hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 舊清德望段可以放寬限制?
開啟左側

舊清德望段可以放寬限制?

Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-28 20:51 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-27 22:43
睇得出你嘅留言只係識得怪責政府規劃唔好安達臣,咁你諗過最完美嘅方案囉,香港人對公屋嘅需求你又唔係唔 ...

私家車政策唔係政府既責任?
如何誘導住郊區既減少使用私家車進入市區唔係政府既責任?
電子道路收費計劃唔係政府既責任?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HE7921 發表於 2020-1-28 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2020-1-28 13:41
舊清係無長度限制,係噸數問題

舊清個噸數限制好似只限貨車,唔同敬祖路
GA6072 發表於 2020-1-28 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-28 20:51
私家車政策唔係政府既責任?
如何誘導住郊區既減少使用私家車進入市區唔係政府既責任?
電子道路收費計劃唔 ...

郊區住既人講
巴士慢塞住條路已經唔在講

郊區比巴士入
引埋d三唔識七既人入郊區都算

入黎做生意
又要大牌下下都要12米
唔夠過就叫收地拆屋起路

本身巴士係郊區就係d不受歡迎既多餘物
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-29 15:04 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-1-28 22:26
郊區住既人講

277A/74E咁有冇人拉大隊反對?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kitarolo 發表於 2020-1-29 15:16 | 顯示全部樓層
郊區住既人講

我住屋邨可唔可以話私家車繁時塞幹道呀?

引人入郊區? 彩虹邨同鰂魚涌
某私人屋苑大把外來人慕名打卡。

拆屋起路唔去正式途徑抗議? 定係
唔想俾錢又想佔用地契以外嘅範圍?

私家車一樣唔受歡迎㗎,尤其市中心
違泊嗰啲,唔係唔俾用但門檻真係太低。

唔好講多,咁勉強嘅75K立即改為
大埔墟站至教大,教大以東嘅汀角路
私家車唔准出嚟,揸到駁到75K嘅地方
(例如工業邨)轉車好唔好。
GA6072 發表於 2020-1-29 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-29 15:16
我住屋邨可唔可以話私家車繁時塞幹道呀?

引人入郊區? 彩虹邨同鰂魚涌

拆屋起路唔去正式途徑抗議?
唔想俾錢又想佔用地契以外嘅範圍?

數佔用地契以外嘅範圍
巴士公司重精彩

一個華麗轉身曼克頓山已經唔數
放係街道d塑膠站長亭臨時廁所
巴士站亭,有無比過一蚊地租地稅
第二係
公家路係比所有車用
巴士只係借公家路做生意
巴士公司並唔係出錢起路同維修
根本無權去嘈之巴閉話禁其他車使用公家路

運吉收入來源就係首次登記稅牌費
私家車數量越多,運吉就越fat
亦有錢做路面維修同改善
而巴士下下都免稅,又係整爛路既源頭
呢個亦係政府想大cut巴士,趕d人上鐵路既其中一大原因
kitarolo 發表於 2020-1-29 16:16 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-1-29 16:09
放係街道d塑膠站長亭臨時廁所
巴士站亭,有無比過一蚊地租地稅

咁大間公司喺度
政府出律師信出唔到?

講嚟講去,私家車淨係
代理已經係一大利益團體
所以除燃油稅原則上唔會點
限制私家車,講公眾利益究竟
多個更亭定係違泊影響嚴重啲?
後者仲要放慢手腳又唔攪外判。

專利巴士公司得嗰幾間,
政府有心攪嘅會攪邊個先?
KW2523 發表於 2020-1-29 16:18 | 顯示全部樓層
郊區住既人講

係咁不受歡迎嘅,64K,76K就唔會有咁多人搭,大尾督開幾條特別線亦唔會冇區佬ban

如果唔鍾意陌生人去得你屋企附近嘅,不如搬去沙頭角喇
TankKingEH9697 發表於 2020-1-29 16:18 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-1-27 20:17
新清就多得安達臣規劃唔少, 舊清唔會好得幾多

舊清塞極有限 通常都係隊下隊下落山 路程又短
新清未到宿舍已經有車龍 :0)
坦克王EH 9697
GA6072 發表於 2020-1-29 16:25 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-1-29 16:16
咁大間公司喺度
政府出律師信出唔到?

坐係私家車上面d大孖沙交稅多d

定一間小小既巴士公司交稅多d
你估下政府一起手郁邊個