hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度葵青區巴士路線計劃

JC2048 發表於 2020-2-7 15:27 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-2-7 15:01
962 968 969都係同一個模式

948去港島東嘅分支有咩咁特別要另外招標?

應該係問 點解嗰條擺明係930X分支嘅荃灣西至港島東線要拎出嚟招標
KU1143 發表於 2020-2-7 16:36 | 顯示全部樓層
249M 改到似咩樣... 完全serve唔到美景,ban硬

不如加條249P啦繁忙時間跟佢建議行另非繁忙時間249M加經青桃

249X去沙田加區內分段$4.3 反正青衣段大把吉位
KU1143 發表於 2020-2-7 16:43 | 顯示全部樓層
948E會唔會太大咬,962C,969C都係貴幾毫至$2.5。948E要貴$3.2
未計荃葵過海線本身唔值$17,合理價格應為$14.3
對比地鐵,將軍澳隧巴(兩者當年價錢同$15.3),屯門過海線(~$20)

tony223 發表於 2020-2-7 16:56 | 顯示全部樓層

KU1143 發表於 2020-2-7 16:36
249M 改到似咩樣... 完全serve唔到美景,ban硬

不如加條249P啦繁忙時間跟佢建議行另非繁忙時間249M加經青桃 ...

其實249M應該分拆做249A/B
249A: 青衣站-涌美-長青-青衣站
249B: 青衣站-美景-涌美-青衣站

不過如果唔夠資源拆開2條線,
其實可唔可以考慮下249M 1400前行249B走線,而1400後行249A走線?
jackylauman 發表於 2020-2-7 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
葵盛好似咩車ro
jackylauman 發表於 2020-2-7 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
jackylauman 發表於 2020-2-7 17:52
葵盛好似咩車ro

希望有得加237A車或者拉到 a32上嚟葵盛開啦
cc11112222 發表於 2020-2-7 18:16 | 顯示全部樓層

其實點解A32唔過翠怡後由涌美上青康路不停站直入青馬。 A30就葵芳後行南橋做返青南?咁咪涌美路都有機場車, A30又唔洗葵芳後兜返去北橋。

ricky 發表於 2020-2-7 19:03 | 顯示全部樓層
長洲居民 發表於 2020-2-7 18:47
40P反對否決全日班.
我認為未來事.

40P開辦頭幾年,運署當時講明唔搞全日,話巴士轉地鐵或38/42C搞掂。(當時40未改道)之後幾年,佢開始無話明唔俾搞全日,但就借石圍角總站無位放,要拉去荃灣的站,再搵埋33號做借口,聲稱唔可以同33撞總站。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2020-2-7 19:21 | 顯示全部樓層
長洲居民 發表於 2020-2-7 19:08
原本33城新記開, 但後來點知揀咗九.

運署拖得太耐,急住開就直接判俾九巴做
前荃葵青區居民
samuelho668 發表於 2020-2-7 20:31 | 顯示全部樓層

43S 兜大圈
直接係石籬商場開跟 40P 上城門隧道仲好
最多入埋石蔭街市
落和宜合道做乜