hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新界東巴士區域性重組 (涉及青沙及獅隧轉車站) ...
開啟左側

新界東巴士區域性重組 (涉及青沙及獅隧轉車站)

樓主| MA4745@85A 發表於 2020-1-22 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-1-22 08:37
希望幾時實施?

其實實施日期最好越快越好,因為新開路線都可以同鐵路有更加好嘅競爭,不過如果開曬成條屯馬線之後可以cut更多車,希望可以加密重組之後嘅巴士路線,令成個轉車網絡更加好
ate214 發表於 2020-1-22 15:48 | 顯示全部樓層
MA4745@85A 發表於 2020-1-22 15:39
80m取消咗可以放返啲位出嚟放新嘅86

得3部車既80M平時已經同81K/280X爭位爭得好緊要
然後放一條13部車既86?

位? 四次元空間乎?
 樓主| MA4745@85A 發表於 2020-1-22 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2020-1-22 12:13
86系當年同樣提議,被各板友插到傻...
87D/81C系,反正大把板友會出聲
只同意分流尖沙咀/旺角係其中一個方 ...

80M+87B嘅諗法都唔錯,我覺得可以喺屯馬線開通之後cut其他車做呢條線同埋沙田嶺出深長荔線
joesiu27 發表於 2020-1-22 16:05 | 顯示全部樓層

MA4745@85A 發表於 2020-1-22 15:52
80M+87B嘅諗法都唔錯,我覺得可以喺屯馬線開通之後cut其他車做呢條線同埋沙田嶺出深長荔線 ...

不論屯馬幾時通
沙田嶺冇車往返長荔即刻可以畀區議會ban
希望你提出取消72前諗清楚
(原本86B好好地,被改做286X後得番72呢條北行貴價線...)
 樓主| MA4745@85A 發表於 2020-1-22 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2020-1-22 15:48
得3部車既80M平時已經同81K/280X爭位爭得好緊要
然後放一條13部車既86?

其實唔一定全部車都要去到穗禾苑,可以踢部分車去山尾街總站起載或者做終點站,同埋86路程畀80m多好多,所以其實同一時間總站嘅車唔會多得去邊
 樓主| MA4745@85A 發表於 2020-1-22 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2020-1-22 16:05
不論屯馬幾時通
沙田嶺冇車往返長荔即刻可以畀區議會ban
希望你提出取消72前諗清楚

我明白部分地方可能需要轉車觀感上唔係幾好,一係81唔加車甚至抽一兩架車做長沙灣經大埔道往沙田,大約三四架車已經可以做到半個鐘一班,雖然都係冇72咁密,但係都叫有補償畀佢哋
joesiu27 發表於 2020-1-22 17:53 | 顯示全部樓層

MA4745@85A 發表於 2020-1-22 16:35
我明白部分地方可能需要轉車觀感上唔係幾好,一係81唔加車甚至抽一兩架車做長沙灣經大埔道往沙田,大約三 ...

殺得86B,抽81開沙田-長沙灣特車冇乜可能
係就做盡D,留72,兩邊方向到沙田前雙向分段
殺72A,74A做埋72A去工業村果段
繼續60分一班,2100後改去太和就算

樓主| MA4745@85A 發表於 2020-1-22 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2020-1-22 17:53
殺得86B,抽81開沙田-長沙灣特車冇乜可能
係就做盡D,留72,兩邊方向到沙田前雙向分段
殺72A,74A做埋72A ...

如果真係殺72a,其實大埔公路沿線又會反對,半個鐘一班變一個鐘一班應該都會有幾大阻力
HG6729 發表於 2020-1-22 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
MA4745@85A 發表於 2020-1-22 15:40
要特快先有得繼續同鐵路有競爭

洗乜咁快而家271西行多數75分鐘一程中港城/廣東道咪符合腳情
ate214 發表於 2020-1-22 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層

MA4745@85A 發表於 2020-1-22 15:43
新72x雖然係只係做到旺角擦邊,但係同一時間仲有272x真正做到旺角,相信兜九龍塘同兜深水埗時間唔會差得 ...

海麗燈陣加埋長沙灣道同九龍塘比?

加完價仲要慢咗
旺角大輸家