hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 297A 康城站 - 樂富
開啟左側

建議開辦 297A 康城站 - 樂富

JX9097 發表於 2020-1-31 00:23 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-30 11:28
呢個走線已經嘗試擴闊客源,如果咁都唔夠客,咁單做坑口直出觀塘,應該蝕到仆直了。

其實 298B 都唔 wor ...

298B點同依家比...
好簡單

當年102系班次開幾密?
當年102系收緊幾多錢?

都未計當年298B班次對98A班次...
98A總站密密開, 298B中途站
(當年仲未有ETA...)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2020-1-31 00:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-1-30 23:47
我始終形住拉到樂富咁遠形同浪費資源

另外,與其搵新資源爆條 297A 出來,何不直接 95M 98A 298E 重組, ...

我都覺拉去樂富太遠所以先話九巴真係開的話應該會以陰乾11C為潛台詞
 樓主| 3ASV174 發表於 2020-1-31 00:48 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-1-30 23:47
我始終形住拉到樂富咁遠形同浪費資源

另外,與其搵新資源爆條 297A 出來,何不直接 95M 98A 298E 重組, ...

樂富係擺車用o者,
停到龍翔道黃大仙兩邊大站,最近調頭同擺車都係樂富,其實都係行多兩步。

日出康城入伙正路都會有新增資源既,
我唔傾向搞 95M 98A 298E,因為 98A 呢條線點重組,終於都係要拉返一條線去坑口做流水客,而因為呢條線行車路線肯定不會比原本 98A 短,結果根本唔會慳到車。另一方面 95M 98A 298E 三條線,本身只有 95M 98A 翠林至觀塘係 Overlap(雖然客源明顯不同),
但重組完 Overlap 路段反而大幅增加,坑口去觀塘 95M 298E 會 Overlap,而 95M 98A Overlap 路段會延長到寶林,表面上 98A 里程減少但另外兩條線大幅延長肯定係用多一堆車。
如果你問我,在 98A 服務充夠既情況下,我係直情覺得 95M 可以變一個鐘一班 H 線服務聯合醫院,重組都費事。

如要討論,請先自貼差餉單一次
0q9w8e 發表於 2020-1-31 03:00 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-1-31 00:23
298B點同依家比...
好簡單

所以樓主條線其實唔會做得起
純粹係塞口
JX9097 發表於 2020-1-31 12:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-1-31 00:48
樂富係擺車用o者,
停到龍翔道黃大仙兩邊大站,最近調頭同擺車都係樂富,其實都係行多兩步。

其實唔太理解點解要擺樂富(嚴格嚟講, 290已經做大緊黃大仙轉車站
冇乜必要再開線做同樣嘅嘢)

若果一定要開九龍中<>將軍澳直線的話
相信唔會就咁開線咁簡單
平價流水線一定要受靶
kay 發表於 2020-1-31 15:46 | 顯示全部樓層
未見有人建議由樂富拉去荃灣西算係咁
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2020-2-1 00:12 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-31 00:48
樂富係擺車用o者,

其實我諗我既意思係,有無需要去到黃大仙咁遠

當然黃大仙可以轉 33 同 290 系,但 40 都去到大部份地方。如果大家覺得 296A 轉 40 都好過坐 290 系既話,觀塘轉 40 已經可以。又或者,彩虹都可以轉到龍翔道車,似乎真係無必要去到黃大仙樂富。係差 33 德士古道工業區轉唔到車過去。

而至於 95M 98A 298E 重組,無錯係要拉多條爬山線落坑口補流水,但爆一條 297A 出來,其實一樣會令到坑口出觀塘有兩條線,係無法避免的。但 95M 拉落坑口,班次不變只需加兩部車,或者直頭可以唔加車但非繁變 30 分一班。298E 拉出觀塘,睇落要加 2-3 部。再對比起 98A 縮短但因為班次遠較 95M 298E 為密,應該都減到 3-4 部車出來,其實條數唔會好大差別,但做到既野多唔少。

又或者咁講,如果真係天降資源做 297A,可能將資源擺落 95M 98A 298E 重組,做返靚少少班次,效果會好好多。

fb.com/scientisthk2usa/
qunow 發表於 2020-2-1 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-1-31 12:54
其實唔太理解點解要擺樂富(嚴格嚟講, 290已經做大緊黃大仙轉車站
冇乜必要再開線做同樣嘅嘢)

之前我寫過柴灣<>樂富亦為相同原理
qunow 發表於 2020-2-6 05:57 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-1-30 11:28
呢個走線已經嘗試擴闊客源,如果咁都唔夠客,咁單做坑口直出觀塘,應該蝕到仆直了。

其實 298B 都唔 wor ...

如果將隧直出觀繞,九龍灣落,經啟福道、啟祥道,再跟74A上龍翔道呢?
LAK2 發表於 2020-2-7 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層

都已經去到彩虹,與其同觀塘綫平行
不如直入大老山睇下解放邊條沙田東九線

例如放石門可放走89C, 放火炭可放走88X