hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-21 21:29 | 顯示全部樓層

當日有車內參觀環節,但太多人排就無入到

參觀既時候可以穿越車廂之間,平時就因為沿綫彎位太急而唔比通行

佢物理上已經唔可以去到小田原,因為1435mm既軌道淨係從強羅去到車庫呢度

另一邊掛唔同既牌

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-21 21:38 | 顯示全部樓層
有蓋車庫部分

有登場時塗裝既1000形「ベルニナ号(伯連納號)」、3000形「アレグラ(Allegra)号」

部品販賣

車庫附近軌道控制盤

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-21 21:48 | 顯示全部樓層
臨別贈言

從出面影番去

去番入生田站搭去箱根湯本,可以留意安全側綫波口設計,左邊係疊放式軌條、岔心唔預部車經過

通去車庫既波口

從月台影番去

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-21 22:14 | 顯示全部樓層

到箱根湯本就遇到接駁繼續上山既呢班、採用冰河快車塗裝既2000形「サン・モリッツ号(聖莫里茨號)」

出站途中見到呢間望到站內風景既cafe,窗邊擺左模型,有機會要去下

出站外鐵橋影,右邊係單卡既モハ2形,呢部採用初代小田急3000形(SE)既塗裝

冰河快車塗裝

留置中

2卡既3100形加1卡3000形,路軌旁邊繡球花唔多

日本既粘着式鐵道之中最斜既坡度

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-21 22:30 | 顯示全部樓層

方向幕有煙花圖案既1000形

2000系登場時塗裝

折返上山,車頭係3000形

終於等到呢班三色既モハ2形+モハ1形班次,復刻30年代既綠色塗裝,配復古方向牌

前面2卡係モハ1形,復刻複電壓化同車體翻新時登場既塗裝

經過10月颱風之後,希望箱根登山鐵道既服務可以早日恢復

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
fp8329 + 1 + 5 多謝分享
A.E.C. + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-29 20:34 | 顯示全部樓層

8月10號開始既3連休雖然連住之後既盂蘭盆節變成超長假期,但我呢個九州散心遊只係去左3日2夜,因為天氣真係太熱。今次預早搭新大阪站頭班「さくら(櫻)」去九州,好在喺自由席都有位坐,到岡山站之後車廂就逼滿返鄉下既人

去九州鐵道記念館,當時有EF81形303號機黎展覽

入口旁邊有9600形

掛上隼Head mark既C59形1號機

EF81形303號機係採用不鏽鋼車身外板既EF81形之中宜家唯一仲行緊既一部,配上高速貨物列車既Super Liner head mark

佢當年引入比通過関門隧道既班次用,亦曾經喺311大地震之後調去富山加強日本海縱貫線班次

中午嗰陣呢邊就順光,呢邊掛上Car Train head mark。當年Car Train載住乘客同佢部私家車長距離移動去各地,方便自駕遊人士

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-29 20:41 | 顯示全部樓層

呢個臨時展區設喺小倉總合車輛中心門司港車輛派出旁邊(813系)

近距離見到415系入庫

同場展示訓練用貨櫃

一般貨櫃同下面既コキ104形

787系

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-29 20:50 | 顯示全部樓層
EF10形,當年佢裝完對應関門隧道濕氣既不鏽鋼外板之後繼續油返葡萄色塗裝

ED72形

キハ07形

要除鞋入去參觀,保護木地板

駕駛台

《鉄道ファン》雜誌當年報道

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-29 20:56 | 顯示全部樓層

481系,Head mark係特急日輪

佢當年從Green車改造成為普通車,所以車窗唔太對應座位排列

當年既飲水機

14系寢台客車,tail mark係櫻

樓主| cyc_yin 發表於 2020-1-29 21:07 | 顯示全部樓層

車內

上層床

下層

復原581系外觀既715系