hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系列點先行到將軍澳隧道?
開啟左側

[問題] 290系列點先行到將軍澳隧道?

GZ4031 發表於 2020-1-18 12:36 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-1-18 12:14
行觀塘道做半直通路線最快。

將隧後及龍翔道之間只停創紀之城、定富街、九龍灣站。

定富都唔鬼停啦, 又要食多枝燈
講真將隧塞觀塘道塞時, 寶達去到彩虹新清路口好順咩...
要計數就一定要拎哂兩邊最快最慢既時間做比較
唔可能好似呢到某種人咁assume同一時間一條路好快一條路好塞, 除非現實真係咁
仲有
就算唔行將隧喇, 其實290系仲有個市場好耐以前我有suggest

就係跟234X果類做法, 做柴灣角同西約
唔一定全日, 時間再算, 但行法大約都係黃大仙後直去祈德尊

當九巴連33號都靠環宇龍德街果帶做得起
咁大個海之戀同柴灣角愉景西約, 唔會爛數掛 (唔洗開全日)
poondriver 發表於 2020-1-18 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-1-18 12:36
要計數就一定要拎 ...

而家早繁通常去到聖約瑟先會塞到停 相比起a29坑口尾站出要近10分鐘以上先可以去到隧道口 咁新清真係快dd

同埋今年開學之後唔知點解成條新清冇上年咁塞 又唔覺得佢做左咩改善...
dennis28a 發表於 2020-1-18 13:07 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-1-17 22:40
觀塘繞道直接落到龍翔道先至講啦

唔好同我講啟德出新蒲崗呢啲咁迂迴既走線 ...

其實你揸過車或者飛開的,睇落迂迴,但絕對安全過落觀塘道、九龍灣,
特別係每日上下繁,宏照道龍尾又塞返上觀繞。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-1-18 13:17 | 顯示全部樓層

將隧、觀塘道、觀繞塞車真係無定向,時到今日,條數點計都錯。

起碼新清塞車時間大約有得預,
開源道近觀廣駱駝漆違泊,三線變單線,都可以搞到觀塘道龍尾彩石里;
觀繞因為宏照道多車,落橋龍尾可以塞到九龍麵粉廠,
而發生以上問題時間,唔一定上下繁,而新清更唔一定塞車,現實真係咁。

我成日都問,當大家接受唔到 290、290X 慢同時,但又好奇地接受 798 同 A29P 走線。
惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2020-1-18 15:50 | 顯示全部樓層

根本兩邊塞既時段就差好遠,所以你拎全暢通時間比無意思,
你都唔會用唔塞既時間比較然後話行紅隧快過行西隧,咁一日紅隧塞幾耐西隧塞幾耐先。

寶達得朝早最繁忙一個鐘會塞,但 290 秀茂坪道轉右又唔使跟住排到尾,新清落山又係全日得一兩個鐘會塞,而且條龍都唔係好長,
而將隧朝早係未夠 7 點龍尾已經機樓,下繁出去又塞,而星期六直頭塞足全日,然後將軍澳道落觀塘道又係咩時間都可以塞到上翠屏南邨,上龍翔道又成日塞返九龍灣,
東行又係早又塞晚又塞,行九龍灣既話觀繞九龍灣落橋可以連觀繞西行三條線都買起晒,又係塞到九點都仲塞,都未計啟祥道燈陣都係慢到嘔。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2020-1-18 15:52 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-1-18 13:17

將南接受唔到 290/290X 既人,都一樣接受唔到 798 架,
但又真實接受唔到呢三條線既人,絕大部分係任何巴士都接受唔到。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2020-1-18 16:10 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-18 15:50
根本兩邊塞既時段就差好遠,所以你拎全暢通時間比無意思,
你都唔會用唔塞既時間比較然後話行紅隧快過行 ...

將軍澳人最需要出城正正就係山路最塞既時段,咁拎果個時段既塞車情況比較有乜問題?

而且 290 同樣要塞山路,唔使排隊?人唔笑狗都吠,山路最塞既位唔係連德路果支燈,而係巴士排隊埋實達邨,試過送左左 98S 後面黎架 98C 心諗算啦唔想行返去地車站,兜山不特止仲要由馬油塘塞到連德道,而出到旺角見到既係下一班 98S。

btw都未數到新清都會塞,反而隧道塞cut線都只不過係穩定用多10至15分鐘,唔似塞燈位同埋站都唔知塞到幾時。
F428Z 發表於 2020-1-18 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-1-18 13:17

坑口L 表示 98D , 798 其實都接受唔到只係冇行山路抗拒感咁大. 最好就係 798 B 行法.

同意你話新清塞車係預得到。塞將隧個痛苦係你路唔知觀塘道或者觀繞係咪都塞緊車.

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
kc_loo + 1 + 10 精闢見解
ViviTse + 1 + 10 A29>798B>798>98D>98C>290

查看全部評分

MCMoore 發表於 2020-1-18 17:12 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-1-18 16:10
將軍澳人最需要出城正正就係山路最塞既時段,咁拎果個時段既塞車情況比較有乜問題?

而且 290 同樣要塞山 ...

畀你話10-15分鐘cut得入隧道,係未計轉落觀塘道條支路。而另一邊290順利邨道cut入新清就係排少好耐隊嘅打尖行法,山上龍尾喺井欄樹嗰陣順利邨道cut入新清都唔會難
poondriver 發表於 2020-1-18 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-1-18 16:10

而且 290 同樣要塞山 ...

最慘係而家條隧道日頭又塞夜晚又塞 行山又真係除左繁時又唔塞呢

岩岩點幾坐車出旺角又塞左10分鐘 出左隧道又塞 點解呢?