞都係將軍澳道/將軍澳隧道,倒塞至觀塘道/觀塘繞道

不過要強調一點,唔知點解今日全港路面都好塞車
3ASV174 發表於 2020-1-19 01:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-1-19 01:04
早少少印象中屯公近深井塞車、大老山北行鑽石山入口塞車等,不過最塞都係將軍澳道/將軍澳隧道,倒塞至觀 ...

唔需要特別強調今日全香港都塞車,
因為平時唔係全香港塞,將軍澳隧道連帶出入口附近都係塞,只係全港都塞既話,將軍澳隧道會塞到核爆

屯公深井段、老隧九龍入口同將軍澳隧道一樣,都係一向夜晚例塞既位,
不過前兩者都比較少塞到咁夜,將軍澳係將南堆新樓入左伙之後再塞左好多好多
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2020-1-19 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2020-1-19 00:29
今晚十一點幾觀塘道東行近翠屏道有RB查車

呢個應該只解釋到觀塘道塞車,但的而且確今日將軍澳道頗為嚴重嘅塞車,係由將隧倒灌返轉頭

呢幾年明顯見到將隧東行都越來越塞車,只係冇選擇下觀繞+將軍澳道仍然係“best choice”
10598C 發表於 2020-1-19 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-1-19 01:06
唔需要特別強調今日全香港都塞車,
因為平時唔係全香港塞,將軍澳隧道連帶出入口附近都係塞,只係全港都 ...

會強調呢點係因為今日見長沙灣道晏晝五六點係拉曬手掣塞死曬,而唔單只呢到,全港多處都塞車
推斷可能市民臨近歲晚多外出,令今晚將隧塞車更加嚴重
3ASV174 發表於 2020-1-19 01:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-1-19 01:11
會強調呢點係因為今日見長沙灣道晏晝五六點係拉曬手掣塞死曬,而唔單只呢到,全港多處都塞車
推斷可能市 ...

但係連市區車龍入夜後都老早消散左,
唯獨將軍澳隧道一支獨秀,塞到半夜

今晚多人出街係真既,頭先十點幾太子上 98c 都無位坐,寶達都落左半車,
不過上面咁多人出街,都無塞車喎
dennis28a 發表於 2020-1-19 01:15 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-1-19 01:08
呢個應該只解釋到觀塘道塞車,但的而且確今日將軍澳道頗為嚴重嘅塞車,係由將隧倒灌返轉頭

呢幾年明顯見 ...

因為將軍澳近年私家車太多,太多人 Cut 入去自動收費通道,
要解決平日非繁塞車問題,只需要開多一條收費通道就好好多。

大家唔介意睇睇上面兩位 Google Map,就會發現係收費亭塞起。

而近期塞得更明顯,係因為隧道口轉車站工程,
咁就加劇到收費亭一塞,自然塞到出觀繞、翠林入口。
3ASV174 發表於 2020-1-19 01:46 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-1-19 01:15
因為將軍澳近年私家車太多,太多人 Cut 入去自動收費通道,
要解決平日非繁塞車問題,只需要開多一條收費 ...

如果隧道本身都多車,真正龍頭一定係過左收費亭後搶線入隧道,所有隧道都一樣,
你有 3 條自動收費通道俾車衝入去,到頭來過左個亭都係收返做 2 線,塞車情況係唔會有分別。

同樣將軍澳入口都係上到頂臨入去 3 轉 2 個位先係龍頭,當然入到去都係慢車,而下面機樓 5 轉 3 都係世界級,
每日寶康路上隧道公路出九龍,由橋底塞到去合返 3 線個位,先係最晒時間,塞 20 分起碼有一半係塞調頭同將南出黎既車搶完線再同坑口車搶線呢一截。
dennis28a 發表於 2020-1-19 03:13 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-1-19 01:46
如果隧道本身都多車,真正龍頭一定係過左收費亭後搶線入隧道,所有隧道都一樣,
你有 3 條自動收費通道俾 ...

多一條自動收費通道,起碼有好過無,將隧家陣日日同東隧一樣,明明唔塞都變塞車。
要怪就怪當年發展調景嶺果陣,明明廣田邨隔個山就係調景嶺,
點解唔索性碧雲道下面起隧道駁落翠嶺路,而搞到今日先起將藍隧道。

他日將藍隧道起好,馬油塘村至魷魚灣村寶琳路好應該再做擴闊拉直工程,變成 4-5 條線。
咁將軍澳塞車問題大大解決。
tommy14D 發表於 2020-1-19 07:35 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-19 01:15
但係連市區車龍入夜後都老早消散左,
唯獨將軍澳隧道一支獨秀,塞到半夜

其實最慘係將軍澳隧道一塞搞到去興田,甚至去秀茂坪都齊齊塞, 明明本身有條路嘅for去秀茂坪既,啲車霸住條路再切返出去