hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 281M 轉型為 282X,補償 286X 不足 [撤回方案] ...
開啟左側

建議 281M 轉型為 282X,補償 286X 不足 [撤回方案]

GU9338 發表於 2020-2-17 10:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

25/2 更新:撤回方案,詳請見 #11

上個月曾提出 281M 直接停辦,由 803K 延長至新田圍令巴士及小巴因鐵路通車帶來的損失均可減低 ,
但再三考慮及宏觀眾版友對 281M 都有廢物可利用之意,因此決定利用 281M 原有車隊加以輔助 286X

建議
===
281M 仍舊停辦,詳情請看舊文:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1159166-1-1.html

===
82B 延長至顯徑並提供全日服務,補償 286X 撤出美田及美林

===
新線 282X 新田圍 - 長沙灣 (經深水埗)

1. 新田圍總站 $7.1
2. 富圍樓
3. 石瑩樓
4. 車公廟
5. 積運街
6. 海福花園
7. 積輝街
8. 美田總站
9. 美松苑
10. 美槐樓
11. 美城苑 (去程不入美林總站,請於美城苑上落)
12. 青沙轉車站
13. 美孚站
14. 光昌街
15. 興華街
16. 元州邨
17. 九龍工業學校
18. 基隆街
19. 通州街公園
20. 富昌邨
21. 青沙轉車站
22. 美輝街
23. 美全樓
24. 美田總站
25. 美林總站 (回程不入美松苑,請於美林總站上落)
26. 大圍街市
27. 大圍站
28. 車公廟
29. 石瑩樓
30. 新田圍總站

簡單而言 282X 將取代 286P/286X 服務六美,而九龍段將依 286X 反方向行走
286X 去程經海福花園後直上青沙公路,回程過轉車站後首站為大圍街市
286P 亦會停辦

282X 新田圍服務時間與現時 281M 相同 (0530 - 0000),班次為 15/20 分
用車 5 部,由 286X 抽出 2 車並減班至 12-20 分配合,兩線繁時仍有 46X 柯打以提供較密班次

===

後記:
規劃 282X 九龍段走線時曾考慮能否與 286X 重整服務範圍及提供雙向總站以便乘客
但考慮到 87B 深水埗走線並不是替代 286X 的好方法,而且雙向總站會使用車數目更緊張而作罷

在不影響 286X 九龍段情況下,282X 只能以順時針方式行走
而美田居民由 286X 改乘 282X 於九龍段反轉行走的情況下,如需特快前往深水埗,請利用青沙轉車站轉乘 286X

歡迎討論
請用文明來說服我。
流星☆雨 發表於 2020-2-17 11:22 | 顯示全部樓層
何不跟286X行做密深長荔返大圍班次?
趕客路上 理_得你
 樓主| GU9338 發表於 2020-2-17 11:40 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-2-17 11:22
何不跟286X行做密深長荔返大圍班次?

286X 呢種大循環行法 ,
一直以來都有唔少版友講過大圍出荔枝角耐 , 而南昌 / 深水埗返大圍都耐 (內街有 86A 好少少)
282X 就係想解決呢件事 , 跟 286X 只會令呢個問題繼續千秋萬世存在落去

後記都提過
有考慮兩條線係九龍設雙向總站然後徹底分工 ,
但首先反對聲音一定大 , 因為 86A / 87B 補唔晒咁多個小區位 , 變相一定要青沙轉車
而其次就算轉車 , 班次亦都做唔到城隧轉車站個種密度
所以就決定大循環等個客自己選擇上 282X 定 286X
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2020-2-17 11:58 | 顯示全部樓層

無獨有偶,我舊年大概呢個時候建議過一條同樣係新田圍加四美既 282X(不過當日討論後結論係美田併美松會好過美田併美林),但九龍一邊係做旺角加填海區順時針 loop,同樣係富昌/海達邨尾站

當時個諗法係想做旺角特快,同 287X 互補,兜柏景灣同做多段深旺道時間抵銷。特快落長沙灣有 270B,遲下應該仲會有 286C,唯一問題係價錢要執執,因此 282X 做佢地生意,意義似乎唔太大

而我覺得因為本身有 286X,282X 做埋長沙灣深水步意義亦似乎唔大,唯一係無得令 286X 飛起四美;但相反方向行就無得叫兩飛上轉車站

如果擺多條線做深水步長沙灣 loop,我會比較想做沙田巿中心加火炭

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 11:17 | 顯示全部樓層
反而想講82B其實係唔係要全日服務去填區內客
會唔會交畀國松或者63系做會好D呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| GU9338 發表於 2020-2-24 14:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-2-17 11:58
無獨有偶,我舊年大概呢個時候建議過一條同樣係新田圍加四美既 282X(不過當日討論後結論係美田併美松會好 ...

