hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度屯門區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度屯門區巴士路線計劃

fly831 發表於 2020-3-2 23:30 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-3-2 15:23
其實58M非繁有冇必要咁密?

非繁開緊個位數字既58M, 不論南北行都最少大半車上屯公喎

最愛猛男
andy92 發表於 2020-3-2 23:38 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-3-2 23:30
57M為咗屯門54區而拉長,順便經寶田
PS:61M既然安定無人搭,點解唔縮短屯門市中心?
...

青山下路沿線去安友/豐景園獨市

groom1002 發表於 2020-3-3 00:24 | 顯示全部樓層
另外58M早繁往葵芳是否應該拆線?
1. 良景開出班次名為58S,停兆邦苑,青田遊樂場,樂生樓後不停站直到屯轉,5-8分一班,58S行走時段58M良景開常規班次停駛。
2. 寶田特別班次搬到出面的同名巴士站開出,,寶田/建生特車組成聯合班次,以8-10分鐘開出,大興警署-華都平均4分鐘一班
天空之神 發表於 2020-3-3 01:06 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-3-2 23:38
青山下路沿線去安友/豐景園獨市

呢班人根本少到幾乎唔存在,K51 轉 505 啦
61M 其實拆半條 61A 做好駁腳好過非繁出去葵涌運凳
.
lsc04d11 發表於 2020-3-3 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-3 01:06
呢班人根本少到幾乎唔存在,K51 轉 505 啦
61M 其實拆半條 61A 做好駁腳好過非繁出去葵涌運凳
...

要61m搬市中心 首先要市中心有位 而且返總站要兜杯渡路 俾啲小巴的士塞起上黎 真係現有路線返到友愛南都似

呢段路少客? 咪玩啦  淨講三聖總站至置樂 都有十幾個會上 就係為左安定落
而往荔景方向 根本總站至屯官上得車 都係大欖之前落車 仲有唔少係三聖總站落 2蚊客唔講 聽八達通聲有啲係全費客添

當然 拆左61A對全費客係好事 亦會間接令1小時內由安友去青公既班次增加  但九巴就拎唔盡扣除2蚊後既政府補貼 加上議員都反對61A全日既(正字:佢唔反對61A全日 但佢會反對cut 61M車而調俾61A去全日)

K51轉505 係既 有人識既 但好多都嫌要搭對頭喺市中心轉K51 而喺三聖轉 往黃金方向又要去好遠既三聖邨 所以有議員都爭取往大欖掃管笏既k51/k53都加站
GD1570 發表於 2020-3-3 09:15 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-3-3 00:24
另外58M早繁往葵芳是否應該拆線?
1. 良景開出班次名為58S,停兆邦苑,青田遊樂場,樂生樓後不停站直到屯轉,5-8 ...

依家都有柯打車過兆邦苑後直飛屯仁街,10分鐘一班,應該就係夾返寶田有特車時段開的。

長遠其實朝早應該要開58P南行班次,最少15分鐘一班。
你有你可愛,我有我好笑。
fly831 發表於 2020-3-3 09:45 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-3-3 09:15
依家都有柯打車過兆邦苑後直飛屯仁街,10分鐘一班,應該就係夾返寶田有特車時段開的。

長遠其實朝早應該 ...

兆邦直飛屯仁街特車冇10分鐘咁密, 官方得四班, 不過好多客都知有呢幾班特車, 尤其是7點半嗰班係例爆

不過版友提出另一個POINT值得諗諗, 就係寶田站而家係唯一冇特班經過既分站 (特車係總站開),
完全分拆早繁, 但唔經呢個站踢晒所有客去總站, 其實都可行

同時, 完全分拆後係咪所有良景開班次都直飛屯仁街, 同時寶田建生特又只經紅橋/華都, 做到完全分家?
最愛猛男
GD1570 發表於 2020-3-3 09:57 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-3-3 09:45
兆邦直飛屯仁街特車冇10分鐘咁密, 官方得四班, 不過好多客都知有呢幾班特車, 尤其是7點半嗰班係例爆

不過 ...

正常都唔只四班,不過完全係非官方數字,所以無得計。

版友嘅建議係唔錯,但我個人認為其實寶田及建生客要停紅橋都好慘...
所以我反建議58P開早繁南行班次,7-8:30時段每5分鐘一班;
正班58M該時段取消,只餘寶田/建生特車,梅花間吹8分鐘一班(即聯合4分鐘一班)。

根據下繁經驗,轉車站起計唔塞屯門公路市廣場段的話,58P同260X可以差不多同一時間返到田景路的。

再長遠啲咁講:當54區搞掂,67A可以出青麟路後直上屯公的話,
亦可以分擔一下屯公三站的客量,到時候58M/67A/68A聯手,
亦可以舒緩一下58M的壓力。
你有你可愛,我有我好笑。
fly831 發表於 2020-3-3 12:02 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-3-3 09:57

版友嘅建議係唔錯,但我個人認為其實寶田及建生客 ...

即係58P一樣係建生(青松觀)尾站直出轉車站, 58M只開寶田/建生特車經屯公三站? 取消兆邦直出屯仁街特車?
最愛猛男
arfung 發表於 2020-3-3 12:44 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-3-3 09:57

版友嘅建議係唔錯,但我個人認為其實寶田及建生客 ...

這幾天上班日既上繁觀察,58M正班出到紅橋既都好多人,坐滿企幾個,紅橋和華都隨時累積有20-30人等車,屯仁街少D都有約10個。
8:20am前有寶田/建生特車就好D,屯公3站客,肯多等一會就上到車,甚至有位坐;但8:20am之後就慘,正班開10分一班,企滿頂閘。

68A就幫唔到手,開緊20分一班,去到紅橋已頂閘,不過屯公3站有客落要埋站,多數師傅都會開門比人試逼上車(最多幾個,因為車廂內已好逼)。