hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 682X 暫定站位表
開啟左側

[路線消息] 新巴 682X 暫定站位表

odwinkinglam 發表於 2020-2-6 12:55 | 顯示全部樓層

會唔會直接開辦988代替路線682X下午回程?
hihiman 發表於 2020-2-6 18:51 | 顯示全部樓層
可拆2線
1. 柴小>>東廊>>西環>>西隧, 目標總站25分鐘左右入隧道
2. 康怡>>健康村>>東廊>>西隧, 目標20分鐘入隧道

車從何來? 當然本土線啦
$22.7咁好賺, 仲講良知, 責任?
odwinkinglam 發表於 2020-2-10 08:21 | 顯示全部樓層
好多站都見新巴預備好開辦682X了,巴士站見封左貼
noname617 發表於 2020-2-10 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2020-1-24 22:22
italk可能多柴小人,條條線都想改到694咁行/行東廊飛乜飛物
寧遠放棄客倉都要變成柴小專線
...

睇你名都知你英皇道支持者,將心比己新東人討厭英皇道唔係第一日,已加社會環境多左人保巴多過鐵,大膽進取飛英皇道係好事,相信點解咁多人118轉東鐵,就係討厭碌英皇道,有得飛係有客回流,mos個班試過988可能會分流咁980x/81p轉車客,同118轉東/馬鐵。
qunow 發表於 2020-2-10 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2020-2-6 18:51
可拆2線
1. 柴小>>東廊>>西環>>西隧, 目標總站25分鐘左右入隧道
2. 康怡>>健康村>>東廊>>西隧, 目標20分鐘 ...

682X在柴灣只會有大概3個分站
qunow 發表於 2020-2-10 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-1-24 21:25
其實我都有呢個諗法,但我係太古城出返電車路,模範村後先上東廊,再西隧走。柴灣本身唔夠客,正線都係太 ...

我覺得682X不經柴斜唔係因為想做柴灣特快,而只係架車由柴灣東開出嚟順便做多兩個站生意先去筲箕灣開始載客
qunow 發表於 2020-2-10 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-1-23 22:24
694個情況唔同,人地未改快前,鰂魚涌都係客倉。

但將軍澳通左地鐵,唔改快694既話,

682小西灣吉車係因為慢
而且你講到694好似好快咁樣?
至於話682改快嘅方法 我覺得每日朝早1000前的北行班次每30分鐘一班柴灣直出 然後每15-20分鐘一班的班次從筲箕灣起載就可以了吧?反正同時段南下的班次數目多於這個數。南行在1800-2000相同
roquelcm 發表於 2020-2-10 13:13 | 顯示全部樓層
682X柴灣方向焗住碌柴斜,要快都係得82X
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
AVW28 發表於 2020-2-10 14:06 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2020-2-10 08:50
睇你名都知你英皇道支持者,將心比己新東人討厭英皇道唔係第一日,已加社會環境多左人保巴多過鐵,大膽進 ...

我搭左咁多年682又點會唔知碌英皇道浪費時間?呢幾年搭得682既,都係想訓下覺,
我回程都放棄搭呢條線咁滯,
除非返半日或者4點放工呢d唔塞車既時間,
否則我真係唔會同你搭兩個鐘先返到馬鞍山。

但當柴灣連自己都支持唔到一條直出的新東線時(先唔講係咪全日,做到點既班次先),
咁又點說服巴士公司去開線呢?
巴士公司又有無信心做到82X或606X走法既新東線呢?
我估682X轉營做988都係一樣同682系做鰂魚涌尾站客多,
頂多有部分搭開680既北角馬鞍山客改搭。
銅鑼灣和灣仔既都係去金鐘多。

LL3850
qunow 發表於 2020-2-10 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-2-10 14:06
我搭左咁多年682又點會唔知碌英皇道浪費時間?呢幾年搭得682既,都係想訓下覺,
我回程都放棄搭呢條線咁 ...

1. 人地好似唔係回緊你
2. 所以咪有區議員提出,以疏導118轉東鐵的名目,開辦柴灣直達沙田新城市廣場的轉駁鐵路的路線。按照現時118客量計算,繁時就算開十分鐘一班都應該唔怕冇客,只係問題在於邊度搵咁多車嚟開