hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議試辦11A
開啟左側

建議試辦11A

KW2523 發表於 2020-2-17 00:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
現時觀塘市中心往返油麻地如不欲由佐敦或旺角步行只能乘搭港鐵或1A,而後者需要途經太子道西及旺角,相比港鐵優勢不大。建議開辦11A試驗吸引力。
新服務詳情
配合11A開辦,W2繁忙時間改為30分鐘一班。
11A 觀塘站 <-> 油麻地
往油麻地
1. 觀塘站總站
2. 翠柏樓
3. 寶佩苑
4. 和樂邨
5. 裕民坊
6. 創紀之城
(啟福道,啟德隧道,東九龍走廊)
7. 拔萃女書院
8. 油麻地眾坊街
9. 油麻地文明里
10. 油麻地碧街
往觀塘站
1. 油麻地碧街
2. 油麻地永星里
3. 勞資審裁處
4. 衛理道
(東九龍走廊,啟德隧道,啟福道)
5. 創紀之城
6. 物華街
7. 和樂邨
8. 寶佩苑
(翠屏道,協和街)
9. 觀塘同仁街
10. 觀塘站總站
收費
全程 : $ 7.5
服務時間及班次
星期一至五
往油麻地
08 : 15
17 : 50
往觀塘站
08 : 05
17 : 55
試辦期為六個月,屆時如客量不佳則取消。
用車
建議此路線用車由W2抽調。

Thanks for reading!
932gz6061 發表於 2020-2-19 11:25 | 顯示全部樓層
拉去藍田開,去埋旺角會好d
 樓主| KW2523 發表於 2020-2-19 13:01 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-2-19 11:25
拉去藍田開,去埋旺角會好d

兜油佐去旺角仲慢過1A
932gz6061 發表於 2020-2-19 13:20 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-19 13:01
兜油佐去旺角仲慢過1A

絕對唔會
1A停中間d站都要4 5個字啦

你條線加多個奶路臣街就好好

樓主| KW2523 發表於 2020-2-19 13:28 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-2-19 13:20
絕對唔會
1A停中間d站都要4 5個字啦

1A行太子道東唔算慢,何況旺角唔止1A,仲有快1A一截嘅16同296C
932gz6061 發表於 2020-2-19 16:29 | 顯示全部樓層
1A 16 296C全部都唔算快, 除非係13P行法
東九龍走廊去旺角唔係真係咁差
講塞車就2邊都會
 樓主| KW2523 發表於 2020-2-19 17:35 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-2-19 16:29
1A 16 296C全部都唔算快, 除非係13P行法
東九龍走廊去旺角唔係真係咁差
講塞車就2邊都會 ...

加士居道同亞皆老街差唔多,不過五幹仲有條漆咸道北喺度,所以得油佐尖先有優勢
里數又長又唔係快,又唔係吸到新客,去做旺角冇乜用
757 發表於 2020-2-19 20:53 | 顯示全部樓層
一開始講到係想飛走太子旺角,我以為條線係想行窩打老道入油麻地,點知原來行東九龍走廊
如果係咁其實可以用93K特班名義開線,咁回程可以收$8.9
ATENU135 發表於 2020-2-19 21:04 | 顯示全部樓層
行窩打路道落西九/尖咀算啦
 樓主| KW2523 發表於 2020-2-19 22:12 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2020-2-19 21:04
行窩打路道落西九/尖咀算啦

行五幹主要係想做埋去程佐敦 (回程就有14X)如果做循環去程行到中郵上窩打老道又點睇? 雖然東行班次唔會穩定