hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) VA6619@80A 獅隧公路受襲
開啟左側

VA6619@80A 獅隧公路受襲

joeli16 發表於 2020-1-30 18:58 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-30 18:31
資源唔只係錢 口罩都係一種資源
而家有好多人返住工都走去買口罩都買唔到
唔係有冇錢嘅問題

你返過工未? 你試過手停口停未? 你試過窮到燶仲可能差人好多錢未?
病毒唔係淨係得你驚, 人人都驚死, 但係有好多原因逼住你返工,
你可能有咁多困難但係都係得自己頂住, 冇人冇物, 你唔返工就冇得食,  唔返工俾人炒左就實係等死, 返工可能會中招但係都算係一線生機, 你揀邊樣?
唔好話有阿爸阿媽睇住唔驚冇錢, 你唔好以為香港仲咁風光, 大把人係月光族大把人冇得食
AH_HIN 發表於 2020-1-30 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
溫室長大會知道咩係寒冬嗎? 唔緊要, 寒冬快到. 就讓溫室小花經歷下.
RH7685 發表於 2020-1-30 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-30 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-30 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-30 19:55 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-30 19:37
知唔知乜嘢叫做Home office?
我知有好多緊急工種唔可以咁樣做
例如醫護

又咁講
上樓講既野又無錯
大把工都冇得home office
有D老細都唔會畀你home office兼唔返一日即炒都有
日結工唔返亦無糧出
對佢地來講轉工亦唔係咁容易

其實唔使講太多
今次港共抗疫成績有目共睹
繼續唔肯醒既人就由佢啦

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
joeli16 發表於 2020-1-30 19:55 | 顯示全部樓層

例如醫護

有好多野冇得home office, 好似揸的士, 點home office?係, 你驚病, 可以唔出車, 不過個日既租車錢就直接係咁先, 俾你唔揸幾日, 租車錢入哂肉, 可能一家大細等你開飯, 點搞阿? 咪又係要出黎做, 仲要賺返前面冇開工個幾日D錢
仲有好多, 唔一定係醫護, 好似供電供煤氣D operator咁, 成個system只可以係公司睇, 係咪驚病所以唔返工唔供電供煤氣先? 你估一定要緊急工種先要返工? 10號風球一樣要返

好多情況殺到埋身, 情況比你驚病更加緊急, 你一定要出黎做, 一睇你D comment就知未試過唔知搵錢艱難
joeli16 發表於 2020-1-30 20:03 | 顯示全部樓層
例如醫護

不如你答下我, 冇錢點解唔會死, 唔好話買口罩, 冇錢飯都冇得食, 我好有興趣睇下係乜邏輯
YY487 發表於 2020-1-30 20:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
joeli16 發表於 2020-1-30 20:06 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-30 19:55
又咁講
上樓講既野又無錯
大把工都冇得home office

咁你既立場係? 個政府係廢, 但係唔關要返工班人事