hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃

F428Z 發表於 2020-2-6 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

798a 點解唔直接新寶城出入?
3ASV174 發表於 2020-2-6 11:02 | 顯示全部樓層

1. 796P 好明顯個格局都係日出康城一邊一伙一邊全日,依家 796X 唔郁得,最大障礙係 796P 未全日,當 796P 變成真全日線,796X 在尖沙咀再無價值自然就會縮返紅磡,變相拆線,
但如果你拆將南段,796X 少一個站將南都會有人反檯。
所以 797 個方向錯唔晒,將轉本身就廢,個個已經有直達線,車又唔係密,轉車慳少少時間根本得不償失,日出康城以外既人係用唔著,開一條 797 慳幾條全日線何樂而不為。

2. 根本將馬本身就唔知要黎做乜。
然後運署個邏輯係條線要將轉互轉,結果變成依家呢隻怪獸,根本要轉車大隧都轉到甚至仲多選擇,將轉直頭可以飛站。
依家拆左南北線,南線只做將南石門肯定唔夠客,北線寶林行馬路對面外檔坑口騎呢兜又唔到石門客倉開車時間再撞返 798A 再加多班六半返馬鞍山回程,真心問你想點?
同埋兩條線都肯定唔會全日,因為之前幾份標惡鬥完發現所有繁時線都會變全日,運署就由 33 252 268M 開始唔再招標,堆線只會跟足運署要求指定巴士公司開。
至於南北共線去科學園其實係正路,小道消息早幾年 RPP 係有過一條 294 既物體,但最終一刻唔知邊個抽起下一年變成左將馬,然後就再沒有然後。
所以運署設計路線係真心有問題,紅巴明示暗示過好多建議都俾運署截左,其實好多真心好過 RPP 見光既九條街。

3. 南北分線政治正確既結果。

798A 798B 本身其實係 798 加班,只係將兩部車打散做兩部特車,所以點解停站怪怪但飛頭站調景嶺。
依家 798B 撒出坑口叫 798A 補坑口直出位,但又唔記得左本身班加班係用黎救寶林,依家等於寶林難上 798 但反而減班,單計 798A 798B 改道件事係錯既。
但都太明顯日出康城再入幾期 798B 就有機會觸發 798 全日拆線,798A 大可以將來改返行寶豐路,到時就唔會再有唔同站問題,
所以一係就依家重新分配 798A 798B 行既路段,如果唔係真係全日就改唔返。你個分工其實係最正常,但好明顯坑口少一班直出應該都會發癲。
如要討論,請先自貼差餉單一次
mak5052 發表於 2020-2-6 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層

將馬的拆法似乎不合理,建議這樣:石門線改為坑口開,全日服務,經寶琳路,尾站上秀,沙田區第一城打後過翠榕橋,去沙田火車站(服務 798 服務不到的地方,如翠林、圓洲角)
將馬線在將軍澳只服務坑口及將軍澳南,只開繁時(寶琳上轉車站轉)
053h4 發表於 2020-2-6 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-2-6 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-2-6 12:55
紅巴建議被截係好正常。

啟德由城巴取得經營權,九巴發老皮式用市場壟斷地位改線拉線咁經典的事件,連運 ...

真插就唔會比佢改線拉線

明插暗送既

張開手比你係會用真刀桶多幾下都唔怕
053h4 發表於 2020-2-6 15:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GW5878 發表於 2020-2-6 16:06 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-2-6 11:02
1. 796P 好明顯個格局都係日出康城一邊一伙一邊全日,依家 796X 唔郁得,最大障礙係 796P 未全日,當 796 ...

我嘗試列將軍澳各區尾站既路線
PO LAM
S98A 98B 98D 98P(AM) 98S 297 297P 690 690P 694 798 798A E22C 10M 105 105S

HANG HAU
S98D 798B A29 NA29 102 102B 102S 103

TKO (S)
296A 296C 296D 296P 796C 796E 796P 796S 796X 893 E22A E22S N796 N29 110 110A

Hong Tsui
93K 93M 98A 98C 98P(PM) 98R 290 290B 293S N691 111

Sorry 排長度計真係坑口最少,所以少一班真係少好多。
吳宗錡 發表於 2020-2-6 17:25 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-2-6 00:14
坑口繼續無九巴直上將隊

點解運輸署唔允許小巴入轉車站呢?我記得屯轉同埋八鄉路都有綠van
雖然我都知好象徵式,因爲肯定唔會有位上
ViviTse 發表於 2020-2-6 17:28 | 顯示全部樓層
Larry93 發表於 2020-2-6 05:52
你想點改,旺角都有客去彩虹,淘大,牛頭角一帶

N293淨係東九龍都33個站,而落咗山(翠林打後)好多時幾乎載空,慢得黎唔緊要,問題係上至區議員、下至乘客都嘈佢連尖沙咀都到唔到(c.f. N216, N213, N796都落尖咀)。
而果班無慢得咁跨嘅293S就得果兩班咁大把,但都係到喉唔到肺。

N293大可以縮短至寶達,然後293S開全晚+落尖沙咀。
班次唔使密,半個鐘一班已經夠做。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-2-6 17:30 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2020-2-6 17:25
點解運輸署唔允許小巴入轉車站呢?我記得屯轉同埋八鄉路都有綠van
雖然我都知好象徵式,因爲肯定唔會有位 ...

其實有都無用,因為無轉乘優惠底下,巴士轉小巴/小巴轉巴士吸引力真係好低,仲未計可能上唔到。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