hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) VA6619@80A 獅隧公路受襲
開啟左側

VA6619@80A 獅隧公路受襲

AH_HIN 發表於 2020-1-31 11:35 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-31 10:28
美國, 加拿大, 澳洲
全部都係行民主制度國家
香港呢?

岩啦! 遊行多 D. 政府任何條例都反. 所有基建一句話大白象又反. 自己睇下過去 10 年, G.D.P. 落後多個國家同地區幾多先! 香港人繼續以為自己高高在上! 出去個世界睇下啦!
PF2802 發表於 2020-1-31 11:38 | 顯示全部樓層
AH_HIN 發表於 2020-1-31 11:32
算啦! 你 E D 咪又係叫人衝, 自己縮個 D 囉!

九唔答八

你呢啲咪又係平時鬧人曱甴王但係又要去踢屈臣氏閘嗰啲囉!
TR5774
932gz6061 發表於 2020-1-31 11:39 | 顯示全部樓層
AH_HIN 發表於 2020-1-31 11:31
依家先睇到你呀! 傻仔! 唔好意思!

香港作為一個城市, 憑咩獨立? 連一滴水都靠緊內地, 一獨立, 咪攬炒囉! ...

睇下香港GDP勁過幾多國家先講啦,新加坡唔係靠馬拉供水?咪又係生勾勾冇民主就會暴動,似第三世界國家架啦,不滿聲音發泄唔到呀嘛
連小小政治學都唔識仲話人傻仔,真係叻!
PF2802 發表於 2020-1-31 11:40 | 顯示全部樓層

AH_HIN 發表於 2020-1-31 11:35
岩啦! 遊行多 D. 政府任何條例都反. 所有基建一句話大白象又反. 自己睇下過去 10 年, G.D.P. 落後多個國 ...

你係咪唔識字? 答唔到人問題就講啲唔關事嘅嘢混淆視聽

係咪舔親共都咁無恥?
TR5774
932gz6061 發表於 2020-1-31 11:49 | 顯示全部樓層
岩啦! 遊行多 D. 政府任何條例都反. 所有基建一句話大白象又反. 自己睇下過去 10 年, G.D.P. 落後多個國 ...

話人反,自己唔睇下個原因就話人盲反我先講高鐵,知你唔識上網連數字都講唔出,比埋link你
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/377625/%E9%AB%98%E9%90%B5%E4%B8%80%E5%91%A8%E5%B9%B4-%E5%AE%A2%E6%B5%81%E5%8F%AA%E9%81%94%E9%A0%90%E6%9C%9F%E5%85%AD%E6%88%90%E5%8D%8A-%E5%AD%B8%E8%80%85%E7%8B%A0%E6%89%B9-%E4%B8%8D%E8%AE%8A%E9%9D%A9%E7%84%A1%E5%BE%97%E7%BF%BB%E8%BA%AB
比埋節錄你,驚你唔識搵重點話太長
"但回首過去一年,高鐵客流日均只有約5.2萬人次,只及最新定立目標80,100人次的六成半,而且更只有16天客流達8萬人次。"
再講埋港珠澳
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/320608/%E6%B8%AF%E7%8F%A0%E6%BE%B3%E5%A4%A7%E6%A9%8B-%E8%BB%8A%E6%B5%81%E5%B0%91%E5%83%85%E9%A0%90%E7%AE%9726-%E4%B8%89%E7%A2%BC%E9%A0%AD%E4%BA%BA%E6%AC%A1%E9%BD%8A%E8%B7%8C-%E5%A4%B1%E5%85%A9%E6%88%90%E5%8D%8A%E5%AE%A2
"根據大橋管理局數字,去年11月至今年2月,日均車流僅約3700架次,若以最大差距計算,只及政府預算的26%。"
比埋大白象工程個定義你
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%99%BD%E8%B1%A1
"[size=15.008px]在現代的用法中,白象指那些消耗龐大資源卻無用或無價值的物體、計劃、商業風險或公共設施等。一些造價昂貴但沒有實際效用,或成本過高但回報少的工程項目都可能被形容為「白象工程」。"
[size=15.008px]免費教人social science我係冇問題,唔識最緊要問,唔好以為自己好醒,ok?
[size=15.008px]自取其辱。

Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-31 12:16 | 顯示全部樓層

香港GDP一直全世界排名20名不入
建議你睇多D Econ書再發表偉論

經濟發展亦唔係單靠起基建就得
除左中国不斷用基建頂住個GDP外
一般已發展國家係當經濟下行先會大力推行基建

咁近廿年香港經濟不斷食老本又係我地"年青人"既錯?港共政府自己都提出唔到實際政策畀人反囉
起完D野無政策配合都係無用
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HN745 發表於 2020-1-31 12:31 | 顯示全部樓層

AH_HIN 發表於 2020-1-31 08:34
香港一路沉淪咪有你 e d 人去支持用暴力抗爭. 咁有意義唔去林鄭門口坐? 破壞? 綁架? 日日騎劫市民生活,  ...

Seen。

沉默的少數人估幾多人? 我當你200都已經差唔多全港一半啦< 投票人數黎講呀 你唔好拉去係港魚目混珠
真係慘,我地泛暴派羸左,反暴力輸左 睇下區議會 即刻光復哂,係啲大白象建築停唔到
香港既民主制度足夠去到2047? 永續基本法,繼續港人治港高度自治然後唔會一國兩制?
都係啦,你可以報警架,告我係暴徒破壞囉 你告唔告得入呀?
你自己連發夢連署都冇,憑咩以自己個人價值觀就話人地冇出去,枉自己仲係到話好多學識喎車,原來你自己先係冇學識要我地講哂啲野出黎比你聽 又岩呀 成日要人睇書可能自己先係唔睇戈個

解決方案 拎送中黎講囉
日落條款,單次性移交,邊個為左中共枝笛唔聽市民意見姐?
咩初心呀漏洞, 最尾有冇出現先? 陳同佳到到依家都仲未送返去台灣 咁個初心去左邊?
如果係暴力,當年67工聯會帶頭煽動工人暴動係咪罪加一等,結果佢地依家做緊乜?
每個國家都有問題. 美國, 加拿大, 澳洲無問題咩? 當地人"抗爭"係用你所講嘅勇武?

一。講制度人地唔同,人地行民主制係自己投完自己食返,仲未計美國人可以合法買槍
二。當年美國有村仔比政府收,班村民個個陀槍守門口結果最尾唔洗收三。中國荿名唔起垃圾爐都係有人推翻警車放煙花。依家國內多地唔比人入境出境倒哂泥拎矛刀槍出黎看門口都唔算勇武? 你是在哈囉?
將問題無限放大, 得到咩益處?

一。要封關又唔封,限買又唔限,一個冇反對意見既地方只係奴隸城
二。依家有人將問題不斷放大,第一單十四天後冇就唔驚姐,依家越傳越多 Can you see the news? All come from wuhan

我就唔知邊個睇書少啦,睇書少冇人介意
但唔睇書又唔認仲不斷謊話連篇相信好多人介意

我係你就算數啦 回得多比你呃ipower 架咋 同你講哂氣啦 都冇重點又文不對題

AH_HIN 發表於 2020-1-31 12:40 | 顯示全部樓層
每個人都會相信自己想相信的東西! 每個人亦會覺得自己一套岩哂去否定對方.

算啦! 大家都活在不同時空, 亦會有唔同經歷. 你可以繼續去做你認為"合情合法"嘅事. 終有一日, 你會知咩叫做"公義".
deep3@italk 發表於 2020-1-31 12:42 | 顯示全部樓層
建議版主close topic 啦, 完全離晒題

如果italk 有得篩走指定會員言論就好, 費事眼冤
RH7685 發表於 2020-1-31 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層