hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度沙田區巴士路線計劃 (全文) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度沙田區巴士路線計劃 (全文)

tkf_2005 發表於 2020-2-5 22:03 | 顯示全部樓層

A41拉埋入碩門-第一城-大涌橋-沙市-機場 *回程落新城市再屈番出文化博物館果邊,倒不如一早大圍出係沙田正街入沙市

A42直接黃泥頭開-水泉澳-沙角-顯徑-機場
A46 淨係包四美就完啦...

巴士的膠 發表於 2020-2-5 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-5 15:35
沙田A線重組最慘會係沙角同黃泥頭...

本身沙角係愉城苑外面有頻密嘅A41,重組後單向冇咗條A41,機場方向得 ...

反而睇到將馬個走線,會唔會逆走行西貢車程更穩定?繁忙時間無論大老山定將隧都塞死,反而西貢平日交通就比較暢順。

反正南北分家之後,無論將北定將南入坑口道都順路,坑口人又可以恨到尾站車。
Snowbb 發表於 2020-2-5 23:08 | 顯示全部樓層
82B 終於肯改番做早繁。。。非繁真係見過一個客都冇

286C 最後都係要搞全日
既然馬鞍山有埋第二條全日西九線,會唔會考慮延長去泥涌?
GU9338 發表於 2020-2-5 23:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-5 21:37
反而我follow到劃線既思路
沙中都係等A41唔會上車飛得
唔計上繁應該經八幹走會最快入到大圍

源禾路同沙中已經係鄰居
除非好似 40X 咁有 3 4 條城隧線做沙中就話唔使做者
如果唔係諗唔到 A46 唔做沙中 (當然唔使做埋大圍) 而要 A41 繼續做嘅理由

A42 上年開大口收到 $27.7 嘅時候我又唔認為佢唔夠里數
反而可能怕俾人質疑同 A41 點解會差咁遠

純粹亂諗:
A42 跟返上一年 RPP 擺水泉澳 + 秦石 + 顯徑
A41 拉上黃泥頭 + 飛沙中改入美田 (?)
A46 火炭 + 源禾路 + 沙中

不過 A46 個服務水平就唔可以差過 A41 太多
請用文明來說服我。
av335 發表於 2020-2-6 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-2-5 18:06
40E但兜油站走,睇嚟九巴都唔多睇好繞道特快。至於A41P我寧願龍運快快手手拆馬鞍山走線,多過佢改經青沙
...

如果拆線後海皮+富安+石門+第一城可以維持到全日30分鐘一班,拆線阻力應該不大,但龍運唔加車的話,拆線都幾難唔大幅減班
hy3yg 發表於 2020-2-6 00:34 | 顯示全部樓層
完全唔明沙田機場線唔可以學葵涌a30同a32交換服務地點,首先a46地埋位置及路線肯定火炭源禾路沙市最順路,同埋a46未來做應該做埋桂地街山尾街,好過兜四美顯徑。
a41同a42應該集中做河東,一條碩門做總站,一條黃泥頭做總站,將四美同顯徑分開兜直上好過現在新a41咁樣行。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-6 01:14 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-2-5 23:58
源禾路同沙中已經係鄰居
除非好似 40X 咁有 3 4 條城隧線做沙中就話唔使做者
如果唔係諗唔到 A46 唔做沙 ...

A41唔入沙中就變疏班次
而家A41沿線應該唔會肯

Google Map過如果而家A42走線+水泉澳做總站又真係唔夠40k

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
61233 發表於 2020-2-6 01:25 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-2-6 01:28 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2020-2-6 00:14
如果拆線後海皮+富安+石門+第一城可以維持到全日30分鐘一班,拆線阻力應該不大,但龍運唔加車的話,拆線 ...

現實啲講句,以現有A41P走線好難再承受更疏嘅班次,就算真係拆線,大家都一樣唔會接受班次疏成倍嘅事實。
況且依家A41P講緊平均30分1班都比人嫌太疏,拆完線仲要唔加車,龍運真係未死過。

回歸拆線呢點,要點拆先可以平衡到兩邊客量?跟據呢排九巴逐步拆走烏溪沙嘅取態:
市中心、恆康街搭海皮?
泥涌(十四鄉)、烏溪沙搭錦英?

後者就9成機會咁行,睇九巴呢排取態應該會用馬鞍山路去塞住烏溪沙把口。至於山腳最難搞嘅地方係雅典居,要唔忽視佢嘅話,總站最近只可以擺利安/烏溪沙。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
10598C 發表於 2020-2-6 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-2-5 22:52
反而睇到將馬個走線,會唔會逆走行西貢車程更穩定?繁忙時間無論大老山定將隧都塞死,反而西貢平日交通就 ...

除非想target埋假日郊遊客,否則都係行返公路比較好,一來做返兩個轉車站,二來觀感好過行西貢,西貢有陣時雙線雙程行車唔塞都未必快