hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020-21年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020-21年度北區巴士路線計劃

0q9w8e 發表於 2020-2-5 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-2-5 02:22
係視乎客量需求先決定做唔做,而270C客量相當低,所以九巴應該都唔會落實了 ...

所以應該入皇后山改善客量
C.K.F. 發表於 2020-2-5 16:40 | 顯示全部樓層
270D轉全日兼改兜上水後才出深水埗的方案有冇消息呢?
jocosben 發表於 2020-2-5 16:47 | 顯示全部樓層
C.K.F. 發表於 2020-2-5 16:40
270D轉全日兼改兜上水後才出深水埗的方案有冇消息呢?

以我聽開區議會錄音, 運吉同巴士公司唔反對270D撤出清河, 但區議會無討論過要改兜上水站(呢個係版友提議)
C.K.F. 發表於 2020-2-5 17:28 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-2-5 16:47
以我聽開區議會錄音, 運吉同巴士公司唔反對270D撤出清河, 但區議會無討論過要改兜上水站(呢個係版友提議) ...

Thanks
咁270B加班一事又有冇消息呢?
ATSE40 發表於 2020-2-5 20:26 | 顯示全部樓層
講咗咁耐都未有全文
份嘢皇后山佔咗一半

link
腦補當真,真要補腦
ryandroid 發表於 2020-2-6 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-5 10:19
我一開始都覺得應該分開兩條線做,一條皇后山至粉嶺站,一條皇后山至上水經聯和墟皇府山,好處係聯和墟有 ...

78X 預埋78A 都係加多5部車
拉去上水都唔使10部車啊?
6分鐘1 班會唔會太密
皇后山唔會1年就全面入伙㗎喎
開頭疏啲好正常
但要有合理嘅接駁巴士綫服務

273A 13部車 車程60 分鐘來回
273D 4部車 車程 30 分鐘 來回
273A 抽1部車俾273D 就已經跑咗2轉
273A同273D 嘅百和路服務一小時最密係12+5合共17 班車
如果改為10+7 嘅話
273A 1小時平均6分鐘一班就可以抽2 部車
1部車俾273D 走2轉就1小時平均8.6分鐘 1班
另1部仲慳咗出嚟

273A 拉去皇后山來回只係多20分鐘(唔兜聯和墟)
其實都係要多4架車

273D拉去天平翠麗來回都係多15分鐘
其實都係用多2部車

273E 皇后山>聯和墟>順欣>上水>清河>太平
來回總里數約16km
來回車程時間50 分鐘
15分鐘1 班計嘅話
都係用4架車就可以了

3條綫夾埋多10部
70K車隊8架+78A 新增5架 合共13架
理應可以同時應付有餘外
仲有3架可以用嚟塞車時救班次
10598C 發表於 2020-2-6 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-2-6 01:15
78X 預埋78A 都係加多5部車
拉去上水都唔使10部車啊?
6分鐘1 班會唔會太密

咁我當然考慮緊最終入曬夥之後,條接駁線要開幾密,6分鐘一班唔會過份,安達安泰條213M仲密過呢個班次

如果係78A沿78K繁忙時間走線拉去上水,全程行車時間會係50-55分鐘,開6分鐘一班要10部車差唔多

至於拆70K,太多流水要諗
273E唔到翠麗,即係祥華/聯和墟去翠麗交曬比79K做?
而皇后山去上水同去北區醫院,有冇需要用同一條線、相同班次去做?特別係皇后山去北區醫院之間仲要跨多條火車橋先去到,唔同粉嶺南條273A

如果要延長273A,條線咁長又要諗會唔會脫班,又要諗粉嶺南走線點行

我覺得最簡單最實際,容易過區議會,又要諗巴士公司資源問題,係開一條密車278上水經粉嶺站去皇后山
ryandroid 發表於 2020-2-8 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-6 14:29
咁我當然考慮緊最終入曬夥之後,條接駁線要開幾密,6分鐘一班唔會過份,安達安泰條213M仲密過呢個班次

如 ...

下下都咁保守去重組
咪就係搞到北區巴士路綫冇進步囉

咁皇后山多客嘅話
巴士公司自然會加資源
問題係運吉同你一樣
皇后山入哂伙
可能先坐得滿啲龍山綫
前後至少4,5年先完全入伙
你叫巴士公司為咗插旗去燒油咩
頭嗰年都未搞掂就諗最遠
會唔會太跳躍?

