hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬綫一期車速問題
開啟左側

屯馬綫一期車速問題

alexleechaksum 發表於 2020-2-17 03:09 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2020-2-16 14:43
我搭真千九,隧道無着燈,但車箱內燈光照到隧道旁的設施(銀色管狀),西鐵好似冇,唔知係咪呢條隧道比較 ...

可能真係同隧道管道大細有關
屯馬綫隧道段會改用剛性架空電纜
隧道淨空會細過東西鐵路段

至於闊度方面...
已知獅子山隧道唔係獨立管道
係鑽爆隧道(應該係)中間以牆風格
淨係呢樣應該已經縮細咗闊度

另外就係唔知屯馬綫管道有無好似西馬鐵路段咁
兩邊有加同列車地台高度相約嘅「軌道旁逃生疏散設施/通道」(唔知個Term係咩)?

可能呢個都係其中一個原因...
KelvinSJ743 發表於 2020-2-17 04:19 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2020-2-17 10:41 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/mtrhk/videos/1670347649772261/

黨鐵自己有前面展望,隧道段一樣有逃生行人道,點都闊落過市區同荒島線,橫切面大唔大過大欖就要其他人補充。
另外,大欖最後都係單孔,但中間用連續牆分隔去減省建造成本

http://dragageshk.com/zh-hant/projects-post/kcrc-tai-lam-tunnel/

KU1143 發表於 2020-2-17 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層

keilingha 發表於 2020-2-16 10:04
有無人覺得獅子山隧道段好嘈?車速無咁快,但感覺仲嘈過西鐵嘅大欖隧道,唔知係咪關假千九事? ...

唔會 搭真九 係嘈過大欖少少 架車都震少少 估計開快過大欖 新界方向臨出隧道個右彎有啲離心力
alexleechaksum 發表於 2020-2-17 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
KU1143 發表於 2020-2-17 11:11
唔會 搭真九 係嘈過大欖少少 架車都震少少 估計開快過大欖 新界方向臨出隧道個右彎有啲離心力 ...

會唔會係關路軌事 同埋西鐵綫用浮動道床
應該新建路段用番市區綫嗰種
所以先會嘈啲

同埋兩邊方向臨入站都好似係急彎嚟
有限速
兩邊都係緊握扶手之後先報站
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-17 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
del
KU1143 發表於 2020-2-17 12:29 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2020-2-17 11:39
會唔會係關路軌事 同埋西鐵綫用浮動道床
應該新建路段用番市區綫嗰種
所以先會嘈啲

果次真九係鑽石山倒頭車去大圍,啟德出站好smooth
但第二次搭假九啟德出站要嘈又尖聲又震,今次無過隧道

上面有人話過隧道又嘈又震,我諗應該係假九問題
呢批車真係好垃圾,路軌係平,但假九會上下咁dun,真九就好穩
假九架車又臭,戴左口罩都聞到

alexleechaksum 發表於 2020-2-17 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-17 12:05
應該唔會掛,屯馬線嘅系統我諗冇可能跟到市區線嗰隻,交流電,車種等都唔同 ...

我嘅意思係新建路段唔會好似西鐵綫咁用浮動道床
3avbwu 發表於 2020-2-17 17:52 | 顯示全部樓層
假九冷氣嘅氣密性隔音比真九低,隧道好嘈正常
DIH 發表於 2020-2-29 15:36 | 顯示全部樓層

Update:
尋晚大約18:00由啟德搭往大圍,坐假九C430,鑽石山至顯徑聽到一直有出力,去到中段亦覺得應該有110-120,但出站無明顯推背感。可能由於隧道兩邊都係彎路,唔會一下去盡,加速稍緩所以心理上覺得唔快。我用來比較的柯士甸至南昌係大直路,而且出入站都有波口,過波口會令速度感較強烈。

另外:
近日見到早繁頗多客由屯馬線轉往觀塘線東行,晚繁亦頗多客由觀塘線轉往屯馬線北行,即使而家客量大跌,鑽石山都上到每道門有5+人要企,完全復工時應會爆棚。