hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系列點先行到將軍澳隧道?
開啟左側

[問題] 290系列點先行到將軍澳隧道?

leo_ku 發表於 2020-1-22 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-1-22 23:24 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-1-22 23:01
咁家陣咪有 290B / 290X 出現
當 E22A 有機會同 A29P 平手到機場,我真係唔係好明 A29P 有幾快啦。

山上講緊有290,290A,290B,290X, 是否真係需要咁多?
明白290X安達安泰有需要, 所以要求新增一條行隧道真係好過份?

E22A可以同A29P平手到機場,
更可引證到E22A走線係最快和直接往來將軍澳及新界西走線,
點解唔用?

睇返議會紀錄及討論區內容, 又真係未聽過建議A29P行隧道,
最多都係話A29P一開二.

儲錢
fleetline 發表於 2020-1-22 23:25 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-1-22 23:08
隧道塞成咁仲要新線去行?

早繁新清你真係以為好順?

儲錢
poondriver 發表於 2020-1-22 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-1-22 23:07
安達臣無鐵需求高,你將南有鐵好意思拎人10部車比你快D去荃葵?做人有少少廉恥好唔好? ...

你同某幾位坑口人講啦 人地次次都跑出來爭取 點解我唔得?
要不是安達臣 290x 可以直落寶達跟290走嫁

btw 而家將隧返將軍澳又塞到上繞道 又唔係打仗 又唔係假期 又唔見有撞車新聞 單管雙程又應該冇咁早 到底點解呢個鐘數會塞車咁好笑
dennis28a 發表於 2020-1-23 00:05 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-1-22 23:24
山上講緊有290,290A,290B,290X, 是否真係需要咁多?
明白290X安達安泰有需要, 所以要求新增一條行隧道真係 ...

你會支持 A29P,因為佢睇落無大問題,
同時又覺得 E22A 係最佳走線,所以 290 系要分拆一條出黎。
所以我又真係唔明大家諗法,既然係將南 - 荃灣/機場線,點解唔清一色行將隧?

老實講,我唔反對 290 系拆條將隧直出線,早幾年原則上我認同,
假若將南起步,淨做將軍澳、調景嶺、康城,無必要再做坑口、寶林、山上,
咁既情況下,幾年前我都仲覺得行將隧係好事。

掉轉睇,新清兩繁塞車時間、節奏非常固定,
但觀塘道、觀繞、九龍灣塞車情況近年惡化到臨死邊緣,
尤其 88 返中秀茂坪有機會快過 798 去將隧口、89X 到觀塘情況下,將藍隧道落成前,不停再提行將隧根本無意思。
惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2020-1-23 01:23 | 顯示全部樓層

但 290 用 30 分鐘到寶達之際,798 都用緊 25 分鐘去興田,
埋單計埋之後路段,上龍翔道始終係 290 快。
用 E22A 比係偷換概念,無人話過拆分支行隧道,佢一定同 E22A 一樣尚德尾站,將軍澳可以係同 798 一樣,i.e. 仲衰過 290。

其實成日有人講到 296A 依家咁多人都係轉車去荃葵,
咁咪繁時 296A 抽兩架車去做尚德直塞隧道再經觀塘道去荃葵囉,好簡單o者,甚至將軍澳隧道轉車站開左之後,好多經隧道既直達線都可以改用轉乘代替,到時總可以抽到車去行 798 走線寶林後經隧道去荃灣的路線啊。除非「將軍澳」係指定「將軍澳南」或者「尚德」o者。

如果個要求係「新增一條行隧道」而唔係「分拆」,根本唔需要搞依家既 290 系列架,尤其講到 290 系列在將南咁無市場,
你再拆幾多 10 條,o的客都唔係由 290 系列度黎架啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2020-1-23 09:47 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-1-22 22:45
所以咪有A29P出現,
A29P開左咁耐, 亦都沒有人話要A29P逆走或踼A29P行隧道.

A29P 無人嘈我都幾唔明, 不過我覺得大家都放棄左佢
GW5878 發表於 2020-1-25 22:27 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-1-23 09:47
A29P 無人嘈我都幾唔明, 不過我覺得大家都放棄左佢

當然啦,
論價錢, E22A 都平 A29P 來回票且較有彈性
論班次, E22A 全天候密過 A29P
論速度,基本上 E22A 兜後勤區同 A29P 兜康翠時間接近一樣

我諗 A29P 稍為優勝既地方,只係得 A29P 去機場直上離境層但 E22A 落車後要搭 Lift,同埋 A29P 用紅車自我感覺良好
係咁既客觀條件下,正常人都搭返 E22A 去機場啦,自然就唔會有人去嘈 A29P 兜路,但係 290 系條條妓都咁垃圾先嘈。

Between 漢奸豬又發功啦,
無聊打開手機,睇下今日塞車情況,唔知 290 又幾多分鐘先去到寶達邨呢
leo_ku 發表於 2020-1-25 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-1-25 22:42 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-1-25 22:35
你是否看錯左?張圖好明顯係將隧塞得勁wor.

我無搞錯叨呢個就係隧道塞 10 分鐘搶線位

不過唔見得山路係逃生門囉