70K 依家都係路綫都差唔多20km
拉273A 過去都係來回多2km 左右
你講拉273A 嘅問題
70K 成日都預到
但拉273A 過去皇后山就可以同彩園做雙總站
比起依家循環綫嘅安排更佳
我拉273A 做彩園經華明去皇后山都係為咗你話祥華有車去北區醫院
但坦白講俾我過橋搭273A 都快過70K 兜嚟兜去

而273A 做彩園經華明去皇后山個重點
係同時將聯和墟、皇后山嘅客同時帶去華明個所謂轉車站
巴士公司會想送長途客俾鐵定自己食埋呢?
流水綫重點應該係去區内重要地點為主

拉長273D 都係為咗俾上水北唔使再兜聯和墟、粉嶺市直接去華明圈轉車
而273E 先係皇后山去北區醫院嘅主力
如果你話要顧返翠麗客去聯和墟
273E 都可以兜埋翠麗
反正70K 都兜緊翠麗來往聯和墟及北區醫院

但如果北區醫院要一程過去哂北區主要地區
咁皇后山、聯和墟、上水北、上水市夾埋一條273E去北區醫院
百和路一條273A去北區醫院
咁祥華去北區醫院嘅需求就以273A 去滿足也符合地理分佈
想快就行去百和路搭273A
唔想行就樓下直接坐273A 也很合理
同時273A 順便做埋皇后山/聯和墟去華明客就會更有效運用資源

至於翠麗去祥華嘅需求
273D翠麗>天平總站>龍豐花園>上水火車站>華明圈入面
其實會經粉嶺火車站嘅百和路巴士站
祥華去翠麗亦可搭79K 及B7
基本上翠麗居民冇蝕之餘仲有273D快車去華明圈
亦可以好靈活運用轉乘網絡去任何地方
例如翠麗居民搭273D/277E喺天平商場轉261去祥華亦可

北區人口分佈太散
根本難以滿足所有需求
但流水綫需求有分優次
華明圈及北區醫院嘅需求並不比上水火車站及粉嶺火車站低
尤其係流水綫係做全日
皇后山短途去上火粉火嘅駁車做兩繁便可
非繁流水綫主力去北區醫院及華明圈才是北區流水綫嘅重點考慮
尤其係北區往吐露港嘅跨區綫資源
仍然向華明圈傾斜嘅時候
ky927 發表於 2020-2-8 01:18 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2020-2-4 16:31
今次九巴唔用270系拆線或者改270B走線?

因為270拆爆左XDD
10598C 發表於 2020-2-8 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-2-8 01:07
下下都咁保守去重組
咪就係搞到北區巴士路綫冇進步囉

我冇話要即刻開足個位數班次燒油,咁我係呢到討論,使唔使分四五個階段同你傾幾時要開幾密,幾時要加班?咁我梗係直接講最終對皇后山交通規劃嘅建議架啦

我琴日係F板 “皇后山邨及山麗苑對外交通構想” #9 對於區內線出咗一個新嘅建議,可以去望望有何評價
大致上係分拆70K減1車+278K抽1車,比車分拆皇后山-粉嶺同皇后山-上水巴士線,皇后山至華明我會交比501K做

你可能覺得過橋可以取代直車,但區佬市民未必係咁諗,尤其區內醫院線

我又好好奇273A拉到皇后山後,你273A打算點樣打摺兜華明圈
而你話延長273A係為咗滿足我祥華有直車去北區醫院,仲話係送人去華明轉車站
我又想知皇后山邨出市區,有幾多條線唔可以粉嶺站過橋轉車,而一定要用華明轉車站?最多得73 73A兩條咁大把,277X又可以係祥華轉車

同樣,我好懷疑翠麗天平有幾需要特登去華明轉車站,而上水一帶無辦法滿足佢地搭車嘅需求,講緊翠麗行出去上火只係10分鐘內嘅事,而且唔難行
而如果273D延長去到翠麗,仲要兜天平,作為區內線吸引力係會低咗,如果唔係270就唔會兜兩次上水站

而我始終無法認同去上水嘅路線,同去北區醫院嘅班次相同,甚至根本唔應該擺埋一條線做,特別係火車軌以北嘅路線

觀乎近年新入伙大型公屋:安達安泰、啟晴德朗、水泉澳(仲有計劃入伙嘅駿洋邨、屯門54區)
最前者得全日213M去最近嘅黨鐵站,有小巴去附近旺區牛頭角,勉強計埋214/613流水去油塘;啟晴德朗得全日5M去九龍灣站/牛頭角淘大,同一條28B去觀塘;水泉澳得288全日去沙田圍站同沙田市中心
駿洋邨一開始只係計劃開條285去火炭站,後尾先改去沙田市中心;屯門54區一開始都只係計劃一條線去兆康站,後尾好似都會開辦屯門市中心巴士(唔肯定)

老實講,唔係借機會重組70K,皇后山好有可能只會有一條線經粉嶺站去上水