hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃

fleetline 發表於 2020-2-11 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-2-10 23:56
要完全唔塞車兼順燈先得

我都係睇大數據再分析,條數唔係自己估,不過搭開296D十分鐘可以總站出到九展就係事實.

​搵新客係好,不過都要睇你有幾多資源,
​如95D,成條95D都要搵車做。
​98P全日,起碼要搵6架車。
​98D分拆,除非大家唔介意繁時15分鐘,非繁20分鐘一班,否則都係要搵車。

​我唔明點解山上有甚麼特權唔轉車,
​當你想要既野轉車站有既時侯,山上又有甚麼資格要開新線?
​你又提過98C, 290已直達美孚荃灣所以唔駛開隧道美孚及荃灣線,
​不過你有冇考慮過這兩線對山下觀感及實際使用都係極差?
​當你覺得296D改山上開要20分鐘先到觀繞你都覺得不能接受時候,98C, 290總站開20分鐘,仲未出到將軍澳呢。
​如果將98A, 98C, 290改山上開,經將隧出九龍,我非常贊成,不過我怕山上班人會殺左我。
​所以有資源我都會建議先開美孚線,荃灣線可透過縮短290, 290X搵車做,大角咀就再有資源先算啦。

​屯轉本身都係得一條線出尖沙咀,冇減過。
​大欖條268B比人縮班原因係西鐵,唔係轉車站,而268B本身都係有左轉車站後幾年先出現。
​又唔見你講下獅子山隧道轉車站,果度5條全日線去尖沙咀

​你都識講新巴唔會放棄,咁點解九巴會放棄咁得意?

li1872903 發表於 2020-2-11 08:47 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-2-11 08:34
我都係睇大數據再分析,條數唔係自己估,不過搭開296D十分鐘可以總站出到九展就係事實.

​搵新客係好 ...

應該開多條98U經轉車站塞住翠林康盛把口
fleetline 發表於 2020-2-11 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-2-11 08:47

有時都幾得意,坑口果邊就好想開條咁既線,山上果邊就送都唔要,可想而知將軍澳資源分配幾唔平均。
S3BL100 發表於 2020-2-11 14:15 | 顯示全部樓層

​搵新客係好 ...
​搵新客係好,不過都要睇你有幾多資源,
​如95D,成條95D都要搵車做。
​98P全日,起碼要搵6架車。
​98D分拆,除非大家唔介意繁時15分鐘,非繁20分鐘一班,否則都係要搵車。

大大條 93K 都無資源?我一直支持用 93K 資源換取其他更有用既野

當然,因為 93K 有搶錢功能而且九龍一邊會有意見,兼且做緊 7000 客,短期內要成條玩完應該唔可能。但屯馬線二期無可能對客量無影響。至低限度,減到基本 30 分一班兼修改逆向頭尾車時間,已經減到 5 部車出來

如果係 95D,配合 213X 改快,可以減一部車,95 自己都要提供少少資源;
如果係 98P,因為係 98D 分支兼且客源有重覆,98D 執時間變相減幾部都唔難

方法有好多,但我唔同意一方面要山上硬食廢線唔畀佢地重組既同時,另一方面又話無資源

我唔明點解山上有甚麼特權唔轉車,
​當你想要既野轉車站有既時侯,山上又有甚麼資格要開新線?
​你又提過98C, 290已直達美孚荃灣所以唔駛開隧道美孚及荃灣線,
​不過你有冇考慮過這兩線對山下觀感及實際使用都係極差?

點可以咁比?分別在於道路網!

迫山上人用將隧轉車站,延長佢地車程;但寶林以外既山下,如果做到直出,係會比起兜多一兩個小區再入隧道節省行車時間

淨係呢點都已經好大分別喇

98C 仲可以話因為康城無全日西九車,有需要做野;但荃葵線情況好唔同

尚德同康城都已經/將會有尾站隧道車出觀塘,坑口直接拆 98A 都可以做到廿分班而唔影響其餘路段原有班次,反而小巴同唔同意先係更大問題。但堅持要行隧道既話,觀塘大把荃葵車可以轉,時間唔會差過隧道口轉車,咁點解一定要堅持要有條行隧道既荃葵線?有咩實質作用同意義?

轉車站本來就唔應該重覆一D而家其他路線或者轉乘組合都可以做到既功能

btw 獅隧而家無轉車站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2020-2-11 14:53 | 顯示全部樓層

​搵新客係好 ...

你的邏輯:山上無唔轉車既特權,
只有山下有直車還要直出特快的特權。

經寶琳路觀感差不能接受,但你自己就不斷要求所有線改落山先反方向行幾公里再入隧道。
呢個論點,本身煩到嘔。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2020-2-11 14:55 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2020-2-10 16:10
其實290 290A 290X可以行隧道,山上班人根本不配有佢哋,得咁少人就要成個將軍澳同你一齊兜,無恥 ...

我亦係其他post 話山下人下下要行隧道, 自的, 離地,

佢地連拆線佢地都唔滿意, 係要成條線都同佢地一齊兜

dennis28a 發表於 2020-2-11 15:14 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-2-11 08:47

其實 98A、98C 東行落山加番曉光街個站,整個巴士坑出黎,再將 98A、98C 加入 BBI 計劃就得。

不過咁,康翠就算有九巴路線去轉車站,真係吸引嗎?
惡意回復是不道德的行為。
JX9097 發表於 2020-2-11 16:14 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-2-11 15:14
其實 98A、98C 東行落山加番曉光街個站,整個巴士坑出黎,再將 98A、98C 加入 BBI 計劃就得。

不過咁,康 ...

運吉建議緊"重置"曉光街分站
li1872903 發表於 2020-2-11 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-11 16:14
運吉建議緊"重置"曉光街分站

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1136597-1-1.html
好似比以前曉光街分站再上少少
fleetline 發表於 2020-2-11 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-2-11 14:53
你的邏輯:山上無唔轉車既特權,
只有山下有直車還要直出特快的特權。

山上冇唔轉車特權,
同一道理,山下都係冇唔轉車特權,
不過怎樣令轉車站轉到更多地方最重要,
深水埗以北轉車站已經做唔到,
所以要考慮點去增加轉車站去更多地方。