hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員要求盡快落實40P全日及開辦東北葵至新界東巴 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員要求盡快落實40P全日及開辦東北葵至新界東巴士

ricky 發表於 2020-2-6 20:34 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-2-6 14:39
40P一個客等於36M兩個客
但40P一轉車等於36M四轉車
實際上全日咗唔會咁好賺,半全日或延長服務時間尚算可 ...

我覺得40P全日的阻力唔係九巴,而係運輸署本身
前荃葵青區居民
leungky0528 發表於 2020-2-6 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-2-6 20:34
我覺得40P全日的阻力唔係九巴,而係運輸署本身

直頭係運吉唔俾九巴挾民意
無償將啲石圍角車拉去其他地方
jocosben 發表於 2020-2-6 21:25 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-2-6 21:03

但又甘講, 一條線全唔全日最大concern始終係資源姐, 如果巴士公司都覺得無問題, 運吉何必要出黎做醜人? 運吉係議會上比人插比人鬧為咩?
ricky 發表於 2020-2-6 21:47 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2020-2-6 21:03

運輸署自己叫開條33,頂住晒
前荃葵青區居民
peterkwan 發表於 2020-2-6 21:53 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-2-6 21:25
但又甘講, 一條線全唔全日最大concern始終係資源姐, 如果巴士公司都覺得無問題, 運吉何必要出黎做醜人?  ...

如果巴士公司同區議員覺得無問題就得, 好多爭取好多年既好建議 (e.g. 40P 全日, 934系 / 960 / 961 拉去銅鑼灣) 就可以落實. 40P 全日好明顯係運輸署從中作梗, 上年又話要開油荃, 石圍角唔可以有多一條全日線而 ban 咗, 今年油荃開咗又只係加班而唔全日, 真係失望.
jocosben 發表於 2020-2-6 22:35 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2020-2-6 21:53
如果巴士公司同區議員覺得無問題就得, 好多爭取好多年既好建議 (e.g. 40P 全日, 934系 / 960 / 961 拉去 ...

甘你不如講埋運吉反對既原因啦
EX-TL 發表於 2020-2-6 22:55 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-2-6 20:26
綠置居落成增設好少人口啫,好多都係單幢樓

你理得佢多唔多人口, 由景泰苑開始明顯睇到, 就算本身已經好多路線, 都可以趁機加班, 明明麗翠苑有2A 32, 仲要2南行改路, 建議37改路, 九巴咁憎做市區路線, 都肯開平價特快202.

青富苑賣緊, 該處剩低觀塘未有線, 即刻建議X42C全日, 仲要放長雙眼睇下經長青路線幾時加班.
YY487 發表於 2020-2-6 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-2-7 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-2-6 21:25
但又甘講, 一條線全唔全日最大concern始終係資源姐, 如果巴士公司都覺得無問題, 運吉何必要出黎做醜人?  ...

講到尾佢地就係睇唔過眼九巴滲啲滲啲咁拉好多車落去客倉

40P同936個情況,我大膽估運吉開出嘅條件係抽43X
隨時係九巴肯淨落去石圍角山腳兜個圈,都係要抽車
所以先兩三年都傾唔掂
3ASV174 發表於 2020-2-7 01:26 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2020-2-7 01:10
講到尾佢地就係睇唔過眼九巴滲啲滲啲咁拉好多車落去客倉

40P同936個情況,我大膽估運吉開出嘅條件係抽43 ...

運署唔係咁運作,
如果紅巴自己想 40P 936 拉落去而運署只係要佢減 43X,我保證 43X 班客會即時被逼爬上車頂上城隧。

運署基本上只會俾同唔俾,就算你係減車,都唔係你話減就減。
如要討論,請先自貼差餉單一次