由於我前提係 286X 飛起美田,所以 282X 點都要做美田 - 西九

如果 286X 唔郁嘅話
咁青沙線想像空間係大得多,反正 287X 九龍段都一樣有 286X 大循環嘅弊病又可以執執佢

不過沙中已經有搶錢 72 做埋沙中 - 西九特快呢段
除非閣下所諗嘅火炭 - 長沙灣起碼開天殺價收 $8.9 啦
如果唔係 $7.1 搶 $9.6 嘅客睇唔到九記會好有心去搞
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2020-2-24 14:38 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 11:17
反而想講82B其實係唔係要全日服務去填區內客
會唔會交畀國松或者63系做會好D呢? ...

呢個源於 803K 已經建議做埋 281M 個份所以費事再打搞佢者當然如果 803K 車隊仲過剩嘅話再爆多條去四美都無問題

不過會搶埋 80 區內客就唔知九記有冇咁順攤
請用文明來說服我。
流星☆雨 發表於 2020-2-24 18:22 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-2-24 14:38
呢個源於 803K 已經建議做埋 281M 個份所以費事再打搞佢者當然如果 803K 車隊仲過剩嘅話再爆多條去四美都 ...

803K如果有車剩,應該拎去全日810A好過
趕客路上 理_得你
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-25 11:27 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-2-24 14:38
呢個源於 803K 已經建議做埋 281M 個份所以費事再打搞佢者當然如果 803K 車隊仲過剩嘅話再爆多條去四美都 ...

Sorry無留意到上一份既建議

不論好方向定壞方向諗
80應該全日留顯徑機會都唔大
大圍區內客又未多到要開條82B專做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2020-2-25 12:40 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-2-17 11:40
286X 呢種大循環行法 ,
一直以來都有唔少版友講過大圍出荔枝角耐 , 而南昌 / 深水埗返大圍都耐 (內街有 8 ...

我咁睇, 正因為286X依種走線,才可以維持一個比較頻密的班次,這樣才可以吸引人轉車
大圍出荔枝角當然係耐, 但客源主要是早繁的通勤客, 現時286X早繁分拆某程度上已經緩解了去長沙灣偏慢的問題
更何況,改行長沙灣道後,我印象中平日非繁由顯徑總站到長沙灣徑不需要40分鐘

至於南昌,向來不是286X主要客源,
以傍晚返沙田方向的話, 當南昌+醫局街最多上10個的時候, 一個西九龍中心分分鐘上30-40個客
對於西九龍中心既客黎講,286X車程唔係難以接受(至少比最初行青山道的時候快得多),對美田更加係快

如果按樓主的建議,282X要到東京街才能上青沙公路.
依36A由基隆街到東京街西約6分鐘,而東京街入青沙至收費站約6分鐘計,總共12分鐘
同一時間286X西九龍中心去青沙轉車站約15-16分鐘, 只能快3-4分鐘, 282X由深水埗去沙田是否真的很快?我是有相當保留,對長沙灣放工客就肯定慢左好多,兼疏車左

我覺得依家的286X算係拎到個平衡點, 如果真心想美田客更快返到工, 反而應該改 286P, 九龍依樓主的定線, 至欽州街為終點站
貿然改疏286X,對發展青沙網絡轉車系統可能會有反效果
至少下繁長沙灣小左運力上青沙

關於新田圍, 似乎樓市忘記左86/86C係一站直出西九龍, 282X吸引力相對無咁大
新田圍更需要油尖旺路線(我唔認為87B係服務新田圍居民),
282X可考慮變成旺角特快+奧運站線(東京街出,跟202至奧運,再返沙田)
至少可解決青沙去奧運偏慢的問題, 而且美田可以和286X組成更頻密班次,
會吸引更多美田居民使用青沙轉乘網絡(現時以286X和287X互轉為主)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
GU9338 + 1 + 5 like 俾新田圍見解

查看全部評分

錯字連篇