hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴有路線暫停服務
開啟左側

[臨時改動] 九巴有路線暫停服務

EX-TL 發表於 2020-2-1 17:39 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-2-1 01:50
係都停醫院線先,隔離營一帶少上落,真係怕傳播大不了飛站

上面再上面板友話郊區多左人應加班, 而上面就用武漢落香港多人做比喻.

畀人home office/放假原意係在家休息, 少啲出街, 減少感染甚或人傳人風險, 因為你唔會知道身邊嗰位有冇病.

點知啲人唔戴口罩走晒去郊外呼吸新鮮空氣, 萬一有人唔知自己係帶菌者去左郊遊, 其他人去到郊外染到病, 又冇離開過香港, 人傳人個案就係咁嚟, 唔止講緊經唔經隔離營, 況且隔離營住嘅只係潛在/有機會成為患者.

今次病毒好多人都驚死, 應該留家先係, 但我亦知道唔少經歷過沙士嘅香港人都唔係太驚, 照樣出街, 冇口罩或口罩過期都唔會強求, 但加開郊區線班次, 令多啲人去到郊區, 只會增加感染風險.
castanopsis 發表於 2020-2-3 21:58 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-2-1 17:39
上面再上面板友話郊區多左人應加班, 而上面就用武漢落香港多人做比喻.

畀人home office/放假原意係在家 ...

以郊區個人流密度
基本上感染既機會極低
山線plan得好,甚至可以全程一個人都遇唔到

反而市區人口密度極高
就算留屋企,都難保唔會重演沙士淘大花園發生既嘢

當年沙士社區爆發,個個去郊遊,唔係無原因

GA6072 發表於 2020-2-3 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-3 21:58
以郊區個人流密度
基本上感染既機會極低
山線plan得好,甚至可以全程一個人都遇唔到

就當郊區可以全程唔係人山人海
閣下既論調都係要全程用腳行至得
但弊左你係叫搭巴士

110人焗埋係10.6m×2.5m×4.3m既空間
咁都叫感染機會低
你睇下有無94/96R/289R d carlo夠膽除口罩開窗陪110人
感受下感染機會極低既山線

castanopsis 發表於 2020-2-4 14:45 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-2-3 23:48
就當郊區可以全程唔係人山人海
閣下既論調都係要全程用腳行至得
但弊左你係叫搭巴士

你想減少郊遊客搭巴士感染機會,就更加唔應該停開96R
家陣逼曬班客搭94,搞到連平日下午入黃石都坐滿
本來無事都變有事

講真
留屋企乜運動都唔做,幾日或者仲得
但今次抗疫分分鐘以月計,叫人暫停所有活動係不設實際
我亦幾肯定若果香港人幾個月唔做運動,身體機能以致抗疫能力都會大受影響
而行山已經係最安全既運動模式

樓主| RH7685 發表於 2020-2-4 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2020-2-4 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-4 14:45
你想減少郊遊客搭巴士感染機會,就更加唔應該停開96R
家陣逼曬班客搭94,搞到連平日下午入黃石都坐滿
本 ...

今日14億人都想入黃石
係咪要開條跑1分鐘既跑狗線
2+2無企位,感染機會重少過搭94
係深圳灣直入黃石
比14億人分享下遠離肺炎既感覺
castanopsis 發表於 2020-2-4 17:38 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-2-4 15:03
你識去郊遊嘅時候大陸人都識
西貢一早已經有大陸嘅旅遊網站推介
而家唔係全面封關

唔好搬龍門
我係支持盡快全面封關,以及醫護界既罷工決定
問題係cut郊區線只會將市民既活動範圍局限於市區
同抗疫原則背道而馳

留係屋企最安全大家都知
但我唔相信香港人可以幾個月一次街都唔出
而選擇出街既人,我會寧願佢地分散係郊區,多過集中市區行街食飯
GA6072 發表於 2020-2-5 14:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-4 17:38
唔好搬龍門
我係支持盡快全面封關,以及醫護界既罷工決定
問題係cut郊區線只會將市民既活動範圍局限於市 ...

交通黎講

自私車遠比巴士安全
AtrHenu 發表於 2020-2-5 17:20 | 顯示全部樓層
據了解,因為郵輪碼頭已關閉紅巴5R會暫停服務一段時間直至另行通知.
btw,今次封埋啟德碼頭係咪會停埋落九龍灣個條綠Van和城巴22號線呢!!
 樓主| RH7685 發表於 2020-2-6 06:16 來自手機 | 顯示全部樓層