hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020-2021 年度元朗區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020-2021 年度元朗區巴士路綫計劃

fleetline 發表於 2020-2-9 15:11 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-2-9 14:04
咁狗巴自己做得衰,推晒落去搭鐵梗係「唔夠客」。
南邊唔想等咁耐車;北邊嫌兜。
不過無論係天南天北都想 ...

如果旺角特快線跟276A走,
我怕同269B一樣,
頭站客嫌慢唔坐,
尾站客走左去坐西鐵唔坐.

儲錢
David_hk 發表於 2020-2-9 15:45 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-2-9 15:11
如果旺角特快線跟276A走,
我怕同269B一樣,
頭站客嫌慢唔坐,

天北客搭265M去到大欖通常平均都要等10分鐘先再上268X。所以「269X」喺天水圍就算用多10分鐘,咁呢10分鐘其實都係抵銷返。
另外「269X」喺非繁同假日嘅班次我唔認為會差得過265M。
不過換嚟嘅就係一程過同保證有位坐,所以先話「袋住先」。

我諗天南班人會撐旺角特快嘅,一程過點都好過喺美孚再行路,而且彌敦道啲站位都就腳。

不過到時條269B真係要執執,
當西南+西北要效法元朗咁放棄尖沙嘴,做68X/268X嗰套,咁濕地公園+東邊就要做60X/260X嗰套做補位。
到時條69X就改跟68X入柏景灣,
「269X」同268X一齊入佐敦西九龍站,
265B跟60X入佐敦西九龍站,
269B配合返265B用佐敦做分界。
不過唔太知條269B應該要點改.......
fleetline 發表於 2020-2-9 16:02 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-2-9 15:45
天北客搭265M去到大欖通常平均都要等10分鐘先再上268X。所以「269X」喺天水圍就算用多10分鐘,咁呢10分鐘 ...

269B天圍走線跟264R走, 應該係一個唔錯方法,
甚至69X, 265B不變, 我都認為269B應該要跟264R走線.

儲錢
stevensiu 發表於 2020-2-10 23:21 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-2-9 14:04
咁狗巴自己做得衰,推晒落去搭鐵梗係「唔夠客」。
南邊唔想等咁耐車;北邊嫌兜。
不過無論係天南天北都想 ...

天水圍出長荔深快既話應該天慈起步,去埋天耀就行天影路係天華落,跟276A行去到濕地公園再上大欖
69x69m 發表於 2020-2-10 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
公平少少啦,268p宜家去程3班,回程2班,269S去程兩班,回程得1班,269S去程本身邊止咁少人坐,好多人番商貿區一系番0830或者0900,最慘頭車天中開0715,到九灣已經過左0830,反而268P頭車就岩岩好
b123as 發表於 2020-2-12 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
天瑞肯放走69X先算。重組最大阻力係總站俾唔俾搬,如果最初係搬69X而唔係69M,就冇咁大問題⋯⋯要搬走69X除非有補償俾番天瑞,唔係個邊實唔放過九巴。
David_hk 發表於 2020-2-12 23:29 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2020-2-12 15:12
天瑞肯放走69X先算。重組最大阻力係總站俾唔俾搬,如果最初係搬69X而唔係69M,就冇咁大問題⋯⋯要搬走69X除 ...

有幾種玩法可以令天瑞總站繼續留返條線,唔知大家覺得可行性係點?

第一種就係265B改又天瑞總站出,之後直接北上天榮路,然後跟返265B原線。經天晴,嘉北同天慈,再出天水圍就得。
69X就拉上天恆跟276A出天水圍。
好處:
天瑞/翠湖變咗可以兩飛來往長荔深。
耀盛賞湖樂湖預料會受惠於加密班次。(非繁10-15)
谷密班次,為69X分拆旺角特快而鋪路。
天北得到更好站位(長沙灣道+彌敦道)

壞處:
265B非繁20走唔甩,對天晴/嘉北/天慈有影響

第二種就係去咗天華路兜兜先再南下:
天瑞開,北上天榮路翠湖居,之後去天華路頌棋閣分站,之後跟返269B/C南下出天水圍。
出圍城嗰陣,唔介意兜就喺總站上,介意就行出去。

265B天恩開,北上恆澤及濕地公園,之後跟276B出天水圍。

好處:
耀盛賞湖樂湖預料會受惠於加密班次。(非繁15)
濕地公園有直車出長荔深
天北可以避免經翠湖居,更快離開到天水圍。
265B可以用12800

第三種:
265B改市中心開,經翠湖居,天華/頌,天恩,之後跟276B出圍城。
好處:
69X原封不動
265B可以用12800
壞處:
翠湖,頌華大兜路

第四種:
攞269B同69X交換

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
0q9w8e 發表於 2020-2-18 02:29 來自手機 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2020-2-5 22:43
69c加到17班
倒不如再重組

例如改幾班69S經商貿區?
69C個人覺得值得全日
南韓金仔 發表於 2020-2-18 08:57 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-2-19 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

話時話960P果班不如經田廈路?