hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃

10598C 發表於 2020-2-12 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-2-12 23:17
一邊話巴士夠快一邊話鐵路有競爭力想點?

鐵有競爭力同巴士唔係太難接受有咩衝突?
poondriver 發表於 2020-2-13 13:38 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-2-12 15:34
其實使乜同翠康漢奸講咁多丫,佢地經典既立場只有:
坑口兜寶林路用30分鐘=OK;康翠兜寶林/尚德用20分鐘= ...

真牙 但寶寧路健康院好似比政府劃左做指定診所 到時唔駛落街都吸收到新鮮病毒
我就唔敢去坑口了 不如你都快d搬去尚德 咁咪可以日日坐296a轉車 又唔駛驚中招嘛 你知啦d狗好鐘意奶地下係咪?驚你係坑口亂咁奶中招就唔好啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

kc_loo 發表於 2020-2-13 18:54 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-2-13 13:38
真牙 但寶寧路健康院好似比政府劃左做指定診所 到時唔駛落街都吸收到新鮮病毒
我就唔敢去坑口了 不如你都 ...

人地個post 態度唔好, 但都仲有野講緊巴士路線, 你個post 就連小小巴士路線討論都無, 如果你要講時事, 你可以去其他版, 唔好係度灌水

poondriver 發表於 2020-2-13 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-2-13 18:54
人地個post 態度唔好, 但都仲有野講緊巴士路線, 你個post 就連小小巴士路線討論都無, 如果你要講時事, 你 ...

下?我咪有寫佢搬去尚德就有得用296a轉車 咁都叫冇?你盲左?
kc_loo 發表於 2020-2-13 21:17 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-2-13 20:56
下?我咪有寫佢搬去尚德就有得用296a轉車 咁都叫冇?你盲左?

你真係認為咁叫有? sorry 我理解能力差, 我認錯, 我認盲既又點話, 話人盲既人一定眼力最好
你而家講完一大堆同坑口巴士唔關事既野, 再叫佢個人 move 去尚德去就條線
我真心睇唔明, 咁叫"巴士討論"
成日話山上點慘要巴士, 係唔係係"巴士討論", 叫人搬哂落山就叫"巴士討論"?
fleetline 發表於 2020-2-15 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-12 14:44
但你要明白要縮最多只有一條290可以縮去坑口北,290X、290A都要做流水客,而明顯只係290縮短去坑口北係唔 ...

如果290X都叫山下特快既話,咁就簡單啦,
​山上特快用290X,290將軍澳段倒轉行兼行隧道,所有問題都解決晒。

​不過以我所知山上人不接受用290X取代290。

​另外,將南調景嶺加坑口人口佔了將軍澳總人口的一半,將南一帶仲要有新樓及寫字樓未落成,唔理佢地似乎不太合理。
3AV53 發表於 2020-2-15 16:38 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-2-15 16:16
​山上特快用290X,290將軍澳段倒轉行兼行隧道,所有問題都解決 ...

六幹起好之後,290真係可以咁樣玩既
不過呢一刻巴士公司有乜野誘因要咁做呢?
10598C 發表於 2020-2-15 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-2-15 16:16
​山上特快用290X,290將軍澳段倒轉行兼行隧道,所有問題都解決 ...

我冇話過290X係特快
但你話係咪唔可以接受,又唔係

290X康翠至彩雲之間,回程速度唔慢過290,只係去程稍慢
但290將軍澳段倒轉行,山上比290X食曬,好明顯地寶達、寶林都唔會受落

290X而家開咗個頭,係未有六幹之前,加上巴士公司冇足夠資源底下(唔好講埋啲290縮短去坑口就夠車嘅廢話)
現時而言加密290X非繁忙係最down to earth嘅做法
fleetline 發表於 2020-2-16 09:17 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-15 17:05
我冇話過290X係特快
但你話係咪唔可以接受,又唔係

不過事實上290X絕大部份班次, 到將軍澳南最多都係得小巴級客量,
當中仲要唔知幾多個係將軍澳既流水客,
將南居民是否接受290X, 我諗答案已經有,
而咁低既客量都要KEEP住直線?

如果290將軍澳段倒轉行兼行隧道,
290X大可以經寶林, 甚至寶達都仲得,
不過睇唔出山上人會接受用290X取代290.

儲錢
10598C 發表於 2020-2-16 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-2-16 09:17
不過事實上290X絕大部份班次, 到將軍澳南最多都係得小巴級客量,
當中仲要唔知幾多個係將軍澳既流水客,
將 ...

290X經寶達都講得出,你真係亂up當秘笈
而家秀茂坪有290、290A、290X三條線已成定局,貿然攞走其中一條線都係冇可能

係六幹開之前,除咗加密290X非繁忙至20分鐘一班之外,唔見得有咩可以做到,而係有足夠資源去做

當然有資源的話,我會建議碧雲道+安秀道開一條葵荃線,放290X行隧道
而安秀道至將軍澳南就比小巴做